Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH"— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH Ch_071_Světadíly_Amerika_Severní Amerika-Poloha, rozloha, povrch Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Světadíly - Amerika - Severní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Severní Amerika Severní Ameriku považujeme za subkontinent Ameriky.
Po Asii a Africe je třetím největším kontinentem na Zemi.

4 Poloha Nachází se na západní a severní polokouli Země.
Je omývána ze tří světových stran třemi oceány: Ne severu Severním ledovým oceánem Na východě Atlantským oceánem Na západě Tichým oceánem. Z jihu je ohraničena Jižní Amerikou.

5 Severní Amerika a Jižní Amerika jsou spojeny Panamskou šíjí, která je široká 48 km. Jde o úzkou část pevniny, která tyto dva světadíly spojuje. Kvůli strategickým důvodům zde byl prokopán Panamský průplav, který spojuje Atlantský oceán s Tichým.

6 Panamský průplav Je dlouhý necelých 82 kilometrů.
Široký v rozmezí mezi 150 až 305 metry. Byl vystavěn v letech 1800 – 1914. Projekt započali Francouzi, kterým se však podařila dokončit pouze třetina průplavu, zbytek tedy dobudovali Američané.

7 Beringův průliv Beringův průliv leží mezi severní hranicí Severní Ameriky a Asie. Je na rozdíl od Panamského průplavu přirozeného původu.

8 Kontinent Severní Ameriky dělíme na tři regiony:
Severní Amerika Střední Amerika Karibik Celkem je zde 23 států a 21 závislých území.

9 Rozloha Území kontinentu Severní Amerika je úctyhodných  24 709 000 km2, díky čemuž ji řadíme na 3. příčku mezi všemi kontinenty. Severní Amerika zaujímá 16,5% pevninského povrchu a 4,8% veškerého povrchu na Zemi. V roce 2008 byly odhady počtu obyvatel stanoveny na necelých 530 milionů lidí.

10 Poloostrovy, ostrovy Nejznámější poloostrovy jsou:
Aljaška, Labrador, Florida, Yucatán, Kalifornský poloostrov. Nejznámější ostrovy a souostroví jsou: Aleuty, Grónsko, Newfoundland, Bahamy, Kuba, Jamajka, Hispaniola, Vancouver.

11 Florida

12 Mysy Nejzazšími pevninskými body jsou:
Na severu: mys Murchyson (na poloostrově Bothia v Kanadě) Na jihu: mys Mariato (na poloostrově Azuero v Panamě) Na východě: mys Charles (na poloostrově Labrador v Kanadě) Na západě: mys Prince Welského (na Aljašce)

13 Povrch Povrch Severní Ameriky je velmi členitý.
Největším pohořím jsou Kordillery, které se táhnou od severu k jihu podél celého západního pobřeží Severní Ameriky. Nejvyšší horou je Mount McKinley – m n.m., která leží v nejvyšší části Kordiller, tedy v Aljašských horách. Toto pohoří je sopečného původu a stále zde můžeme najít činné sopky (Mount Rainer)

14 Kordillery členíme na několik menších pohoří
Kordillery členíme na několik menších pohoří. Nejvyšším z nich jsou Aljašské hory na severu (Mt. McKinley), východní část nazýváme Skalnaté hory, na jihu pak najdeme pohoří Sierra Madre, kde leží nejznámější sopka Popocatepetl. Ve středu kontinentu nalezneme vysočiny, na východě další pohoří Appalače. Na jihu jsou dvě rozsáhlé nížiny: Mississippská a Atlantská.

15 Úkoly I: Jak velkým kontinentem je Severní Amerika ve srovnání s dalšími? Co je Panamská šíje? Má člověk svou zásluhu na vzniku Beringova průlivu?

16 Odpovědi I: Jak velkým kontinentem je Severní Amerika ve srovnání s dalšími? Třetím, hned po Asii a Africe Co je Panamská šíje? Úzký pruh pevniny spojující Severní a Jižní Ameriku Má člověk svou zásluhu na vzniku Beringova průlivu? Ne. Tento průliv široký asi 80 kilometrů je přirozeného původu.

17 Úkoly II: Na které polokouli je Severní Amerika?
Které oceány Severní Ameriku omývají? Na které regiony se dělí Severní Amerika?

18 Odpovědi II: Na které polokouli je Severní Amerika?
Severní Amerika se nachází na západní a severní polokouli. Které oceány Severní Ameriku omývají? Od severu Severní ledový oceán, od západu Tichý oceán a od východu Atlantský oceán. Na které regiony se dělí Severní Amerika? Dělí se na Severní Ameriku, Střední Ameriku a Karibik.

19 Úkoly III: Jakou má Severní Amerika rozlohu?
Kolik zaujímá Severní Amerika pevninského povrchu? Kolik žije v Severní Americe obyvatel?

20 Úkoly a odpovědi III: Jakou má Severní Amerika rozlohu?
Severní Amerika zaujímá území 24 709 000 km2 Kolik zaujímá Severní Amerika pevninského povrchu? Severní Amerika obsáhne úctyhodných 16,5% pevninského povrchu. Kolik žije v Severní Americe obyvatel? Podle nejnovějších statistik má Severní Amerika necelých 530 miliónů obyvatel.

21 Úkoly IV: Dokážeš jmenovat největší severoamerické pohoří?
Které nejzazší pevninské body v Severní Americe nalezneme? Jmenuj některou ze severoamerických činných sopek.

22 Úkoly a odpovědi IV: Dokážeš jmenovat největší severoamerické pohoří?
Největším pohořím jsou Kordillery, s nejvyšší horou Mount McKinley – 6194 m n.m. Které nejzazší pevninské body v Severní Americe nalezneme? Na severu mys Murchyson, na jihu: mys Mariato, na východě: mys Charles, na západě: mys Prince Welského. Jmenuj některou ze severoamerických činných sopek. Známou severoamerickou sopkou je Mount Rainer.

23 Použité zdroje Location North America.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Bering Strait.jpeg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: North_America.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH"

Podobné prezentace


Reklamy Google