Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)"— Transkript prezentace:

1 Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)

2 Šíření zvuku Zvuk potřebuje ke svému šíření prostředí! – vzduch, voda,sklo, … Zvuk se odráží od velkých ploch - ozvěna - odrazy v hledišti Ozvěna může být i vícenásobná. Ozvěna vzniká odrazem zvuku od velkých ploch, například od lesa nebo skály, které od nás musí být vzdálený nejméně 17metrů, protože lidské ucho je schopné rozlišit dva zvuky pouze tehdy, když je časový rozdíl mezi nimi je nejméně 0,1 sekundy. V místnostech se tento jev nazývá dozvuk a je nežádoucí. Dobou dozvuku je velmi ovlivněna srozumitelnosti řeči v přednáškové síni nebo čistota hudby v koncertním sále.

3 Šíření zvuku Zvuk se ohýbá za překážku
Za loďkou se vlny dále nešíří, za tyčkou ano Aby zvuk překážku „obešel“, musí být jeho vlnová délka větší než překážka.

4 Rychlost zvuku Závisí na velikosti sil mezi molekulami prostředí, ve kterém se zvuk šíří Tyto síly jsou největší v pevných látkách – zvuk se v nich šíří nejrychleji Pokus: Brnkání na gumolano Určete rychlost šíření vlny na gumolanu Brnkneme na měkké gumolano uvázané na kliku dveří, druhý konec lana držíme v ruce. Sledujeme jakou rychlostí rozruch běhá od strany ke straně v povoleném a napjatém stavu. Napjaté – rychlejší návrat impulzu. Rozruch můžeme nabudit také rychlým pohybem ruky s lanem, jako bychom přemisťovali zahradní hadici. Rychlost určíme změřením času, za který impulz proběhne dráhu ke klice a zpět.

5 Rychlost zvuku Rychlost zvuku ve vzduchu s teplotou roste
Měření rychlosti zvuku v Audacity Nyní můžeme předvést měření rychlosti zvuku s Audacity popsané v aktivitě měření rychlosti zvuku, je třeba mít mikrofon a trubici o délce alespoň 1,5 m.

6 Jak zabránit šíření zvuku?
Stěny, okna, obrazy a podlaha bez koberce zvuk mnohonásobně odrážejí - vzniká nepříjemná tzv. třepotavá ozvěna Šíření zvuku brání látky pohlcující zvuk - zvuková izolace: koberec, závěs, molitan, minerální vata, polystyren …

7 Úkoly Jak daleko je skála, od které se vrátil zvuk za 1,2 s?
Proč se kolem dálnic a vlakových koridorů budují skleněné, betonové a dřevěné stěny. Řešení, lze v případě interaktivní tabule vepsat přímo do vynechaného prostoru: m 2. Odraz zvuku od těchto stěn zajistí zvukovou izolaci obytných oblastí v okolí.


Stáhnout ppt "Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)"

Podobné prezentace


Reklamy Google