Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravá výživa Michaela Šrámková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravá výživa Michaela Šrámková."— Transkript prezentace:

1 Zdravá výživa Michaela Šrámková

2 Odkazy Hlavní téma O zdravé výživě Co je špatné? Co je správné?
Zdravý styl života Proč žít zdravě? Mé plány po maturitě

3 Hlavní téma Pod pojmem "zdravá výživa" si každý představí žvýkání kořínků a jedení sucharů. O tom to ale není. Cílem zdravé výživy je upravit množství tuků přijímaných v potravě, omezit cukry a přidat do jídelníčku co nejvíce zeleniny a ovoce. Tyto složky potravy jsou dnes velmi zanedbávané a vytlačované rychlými občerstveními, tzv. fast foody.

4 Zdravá výživa skutečně nejsou jen BIOporaviny a výhonky bez chuti
Zdravá výživa skutečně nejsou jen BIOporaviny a výhonky bez chuti. Zdravá výživa- to je vyvážené množství všech životně důležitých složek potravy.

5 Zdravý životní styl je velice důležitý. Špatný a nezdravý životní
styl vede zejména k:  - obezitě a zdravotním problémům s ní spojených - nemocem zažívacího ústrojí, pálení žáhy, rakovina tlustého střeva, hemoroidy... - diabetes - celkové nerovnováze organismu, únavě, člověk je bez energie O zdravé výživě

6 Nadměrný tuk, nadměrné sacharidy, cigarety, alkohol, drogy, nedostatek pohybu, fast food, bílé pečivo, nedostatek spánku... Co je špatné?

7

8

9

10 Co je správné? Ovoce, zelenina, celozrné pečivo, pohyb (vycházky, cvičení, plavání...), nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky), libové maso, čistá voda aj.

11

12

13

14 Zdravý životní styl Jedním z hlavních důvodů proč máme ve své každodenní stravě dodržovat následující poměr: 50% sacharidů, 20% bílkovin a 30% tuků, je udržení životní energie. Při nedostatku energie se ogranismus špatně vyrovnává s únavou a stresem. Sacharidy jsou zdroj energie, který tělo zpracovává jako první. Nabízejí snadno a rychle štěpitelnou energii, potřebnou pro nejrůznější funkce organismu. Jsou obsaženy v potravinách bohatých na minerální látky, vitamíny a vlákninu. Najdeme je rovněž v čerstvém ovoci, zelenině, luštěninách, bramborech, těstovinách v obilovinách a jejich výrobcích.

15 Bílkoviny vstupují do meta- bolického štěpení až po spálení energie ze sacharidů a jsou základní stavební jednotkou organismu. Najdeme je v bílém i červeném mase, mléku, mléčných výrobcích a luštěninách. Většina tuků, které zkonzu-mujeme by měla pocházet z rostlinných zdrojů - především kvůli hladině cholesterolu v krvi a příjmu nenasycených mastných kyselin. Jsou obsaženy v rost-linných olejích, neztužených margarínech, semenech, ořechách, rostlinných máslech apod. Vyhýbat bychom se zcela určitě měli smaženým jídlům, omáčkám, párkům, uzeninám, zákuskům, majonézám apod.

16 Proč žít zdravě? Ten, kdo se stravuje zdravě, má vyvážený biorytmus a celkově zdravě žije, se může těšit vyváženému organismu, dobrému zažívání a celkové tělesné i duševní kondici. V kombinaci s větším množstvím pohybu jsou vidět výsledky i v podobě štíhlé linie a pevných, ale zdravých křivek.

17 Oproti tomu nezdravý životní styl a špatné stravovací návyky vedou k civilizačním chorobám, vysokým výdajům za případnou lékařskou péči, hrozí diabetes, nemoci trávicího ústrojí apod. Strava založená na minimu zeleniny, ale maximu tuků má za následek i nadváhu, až obezitu. Člověk je bez kondice, bez energie, a má stále větší potřebu to „vyrovnávat“ zase jídlem - a zcela nezdravým.

18 Mé plány po maturitě Nejvíce se těším, až ze mě spadnou všechny povinnosti, až si oddychnu a zarelaxuji  V létě mě čeká několik hudebních festivalů Po prázdninách snad nastoupím na vysokou školu, výsledky přijímacího řízení mi ještě nejsou známy Kdybych se nedostala na školu, uvažuji o roční pracovní cestě do zahraničí, či jazykové škole A KONEČNĚ SI POŘÁDNĚ UKLIDÍM POKOJ!!! 


Stáhnout ppt "Zdravá výživa Michaela Šrámková."

Podobné prezentace


Reklamy Google