Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shakira.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shakira."— Transkript prezentace:

1 Shakira

2 Obsah Úvod Dětství Počátky kariéry První album a druhé album
Třetí album a první kompilace Čtvrté album a první živé album Páté album Druhá kompilace a druhé živé album Ocenění v roce 2002 Šesté album Šesté album - singly Sedmé album Ocenění v roce 2006 Oral Fixation Tour Spolupráce s různými interprety v roce 2006 Humanitární práce Diskografie

3 Úvod Shakira Isabel Mebarak Ripoll [šakyra isabel mebarak ripol] se narodila 2. února 1977) v Barranquille v Kolumbie. Je známá pouze pod svým prvním jménem Shakira. Je to kolumbijská zpěvačka, autorka textů a písní a producentka. V Latinské Americe byla známá již v devadesátých letech, kdežto v anglicky mluvících a jiných zemích se prosadila až v roce 2001 se svým prvním anglicky zpíváným albem „Laundry Service“, kterého se prodalo ve Spojených státech přes 3,5 milionů kusů a celosvětově 15 milionů kusů. Shakira je nejprodávanější kolumbijskou umělkyní všech dob s téměř 50 miliony prodaných CD. Shakira je známá svým tancem v různých videích. Její pohyby jsou založeny na umění břišního tance, které se naučila ve svém dětství aby zakryla svou plachost. Měla několik choreografů, jako např. Jamieho Kinga. Avšak většinu choreografie si vymýšlí sama.

4 Dětství Shakira je po otci Libanončanka a po matce Kolumbijčanka. Narodila se 2. února 1977 ve městě Barranquilla v Kolumbii. Její otec se narodil v Libanonu, ale záhy se jeho rodina přestěhovala do New Yorku a poté do Kolumbie. Shakira, což znamená v arabštině krásná (-شاكرة), dostala své jméno po své babičce. Má šest sourozenců, jeden z nich je její manažér na turné. Shakira byla spisovatelkou již v raném věku. Ve svých čtyřech letech napsala svou první báseň, která měla název „Křišťálová růže“. Jako dárek za ni dostala psací stroj a tak začala psát častěji a její básně pomalu přešly do písní. Jednoho dne u Shakiry doma zazvonil policejní úředník a oznámil rodině, že Shakiřin bratr se zabil při nehodě na motorce. To Shakiru inspirovalo k napsání své první písně „Tus Gafas Oscuras“ (Tvé tmavé brýle), která popisovala zármutek jejího otce.

5 Počátky kariéry V době kdy jí bylo deset až třináct let, se jí dostávalo pozvání na různé akce v rodném městě a dostala se tak částečně do povědomí. V této době se seznámila s místním producentkou Monicou Arizou, která jí byla nadšená a snažila se jí v její kariéře pomoct. Během letu z Barranquilly do Bogoty přesvědčila Ariza zástupce Sony Columbia Cira Vargase, aby si Shakiru v jednom motelu poslechnul. Shakira se mu zalíbila a předal její kazetu řediteli firmy Sony. Ovšem ředitel příliš nadšený nebyl a mínil, že Shakira je spíš ztracený případ. Vargasovi to ale nevadilo a uspořádal v Bogotě konkurs, kam pozval i zástupce firmy Sony Columbia. Shakira zde vystoupila se třemi písněmi a zaujala natolik, že s ní podepsali smlouvu na tři alba.

6 První album a druhé album
Její debutové album se jmenovalo Magía (Magie) a Shakira ho nahrála v roce 1991, když jí bylo 15. Album si komerčně moc dobře nevedlo, prodalo se ho necelých tisíc kusů. Poté v roce 1993 vydala album Peligro (Nebezpečí). Toto album bylo přijato lépe než debut, ovšem bylo znovu komerčním propadákem kvůli tomu, že ho Shakira odmítla propagovat. Shakra se poté rozhodla dát si přestávku, aby mohla dokončit střední školu.

7 Obal alba Magía

8 Obal alba Peligro

9 Třetí album a první kompilace
Shakira se k nahrávání vrátila v roce 1995, ovlivněna Alanis Morissette a vydala CD Pies Descalzos (Naboso), které jí v Latinské Americe zajistilo proslulost. Singly „Estoy Aquí“ (Jsem tady), „Pies Descalzos, Sueños Blancos“ (Bosé nohy, bílé sny) a „¿Dónde Estás Corazón?“ (Kde jsi, mé srdce?) se staly v pop kultuře kultovními záležitostmi. Alba Pies Descalzos se prodalo přes čtyři milióny kusů a následovalo ho album remixů nazváno jednoduše The Remixes, kterého se prodalo přes milion kusů. Album The Remixes také obsahovalo portugalské verze jejích nejznámějších písní, které vznikly kvůli jejímu úspěchu na brazilském trhu, kde se alba Pies Descalzos prodalo téměř milion kusů.

10 Obal alba Pies Descalzos

11 Obal alba The Remixes

12 Čtvrté album a první živé album
Její čtvrté album ¿Dónde están los ladrones? (Kde jsou lupiči?) bylo vydáno v roce Produkoval ho Emilio Estefan, stálo prý 3 miliony dolarů a bylo propracovanější než jeho předchůdce. Bylo dokonce ještě úspěšnější a potvrdilo, že Shakira je jednou z nejvýraznějších umělkyní devadesátých let v Latinské Americe. Začala si získávat stále více fanoušků v zemích, kde se španělsky nemluví, například ve Francii, Švýcarsku, Kanadě a hlavně ve Spojených státech. Osm z jedenácti písní na tomto albu vyšly jako singly. Byly to „Ciega, Sordomuda“ (Slepý, hluchoněmý), „Moscas En La Casa“ (Mouchy v domě), „No Creo“ (Nevěřím), „Inevitable“ (Osudový), „Tú“ (Ty), „Si Te Vas“ (Jestli odejdeš), „Octavo Día“ (Osmý den) a světoznámá píseň „Ojos Así“ (Takové oči, jako máš ty). Na Shakiřině prvním live albu MTV Unplugged byla píseň „Estoy Aquí“ a písně z CD ¿Dónde Están Los Ladrones?. V březnu 2000 se Shakira vydala na dvouměsíční turné „Anfibio“ po Latinské Americe a Spojených státech. V srpnu 2000 vyhrála cenu MTV Video Music Award v kategorii (ve které volili diváci) „Oblíbený mezinárodní umělec“.

13 Obal alba ¿Dónde están los ladrones?

14 Obal alba MTV Unplugged

15 Páté album V roce 2001 začala Shakira pracovat na svém prvním albu v angličtině a spolupracovala na něm s Glorií Estefan. Shakira napsala a nahrála anglické verze písní z alba ¿Dónde Están Los Ladrones?, ovšem později se rozhodla pro nahrání nových písní a pracovala na nich přes rok. Výsledkem této roční práce bylo album Laundry Service. Toto anglické album však obsahovalo i čtyři španělské písně. Někteří kritici tvrdili, že její angličtinářské schopnosti jsou příliš chabé na to aby psala anglicky, avšak Laundry Service mělo velký úspěch. Celosvětově se ho prodalo přes 13 milionů kusů a přineslo obrovský hit „Whenever, Wherever“ (Kdykoliv, Kdekoliv) a další úspěšné písně jako „Underneath Your Clothes“ (Pod tvým oblečením), „Te Dejo Madrid“ (Opouštím tě , Madride), „Objection (Tango)“ (Námitka (Tango) ) a „The One“ (Ten Jediný).

16 Obal alba Laundry Service

17 Druhá kompilace a druhé živé album
V roce 2002 Shakira vydala album Laundry Service: Washed & Dried. Toto album rozšířilo vydané album Laundry Service a obsahovalo dva disky (jedno CD a jedno DVD). V roce 2002 také Shakira vydala album svých největších španělských hitů nazvané Grandes Éxitos. V roce 2004 vydala DVD Live & Off the Record, kterého se prodalo 3 miliony kusů a připomínalo Shakiřino světové turné v letech , které bylo nazvané Tour of the Mongoose.

18 Obal alba Laundry Service: Washed & Dried

19 Obal alba Grandes Éxitos

20 Obal alba Live & Off the Record

21 Ocenění v roce 2002 V září 2002 vyhrála Shakira cenu „Viewer's Choice Award“ při udělování cen „MTV Video Music Awards“ s písní „Suerte“ (španělská verze hitu „Whenever, Wherever“). V říjnu tohoto roku vyhrála 5 cen na udělováni cen MTV Video Music Awards Latin America. Získala je v kategoriích Nejlepší umělkyně, Nejlepší popový umělec, Nejlepší umělec - Sever, Video roku (za Suerte) a Umělec roku. V pořadu „MTV Icon“ zaměřeném na Aerosmith vystoupila Shakira s písní Aerosmith „Dude (Looks Like A Lady)“. Také vystoupila vedle Celine Dion, Anastacií, Cher a The Dixie Chicks v show „VH1 Divas Live Las Vegas“.

22 Šesté album Shakira se poté na dva a půl roku stáhla do ústraní a změnila svůj účes. Oznámila, že v roce 2005 vydá rovnou dvě alba Fijación Oral Vol. 1 a Oral Fixation Vol.2. První zmiňované vyšlo 6. června 2005 v Evropě a 7. června 2005 v Severní Americe a Austrálii. Fijación Oral Vol. 1 bylo zároveň vydáno i v Latinské Americe. Ve Španělsku debutovalo na prvním místě a na čtvrtém místě v americké hitparádě Billboard 200. Úspěch zaznamenalo také úspěch v zemích jako Itálie, Řecko a Německo, kde se dostalo na první místo, Rakousko, kde se dostalo na třetí místo, Kanada a Maďarsko, kde se dostalo na sedmé místo.

23 Šesté album - singly První singl „La Tortura“ (Mučení), na kterém spolupracovala s Alejandrem Sanzem se dokonce dostal na první místo ve španělské hitparádě. V Americe na dvacáté třetí místo hitparády Billboard Hot 100 a v Kanadě na dvacáté první místo. V ostatních zemích byl také velmi úspěšný a ve většině z nich se dostal do top 10. V USA se celých dvacet pět týdnů držel na prvním místě hitparády Hot Latin Tracks. Druhý singl z toho alba byla píseň „No“ (Ne) a byla vydána v září Ve Španělsku a Kolumbii debutovala na prvním místě a zůstala tam čtrnáct týdnů. Zatím se alba Fijación Oral Vol. 1 prodalo celosvětově pět milionů kusů. Její třetí singl z toho alba, Día de Enero, je věnován jejímu snoubenci Antoniovi de la Rúovi. Tento singl se v některých zemích dostal na první místo, ovšem neměl takový úspěch jako předchozí singly. Shakira a Alejandro Sanz vystupovali s písní „La Tortura“ na udílení cen MTV Video Music Awards v Miami v roce Bylo to historicky první vystoupení ve španělštině na cenách Video Music Awards.

24 Obal alba Fijación Oral Vol. 1

25 Sedmé album Ještě před než vydala své druhé anglické album, vystupovala Shakira na cenách MTV Europe Music Awards v portugalském Lisabonu, kde získala cenu za „Nejlepší zpěvačku“. Vystoupila zde s prvním snglem z desky Oral Fixation Vol. 2, „Don't Bother“. Shakiřino druhé anglické album Oral Fixation Vol. 2 vyšlo 29. listopadu, I když singl „Don't Bother“ dobře přijali kritici, do americké top 40 se nedostal. Druhý singl „Hips Don't Lie“, na kterém spolupracovala s Wyclefem Jeanem se stal jejím prvním singlem, který se dostal na vrchol hitparád Billboard Hot 100 a UK Singles Chart. Shakira spolupracovala na dvou písních na obou albech s Gustavem Ceratim.

26 Obal alba Oral Fixation Vol. 2

27 Ocenění v roce 2006 3. dubna 2006 ocenilo OSN Shakiru za vytvoření nadace Pies Descalzos Foundation, která pomáhá chránit kolumbijské děti před násilím. Na této akci OSN řekla: „Nezapomínejme, že na konci tohoto dne, kdy všichni půjdeme domů, tak v Latinské Americe již zemřelo 960 dětí.“ 27. dubna 2006 získala 6 cen Latin Billboard Awards. Byly to například ceny za „Nejlepší ženské latinské popové album“ (za Fijación Oral vol. 1) a „Píseň roku“ (za La Tortura). Získala také cenu „Spirit of Hope“ za svoji nadaci Pies Descalzos. Shakira získala na cenách MTV Video Music Awards 2006 nejvíce nominací. Bylo jich sedm a všechny za video Hips Don’t Lie. Byly mezi nimi například nominace na „video roku“ a „nejlepší ženské video“, avšak získala pouze jednu cenu a to za nejlepší choreografii. Na udílení těchto cen také vystoupila s písní „Hips Don't Lie“ a předváděla při ní taneční pohyby známého indického choreografa Faraha Khana.

28 Oral Fixation Tour V červnu 2006 odstartovala své zatím největší turné nazvané Oral Fixation Tour, které zakončíla na jaře 2007. Na tomto turné odehrála 99 koncertů (mimo jiné navštívila také koncertovala v Praze), kdežto na předchozím jich odehrála 61. Logo turné →

29 Spolupráce s různými interprety v roce 2006
V roce 2006 znovu spolupracovala s Alejandrem Sanzem, tenktokrát nahráli duet nazvaný „Te lo Agradezco, Pero No“ a můžeme ho najít na albu Alejandra Sanze, které se jmenuje El Tren de los Momentos. Shakira také ohlásila dva nové singly.První se jmenuje „Illegal“ a Shakiru v něm na kytaru doprovází Carlos Santana.Druhý se jmenuje „La Pared“ a stal se velkým hitem ve Španělsku. Také spolupracovala s Beyoncé na songu „Beautiful Liar“ („Krásný lhář“), ve kterém zpívá Beyoncé anglicky a Shakira španělsky.Tato píseň se objeví na reedici alba B’Day od Beyoncé. Proslýchá se, že po vydání singlu „Beautiful Liar“ vydá Shakira singl „Las de la Intuición“ a jeho anglickou verzi „Pure Intuition“ Shakira prý bude spolupracovat s dalšími umělci jako jsou Eve, Taboo a Calle 13.

30 Humanitární práce V roce 2001 založila Shakira nadaci „Pies Descalzos Foundation“. Je to kolumbijská charitativní organizace se speciálními školami pro chudé děti ve městech „Quibdó“ a Barranquilla. Financuje ji Shakira a mnoho dalších. Shakira je také „globální zástupce“ organziace UNICEF 3. dubna 2006 ocenilo OSN Shakiru za vytvoření nadace Pies Descalzos Foundation, která pomáhá chránit kolumbijské děti před násilím. Na této akci OSN řekla: „Nezapomínejme, že na konci tohoto dne, kdy všichni půjdeme domů, tak v Latinské Americe již zemřelo 960 dětí.“

31 Diskografie Studiová alba 1991: Magia 1993: Peligro
1996: Pies Descalzos 1998: ¿Dónde Están Los Ladrones? 2001: Laundry Service (Servicio de Lavanderia) 2005: Fijación Oral Vol. 1 2005: Oral Fixation Vol. 2 Živá alba 2000: MTV Unplugged 2004: Live & Off the Record (En Vivo Y En Privado) 2007: Oral Fixation Tour: Live from Miami Kompilace 1997: The Remixes 2002: Laundry Service: Washed & Dried 2002: Grandes Éxitos

32 © Jan Hermann a Alexandr Karmazin


Stáhnout ppt "Shakira."

Podobné prezentace


Reklamy Google