Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mladší paleolit - pavlovien

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mladší paleolit - pavlovien"— Transkript prezentace:

1 Mladší paleolit - pavlovien
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Mladší paleolit - pavlovien Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_03 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu

2 Atlas archeologických artefaktů
III. starší doba kamenná jihovýchodní Morava

3 Mladší paleolit - pavlovien
Pavlovien jako kulturní komplex dostává název podle místa nejvýznamnějších nálezů K jeho rozšíření dochází zhruba v rozmezí – let př. n. l. K slavným nalezištím patří Pavlov, Dolní Věstonice, Předmostí u Přerova, Brno, na jihovýchodní Moravě řadíme Spytihněv Pavlovien je tvůrcem nejstaršího umění člověka dnešního typu Mezi nálezy se objevuje řada prvenství: nejstarší plastika, broušené kamenné artefakty, loutka kouzelníka, hudební nástroje, mapa, případy nejstarší domestikace aj. Největším nálezem poslední doby je doklad nejstarší tkané textilie na světě

4 Homo sapiens sapiens Zhruba před třiceti tisíci lety zakládá pod Pálavou své tábory člověk dnešního typu. Jeho sídla jsou doložena nejen velkým množstvím předmětů, ale i kosterních pozůstatků, včetně rituálních pohřbů. Nejde ale pouze o oblast Věstonic či Pavlova – musíme si uvědomit, že tito lidé se živili lovem a pohyb se zvěří v dlou-hých krajinných trasách byl jejich způsob života.

5 Štípaná industrie Kromě „velkých“ artefaktů se z tohoto období v celé oblasti dochovalo především velké množství štípané industrie. Na jihovýchodní Moravě zvl. Pazourkové, rohovcové a radiolaritové. Bílá patina na pazourkových industriích naznačuje jejich vysoké stáří.

6 Retušér, amulet (?) Mezi vzácné nálezy patří nástroj na opracování industrie ze Žlutav, retušér. U provrtaného kamene, který byl vyzvednut z velké hloubky ve Hvozdné u Zlína, si nejsme jisti stářím, ale soubory takových artefaktů jsou známy z Věstonic jako amulety.

7 Rytiny Mamutí kel byl vhodným materiálem pro kresebná zobrazení prvního člověka. O čarách na jednom takovém nálezu z Pavlova se archeologové domnívají, že jde o záznam krajiny a tras, tedy první jakousi příruční „mapu“ lovce. Rytina z Předmostí u Přerova zase nese velmi stylizované zobrazení ženské figury.

8 Ztvárnění člověka Figurální tvorba patří k největším námětům od počátku umění. Na obrázku je stylizovaná posta- va ze Spytihněvi a nejslavnější plastika české archeologie. Byla vyrobena cca l. př.n.l..

9 Přichází na řadu otázka: co mají rytiny z Přerova a Pálavy společného?

10 Přichází na řadu otázka: co mají rytiny z Přerova a Pálavy společného?
Jde o nálezy člověka sapiens sapiens a toho, že vytvářel umění, jsme si již zodpověděli. Významným ale pro kulturu pavlovienu bude uvědomění, že jde o nálezy na řece Moravě a jejich přítocích. Podobně jako nález „chýše kouzelníka“ z Brna – Francouzské ulice. Zde vědci nalezli nejstarší „loutku na světě“ – pohyblivou figurku z mamutoviny a množství dalších předmětů nejasného určení, kterým lze připisovat nejspíše rituální, magický účel.

11 Pazourek Dobře si prohlédni pazourek na obrázku. Co vidíš?

12 Pseudoartefakt Pokud jsi viděl antropomorfní a zoomorfní motivy, máš velkou fantazii. Pokud jsi viděl pseudoartefakt, jsi možná vědecký typ. Pokud jsi viděl krásný kámen, máš pravdu. Pokud jsi neviděl nic, možná by ses měl odvážit více představivosti. Jde o kámen, který byl vykopán z hloubky půl druhého metru. Byl přinesen z dalekého naleziště, protože v oblasti jihovýchodní Moravy se nevyskytuje. Nejde ovšem o předmět dotvořený lidskou rukou, ale o přirozený geologický tvar. Pravěkému člověku se zřejmě zalíbil a zařadil jej do svého inventáře, snad jako amulet. Archeolog musí být při posuzování nálezů kritický a ne-měl by podléhat představám….

13 ilustrace a fotografie Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena


Stáhnout ppt "Mladší paleolit - pavlovien"

Podobné prezentace


Reklamy Google