Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Objemové tváření- tažení drátů a profilů Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Objemové tváření- tažení drátů a profilů

3 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
Nástrojem u tažení jsou průvlaky, kalibry, které se nepohybují a jsou značně namáhané na otěr. Průvlaky z ocelí mají životnost zhruba 2000 kg drátu, z tvrdokovu zhruba 200krát větší, diamantové tažnice jsou téměř nezničitelné. Dráty do průměru 1,5 mm –tvrdokov (slinuté karbidy). Dráty od 1,5 mm do 0,006mm – diamantové tažnice.

4 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
Průvlak sestává z většího počtu kuželů o různých vrcholových úhlech. Jejich funkce je následující: vstupní kužel (zaváděcí) – úhel otevření 45 až 60o, mazací – úhel stejný, tažný – tažný kužel s úhlem 10 až 12o, kalibrační a výstupní. Schéma průvlaku:

5 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
Průvlaky se vyrábějí buď jednodílné nebo skládané. Jako mazivo se používá emulzí, fosfátů, boraxu, mýdlového prášku, apod.. Díra průvlaku odpovídá požadovanému profilu.

6 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
Tažení drátů se dělí do následujících technologických postupů: Jednoduché tažení Tažení s protitahem (jednoduché tažení + protitah ke snížení měrné síly a zahřátí), Stupňovité tažení (deformace je rozložena do více stupňů, roste spotřeba energie na tažení), Tažení za tepla (u ocelí se sníženou tvářitelností), Tažení za snížených teplot (dosažení zvýšené pevnosti)

7 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
Stroje k tažení jsou tažné stolice, které se používají k tažení drátů, profilů a tyčí. Pluhací stolice k tažení tyčí: Dělí se na stolice 1. s přímočarýn pohybem (řetězové nebo hřebenové), kde je rám, po němž se pohybuje tažný vozík s klešťovým zařízením a tažnými čelistmi a unašečem. Tažná rychlost je od 30 do 150 m.min-1 a délka kolem max. 60 m. Jsou vybaveny mazacím tlakovým zařízením, které provádí mazání během tažení.

8 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
Stolice s přímočarým pohybem

9 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
Další stolice jsou: 2. stolice s navíjením taženého materiálu:

10 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
stolice s navíjením taženého materiálu jsou: 1. jednoprůchodové 2. víceprůchodové

11 Objemové tváření- tažení drátů a profilů
a podle výrobního způsobu se dělí na 1. Bezskluzové 2. Skluzové U bezskluzového způsobu je na tažném bubnu několik závitů drátu, což znemožňuje prokluzování. U skluzové stolice je nutné odvádět vzniklé teplo.

12 Objemové tváření – tažení drátů a profilů
Schéma bezskluzové a skluzové tažné stolice

13 Odpověz na otázky: Jak nazýváme nástroj u tažení?
Z jakého materiálu jsou vyráběny? Popiš funkce kuželů u průvlaku. Jaké mazivo používáme v průvlaku? Jak nazýváme stroje k tažení a jak je rozdělujeme?

14 Přelož:

15 Použitá literatura kripta_tkp/sekce/04.htm


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google