Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dva roky vakcinace proti HPV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dva roky vakcinace proti HPV"— Transkript prezentace:

1 Dva roky vakcinace proti HPV
Nejčastější otázky v ambulanci gynekologa MUDr. Vladimír Mulač

2 Co způsobují HPV typy 16 a 18 a HPV typy 6 a 11?
HPV 16 a 18 jsou odpovědné za přibližně: 70 % cervikálních karcinomů 80 % adenokarcinomů in situ (AIS) % cervikálních lézí vysokého stupně (CIN 2/3) 25 % cervikálních lézí nízkého stupně (CIN 1) 70 % vulválních (VIN 2/3) a vaginálních(VaIN 2/3) lézí vysokého stupně HPV 6 a 11 jsou odpovědné za přibližně: 90 % genitálních bradavic 10 % cervikálních lézí nízkého stupně (CIN 1) CIN 3 a AIS jsou přijaty jako bezprostřední prekurzory invazivního cervikálního karcinomu.

3 Měla jsem už sexuální styk, má pro mne vakcinace smysl?
Optimální je dokončit celé očkování před zahájením sexuálního styku. Nelze předpokládat, že se dívka či žena infikuje HPV ihned, avšak do dvou let se s HPV setká asi 80 % sexuálně aktivních. Vakcína nemá terapeutický efekt, ale chrání proti dalším typům vysoce rizikových typů HPV obsaženým ve vakcíně, kterými žena nebyla dosud nakažena. Vakcinace má smysl i po zahájení sexuálního života.

4 Je nutno po celou dobu očkování zachovávat sexuální abstinenci?
Očkovací schéma - 3 dávky (2. za dva měsíce od 1., 3. za 4 měsíce od 2. dávky). Podle doporučení výrobce není nutné. Nelze předpokládat sexuální abstinenci u žen po 6 měsíců (očkuje se do 26 let). V blízké budoucnosti se očekává prodloužení věkové hranice až do 45 let.

5 Nemá se tělo bránit samo? Nepoškodí vakcína mladý organismus?
Starší typy vakcín byly jinak konstruované. Obsahovaly usmrcené, nebo živé oslabené mikroorganismy, z čehož vyplývaly možné (i když vzácné) nežádoucí účinky. Nová vakcína proti HPV obsahuje částice „podobné viru“ (virus-like), které navozují imunitní odpověď a tvorbu protilátek, ale neobsahují virus, tudíž nejsou infekční.

6 Musí dívka ve školním věku absolvovat před vakcinací gynekologickou prohlídku?
Za předpokladu, že nežije sexuálním životem, tak nemusí. Vakcinace není podmíněna předchozí prohlídkou. Dívka nemusí být ani u gynekologa registrována. Záznam o vakcinaci je proveden do očkovacího průkazu.

7 Proč musím i po vakcinaci chodit na gynekologické prohlídky?
Prohlídky jsou zaměřeny i na jiná onemocnění než karcinom děložního hrdla (onemocnění vaječníků, vejcovodů, dělohy, sliznice dělohy apod). Na děložním hrdle se vyskytují (i když nepoměrně vzácněji) i jiné karcinomy než vyvolané persistující infekcí vyskokorizikovými typy HPV (16 a 18). Vakcína nezabrání všem případům rakoviny děložního hrdla, proto je nutné pokračovat v gynekologických prohlídkách.

8 Proč bych se měla dát očkovat, když rakovinu nemáme v rodině?
Přímý vliv genetiky je v případě tohoto nádoru minimální. Hlavní roli (ve spolupráci s dalšími faktory) hraje infekce především vysoce rizikovými typy HPV (16 a 18), ale i méně rizikovými. Očkováním by šlo předejít většině ze 400 úmrtí na karcinom děložního hrdla, ke kterým každoročně v ČR dojde.

9 Kterou vakcínu ze dvou dostupných si vybrat?
Obě vakcíny chrání proti vysoce rizikovým HPV typům 16 a 18 a tudíž proti cervikálním lézím a karcinomu děložního hrdla. Kvadrivalentní vakcína Silgard navíc chrání proti vulválním a vaginálním lézím vysokého stupně (způsobených též typy 16 a 18). Kvadrivaletntní vakcína Silgard navíc chrání proti genitálním bradavicím, způsobených z 90 % HPV typy 6 a 11. Kvadrivalentní vakcína je schválena i pro použití u chlapců ve věku od 9 do 15 let. Rozhodnout se musí každý sám na základě dostupných informací, základním vodítkem je doporučení lékaře (gynekologa/pediatra), který nese za volbu vakcíny zodpovědnost .

10 Je očkování vhodné jen pro ženy?
Optimální by bylo proočkovat celou populaci, tedy i chlapce a muže. Muži jsou nositelé a přenašeči HPV. HPV u nich vyvolává anální karcinom a karcinom penisu. Kvadrivalentní vakcína chrání i proti HPV 6 a 11, původcům genitálních bradavic. U vakcíny Silgard byla nově prezentována účinnostní data pro muže do 26 let.

11 Může vakcinace proti HPV ovlivnit účinnost jiného očkování?
Termín očkování je lépe konzultovat jak s gynekologem, tak s pediatrem. U vakcíny Silgard bylo sledováno současné podání s vakcínou proti hepatitidě B – bez zásahu do imunitní odpovědi na HPV typy. Současné podání s jinými vakcínami než proti hepatitidě B nebylo studováno.

12 Jak dlouho chrání vakcína proti infekci HPV?
Vakcína je k dispozici – pro veřejnost dva roky, před tím probíhaly klinické studie (zhruba 5 let). Dlouhodobé sledování stále probíhá a další výsledky budou k dispozici po jejich zpracování. U kvadrivalentní vakcíny byla prokázána tzv. „imunitní paměť“, což je předpoklad dlouhodobé ochrany.

13 Může se očkovat dívka před menarché?
Menstruace není podmínkou pro provedení očkování proti HPV. Očkovat se může od 9 let, kdy dívky nemenstruují.

14 Ovlivňuje hormonální antikoncepce účinnost vakcinace?
Podle současného pozorování nikoli. Uživatelka antikoncepce může být očkována proti HPV, aniž by to snížilo účinnost.

15 Může se dát očkovat každý zdravý člověk?
Ano, s výjimkou těhotenství. Z etických důvodů nebyla bezpečnost vakcíny u těhotných žen zkoumána. Tento fakt je nutné brát v úvahu při plánování vakcinace a rodičovství. Kvadrivalentní vakcína smí být podávána kojícím ženám.

16 Je vakcína skutečně bezpečná?
Bezpečnost vakcíny byla ověřena klinickými studiemi na mnoha tisících dospívajících (dívek i chlapců) a žen. Studie nadále pokračují. Bezpečnost je podmínkou registrace FDA, EMEA i SÚKL. V USA, řadě států EU a například Austrálii je vakcína hrazena ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění. České zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají.

17 Nemá vakcína závažné nežádoucí účinky?
V naší ordinaci bylo aplikováno několik set dávek vakcíny. Jedinou reakcí byla přechodná místní citlivost v místě vpichu. V příbalové informaci jsou uvedeny všechny okolnosti - i ty, které nastaly v časové souvislosti (nikoli příčinné) s očkováním. Vakcíny proti HPV (podle klinických studií) patří obecně k velmi dobře snášeným.

18 Co to je HPV typizace? Může být pozitivní nález překážkou očkování?
Typizací (a tzv. hybridizací) se zjišťuje přítomnost vysoce rizikových typů HPV v slizničních buňkách děložního hrdla. Pokud nejsou přítomny (nebo jen jeden ze dvou, resp. čtyř), má vakcinace smysl. Typizace HPV není podmínkou vakcinace.

19 Proč je vakcína tak drahá?
Ekonomická náročnost vědeckého výzkumu i klinických studií. Investice do zdraví z hlediska dalšího výzkumu nových léků. Investice do zdraví – svého, dětí, rodinných příslušníků, blízkých. PS: Cena tří dávek odpovídá ceně šesti nádrží benzínu moderního automobilu.

20 Jak se vakcíny platí? Optimální je pořídit si je v ordinaci aplikujícího lékaře. Je nutné dodržovat skladovací podmínky. Způsob platby (najednou či postupně) je předmětem dohody mezi lékařem a klientkou.

21 Děkuji za pozornost V Praze 4. prosince 2008


Stáhnout ppt "Dva roky vakcinace proti HPV"

Podobné prezentace


Reklamy Google