Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Berlínská zeď 9. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Berlínská zeď 9. ročník."— Transkript prezentace:

1 Berlínská zeď 9. ročník

2 Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová
Zdroje:

3 Berlínská zeď

4 Proč hanebná zeď vlastně vznikla?
Na základě Jaltské dohody Německo rozděleno (a zároveň i Berlín) do čtyř okupačních zón Během prvních měsíců se nejeví žádné velké problémy, po letech se začínají vyostřovat spory mezi západními (francouzský, britský a americký) sektory a východním sovětským sektorem. 

5 Sektory poválečného Berlína
    britský americký francouzský sovětský

6 Důvod stavby Důvodem jejího zřízení byl stále se zvyšující počet uprchlíků, kteří se dostávali z NDR do Západního Berlína. Politikům se dlouho dařilo rozdělení města na dvě části tajit. Ještě 15. června 1961 tvrdil Walter Ulbricht, generální tajemník SED (obdoba české KSČ), na mezinárodní tiskové konferenci, že se nic takového nechystá.

7 Odpověď na otázku novináře
Jestli dobře rozumím vaší otázce, v Západním Německu jsou lidé, kteří by chtěli, abychom zmobilizovali zedníky Německé demokratické republiky k postavení zdi. Já o žádných takových plánech nevím. Naši stavbaři jsou zaměstnáni stavbou nových domů. Nikdo nechce zeď." Walter Ulbricht, první tajemník SED a prezident NDR v odpovědi na otázku o neustálých útěcích východních Němců na Západ skrz Berlín , první veřejná zmínka o zdi (dva měsíce před jejím postavením)

8 Stavba zdi V noci z 12. na 13. srpna 1961 obsadily ozbrojené síly NDR (armáda, policie, pohraniční stráž a jednotky podnikových milicí) hranice k Západnímu Berlínu a přerušily pomocí ostnatého drátu, spojení mezi Východním a Západním Berlínem o 3 dny později drát nahrazen betonovou zdí opevnění a nepropustnost hranic mezi NDR a SRN „železná opona“.

9 Stavba zdi

10

11 Stavba zdi Stavbě zdi ustoupilo vše, co bylo v cestě - bouraly se domy, dokonce i kostely. V domech sousedících s hranicí byla zatlučena okna na Západ, v zoufalství bylo vysídleno okolo 2000 rodin.

12 Zazděná okna v ulici rozdělené zdí

13

14

15

16 Pásmo smrti Směrem na východ se nacházelo takzvané pásmo smrti, tedy zóna o délce metrů, ve které se nacházely strážné věže, běhali hlídací psi, chodili strážní se samopaly, všudypřítomně monitorovaly prostor samostřílné kulomety. V ,,pásmu smrti" byl písek, aby byly případně vidět stopy utíkajícího. Před zdí byl obvykle příkop, aby nebylo možné vyskočit na horní část zdi. Zeď prošla celkem třemi fázemi stavby. Při první se jednalo jen o jakýsi vylepšený ostnatý plot, v dalších fázích už zeď dosahovala výšky téměř čtyř metrů. 

17 Pásmo smrti

18 Strážní věž

19 Satelitní snímek Berlína (žlutě je vyznačena Berlínská zeď)

20 Jak to bylo s útěky? Možnosti útěků:
přelezení zdi pomocí lana útěk skrz bludiště odpadních stok či pomocí některého z mnoha tunelů proplavání ke svobodě pomocí vodních cest, jimiž je Berlín protkán útěk po elektrickém vedení útěk vzdušných balónem a mnoho dalších…… Poznámka: Každý zdařený útěk byl zpracován tajnou policií a byla přijata opatření, aby se už tento způsob útěku neopakoval(např. tunely se zabarikádovány, el.vedení bylo strhnuto…)

21 Počet obětí při útěcích: 239
Statistika Zdařené útěky: 5 075 Počet obětí při útěcích:  239

22 Oběť Jedním ze zastřelených se 17. 8. 1962 stal i mladý stavař Peter Fletcher. Jeho společníkovi se útěk zdařil, Peter dostal plnou dávku ze samopalu. Žádný z jeho životních orgánů však nebyl zasažen a Peter byl hodinu ponechán tam kde padl až vykrvácel, stráže na obou stranách hluché k jeho volání o pomoc, neochotny riskovat v "území nikoho". Pro Američany se to kvůli neopatrné poznámce mladého vojáka (promiňte, ale to není naše záležitost) málem stalo katastrofou ve vztazích k Němcům, demonstrace v západním Berlíně trvaly týden a východoněmecké stráže při nich byly bombardovány vším co přišlo pod ruku.

23 Návštěva berlína Památná je návštěva prezidenta USA J. F. Kennedyho v Berlíně roku 1963, který svou řeč ukončil německy pronesenou větou „Ich bin ein Berliner!“

24 J. F. Kennedy u zdi

25 Nic netrvá věčně 9.listopadu 1989_- Günter Schabowski, člen politického byra, předčítal svůj projev o nových usnesení vlády - podotknul na okraj řeči cosi o otevření hraničních přechodů někdo z novinářů se však ozval, kdy vejdou tato opatření v platnost Schabowski nevěděl, jak reagovat, a tak mu z úst vyběhlo: ,,Podle mého názoru ihned posléze se začaly davy východních Němců v trabantech přesouvat na Západ.  

26 Průchodnou se zeď stala oficiálně 9.listopadu 1989

27 Hlavní západoberlínská třída se plnila objímajícími se Němci

28

29

30 Trocha statistiky: Celková délka zdi okolo Západního Berlína: 155 km
Materiál:   železobeton velké hustoty Výška betonového segmentu:   3,6 m Šířka betonového segmentu:   1,2 m Tloušťka betonového segmentu:   0,2 m dole; 0,1 m nahoře Hmotnost jednoho betonového segmentu:   2,6 tuny Počet kontrolních věží:   302 Počet bunkrů:   20 Počet běžeckých drah pro psy:   259 Příkopy pro blokování aut:   105,5 km Elektrický signální nebo kontaktní plot:   127,5 km Cesta pro vojenské kolony:   124,3 km

31 Téma: Berlínská zeď – 9. ročník
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional SMART Notebook Zoner - České kliparty 1, 2, 3 Autor: Mgr. Věra Sýkorová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Berlínská zeď 9. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google