Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Patogenní prvoci II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Patogenní prvoci II."— Transkript prezentace:

1 Patogenní prvoci II

2 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_557

3 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_558

4 Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Červenec 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Prvoci Vzdělávací obor Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák dovede pohovořit o závažnosti onemocnění malárií, dovede popsat životní cyklus zimničky Klíčová slova: Malárie, zimnička (Plasmodium), schizogonie, sporogonie Druh učebního materiálu: prezentace

5 Malárie Malárie je závažné a někdy až fatální onemocnění způsobené prvoky - výtrusovci. Malárie je způsobena Plasmodii (česky zimničky, parazitickými prvoky kmene Výtrusovci (nově Apicomplexa) a jejich přenašečem na člověka je např. komár rodu Anopheles).

6 Komár rodu Anopheles je přenašečem původců malárie

7 Původci malárie Rozlišují se 4 druhy zimniček, které mohou postihnout člověka: Plasmodium falciparum, (zimnička tropická) tvoří až 80% případů nákazy malárií Plasmodium vivax, (zimnička třetidenní) Plasmodium ovale, (zimnička třetidenní) Plasmodium malariae, (zimnička čtvrtodenní)

8

9 Jak se člověk malárií nakazí?
Infikovaná samička komára Anopheles přenáší pohyblivé infekční stádium (sporozoity) výtrusovce Plasmodium ve svých slinných žlázách. K infekci dochází většinou po setmění a v noci, kdy jsou samičky komárů nejaktivnější a sají krev teplokrevných živočichů. Zároveň se slinami přitom přenesou i Plasmodia (zimničky), které se poté uchytí v játrech infikovaného. V jaterních buňkách pak dochází k reprodukci parazitů a k přechodu do dalšího stádia - merozoitu. Merozoity vstupují do červených krvinek, kde se dále množí a v periodických intervalech dochází k jejich masovému uvolňování do krevního řečiště. Tomu odpovídají i typické malarické záchvaty, kdy dochází ke zvýšení teploty každé 3 nebo 4 dny, tj. v době, kdy je krev zaplavena čerstvou vlnou merozoitů.

10 Klinické projevy malárie
Mezi symptomy malárie patří horečka a chřipce podobné projevy, včetně zimnice, bolesti hlavy, bolesti svalů a únavy. Není-li okamžitě zahájena léčba malárie s typem P. falciparum, může dojít k vážnému selhání ledvin, k záchvatu, k neurologickému postižení, bezvědomí až k úmrtí – až 90%.

11 Jak se malárie léčí? Malárii lze léčit přípravky na předpis. Volba léku a způsobu léčby je závislá na druhu malárie a oblasti, kde se pacient mohl nakazit, dále na věku pacienta a na závažnosti onemocnění. K léčení malárie se jen výjimečně používá chinin. Malárii se často nepodaří zcela vyléčit, a může se vracet i po létech.

12 Jak se lze bránit před nákazou malárie?
Zjistit příslušné údaje o zemi, ve které plánujeme pobyt: Je v cílové zemi původce malárie? Pokud je, působí zde celoročně nebo jen sezónně? vyskytuje se v celé zemi nebo jen ve vybraných lokalitách? Provádějí zde postřiky proti komárům? Chránit se před komáry moskytiérou, repelenty, antimalariky Insektisidy (používání DDT nebezpečné!)

13 Sporogonie je nepohlavní rozmnožování při kterém se mnohojaderná
Malárie - cyklus Sporogonie je nepohlavní rozmnožování při kterém se mnohojaderná mateřská buňka rozpadá na množství buněk Schizogonie je nepohlavní rozmnožování rozpadem jádra mateřské buňky na množství jader dceřiných.

14 Vývoj plasmodia v těle člověka
Člověk mu slouží jako mezihostitel a nakazí se při sání samičky komára Anopheles, kdy se přenesou infekční stadia (sporozoity) obsažené ve slinných žlázách komára do krevního oběhu člověka. V jaterních buňkách pak dochází ke schizogonii parazitů a k přechodu do dalšího stádia - merozoitu. Merozoity vstupují do červených krvinek, kde se dále množí – malarický záchvat Po určité době se v krvi začnou objevovat sexuální stadia parazita (gametocyty), která zahajují další vývoj po nasátí komárem infikované krve člověka.

15 Vývoj plasmodia v těle komára
Komár nasaje s krví nemocného člověka mikro- a makrogametocyty a další vývoj zimničky pokračuje v žaludku komára Zde vznikají mikro- a makrogamety , jejich kopulací vznikne ookinet, ktrerý se usadí ve stěně žaludku a vyroste z něj oocysta V ní se vytvoří tisíce sporozoitů, které se stěhují do slinných žláz a odtud do krve člověka

16 Vývoj zimničky

17 použité zdroje ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. 1. vyd. Olomouc: FIN, 1995, 292 s. ISBN LANG, Jaroslav, Oldřich PRAVDA, Jaromír DOSKOČIL a Karel HŮRKA. Zoologie: 1.díl. Praha: SPN, 1974. Malárie. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.3. Anopheles Mosquito. [online]. [cit ].Dostupné z: Obr. 5. Malárie. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 10. Malariazyklus. [online]. [cit ].Dostupné z: Obr. 14. Biologické hazardy. [online]. [cit ].Dostupné z:


Stáhnout ppt "Patogenní prvoci II."

Podobné prezentace


Reklamy Google