Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.1.10/01.0063.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.1.10/01.0063."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.1.10/

2 Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Estery Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová

3 Estery látky s vůní ovoce
Vznik: esterifikací tj. chemická reakce organické kyseliny s alkoholem, při které vzniká ester a voda kyselina octová + etanol ester voda kyseliny octové CH3COOH + CH3CH2OH CH3COOCH2CH3 + H2O

4 Opakování Jak se nazývá chemická reakce kyseliny octové s hydroxidem draselným? neutralizace Napiš rovnici a názvy produktů. CH3COOH + KOH CH3COOK H2O octan draselný voda

5 Nižší estery příjemně vonící složky plodů rostlin (vonné esence)
rozpouštědla základ některých plastů (plexisklo) Vyšší estery = TUKY

6 Příklady esterů ester kyseliny octové a metanolu rozpouštědlo
ester kyseliny octové a butanolu ester kyseliny mravenčí a etanolu rumová esence ester kyseliny máselné a etanolu ananasová esence

7 rumová esence HCOOH + CH3CH2OH HCOOCH2CH3 + H2O
etylester kyseliny mravenčí (mravenčan etylnatý) Využití: potravinářský průmysl (rumové pralinky, výroba „Tuzemáku“)

8 ananasová esence CH3CH2CH2COOH + CH3CH2OH kyselina máselná etanol
CH3CH2CH2CO CH2CH3 + H2O máselnan etylnatý Využití: potravinářský průmysl

9 Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník)
P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.1.10/01.0063."

Podobné prezentace


Reklamy Google