Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK

2 Co mají popsané jevy společného?
Při česání se vlasy přitahují k hřebenu polyethylenový sáček se nechce oddělit od skleněné desky proč se nám lepí kalhoty nebo sukně na nohy proč hřeben, kterým se učešeme, přitahuje kousky papíru nebo pramínek vody?

3 Tělesa se mohou třením dostat do stavu, ve kterém silou působí na jiná tělesa. Tělesa se v tomto stavu nazývají tělesa zelektrizovaná.

4 Elektrický náboj. Zelektrizované těleso získává náboj.

5 Silové působení zelektrizovaných látek.
Zelektrizovaná tělesa se přitahují nebo odpuzují. Tělesa nabitá souhlasnými náboji se vzájemně odpuzují elektrickou silou. Tělesa s nesouhlasnými náboji se vzájemně přitahují elektrickou silou.

6 Elektrické pole. Elektrické pole vzniká kolem každého zelektrizovaného tělesa. Elektrické pole zobrazujeme SILOČARAMI - myšlené čáry Směr siločar je od kladného k zápornému el. náboji

7 Jak lze vysvětlit zelektrizování těles?
MODEL ATOMU Jádro atomu: proton – kladně nabitá částice neutron – neutrálně nabitá částice Obal atomu: elektron – záporně nabitá částice Počet elektronů v atomovém obalu je stejný jako počet protonů v atomovém jádře => atom je elektricky neutrální.

8 Jak dostane atom elektrický náboj?
Vnějším působením (třením) mohou atomy přijímat popř. odevzdávat elektrony, vznikají tak ionty. Pozn. Při tření se odtrhnou elektrony z obalu některých atomů, vznikají kladné ionty. Naopak volné elektrony mohou přejít do některých atomů druhého tělesa, vznikají záporné ionty. Přemístění elektronů z jednoho tělesa na druhé záleží na vlastnostech obou těles. Pro dané předměty nastává přechod elektronů vždy tímž směrem, např. při česání vlasů přechází volné elektrony vždy z vlasů na hřeben).

9 kladný iont (kation) Atom odevzdal jeden nebo více elektronů.
V atomu je větší počet protonů a převládá kladný náboj.

10 záporný iont (anion) Atom přijal jeden nebo více elektronů. V atomu je větší počet elektronů a převládá záporný náboj.


Stáhnout ppt "ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK"

Podobné prezentace


Reklamy Google