Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Relative Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Relative Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Relative Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 WHO, WHOM, WHICH,THAT, WHERE, WHEN, WHY, WHOSE
Relative clauses Vztažné věty rozvíjí vždy podstatné jméno, popř. zájmeno a jsou uvozeny vztažným zájmeny: WHO, WHOM, WHICH,THAT, WHERE, WHEN, WHY, WHOSE Dělí se na určující (defining) a neurčující (nondefining).

3 Určující vztažné věty (defining)
1) Vztažné věty jsou uvozeny zájmeny – who, whom, which, that, where, when, whose. 2) Mohou stát uprostřed věty nebo na konci. The man who told me about this place was old. I met the young woman who cuts your hair. 3)Tyto vztažné věty nejsou odděleny čárkami. 4)Vztažné věty jsou nezbytné pro pochopení významu celé věty.

4 Určující vztažné věty (defining)
5) V neformální angličtině lze vztažné zájmeno which, who, that vynechat, jen pokud nenahrazuje podmět: Is this the pen (which/that) you lost yesterday? The man (who/that) I met was very old. V tomto případě nelze vynechat! That´s the man who/that met my friends.

5 ?

6 vztažná zájmena Who – který/která/kteří atd. pro osoby
The man who told me the way was very polite. Which – který/která/kteří atd. pro zvířata, věci, situace... The building which stands next to our house is very nice. Where - který/která/kteří atd. pro místa..... This is the shop where you can buy everything.

7 vztažná zájmena Whose - jehož/jejíž/jejichž pro osoby, zvířata, věci a situace The child whose picture was the best got an award. Whom – který/která/kteří atd. pro osoby, je spíše knižní výraz a může před ním stát předložka. The gentleman about whom you told me. That – nahrazuje who a which v určujících vztažných větách. The man that told me the way was very polite. The building that stands next to our house is very nice.

8 Neurčující vztažné věty (non-defining)
Neurčující vztažné věty dávají informace navíc. Pro význam věty nejsou důležité, lze je vynechat úplně. Our house, where we have lived for ten years, is very old. Vztažné věty jsou uvozeny zájmeny – who, whom, which, where,when, whose. Nemohou být uvozeny zájmenem that. Vztažné věty jsou po obou stranách odděleny čárkami. Vztažné zájmeno nelze nikdy vynechat.

9 ?

10 Lze vztažné zájmeno vynechat?
The man who lives next door is very ill. My mother, who I haven't seen for a few months, is coming next week to see us. The textbook which I bought is excellent. Have you found the girl who you were looking for? What happened to the boy who used to go to school with us? I bought the car that our neighbour had recommended to us. The bicycle which I wanted to use was broken. Everything that he says is a lie! He is a person who I know very well. This is not the place which we were told about. My best friend, who I know very well, would never hurt anybody. It is not something that people want to hear twice. John is the person whose sister likes you.


Stáhnout ppt "Relative Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google