Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hedvika Vonásková, 4.B Jezevčík

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hedvika Vonásková, 4.B Jezevčík"— Transkript prezentace:

1 Hedvika Vonásková, 4.B Jezevčík
Praktická maturita Hedvika Vonásková, 4.B Jezevčík

2 Obsah Základní informace o jezevčíkách Původ jezevčíka Popis jezevčíka
Povaha jezevčíka Rozdělení jezevčíků Pro koho se hodí a nehodí? Strava Venčení Péče o srst Onemocnění

3 Základní informace o jezevčíkách
Jezevčík je v dnešní době velice oblíbený pes. Někteří chovatelé jako jsou myslivci ho používají pro myslivost, ale v dnešní době se čím dál tím více chová jako mazlíček a hlídač. Je vhodný k vystavování na psích výstavách. Je to velice společenský pes, je přátelský, oddaný, ale má vlastní rozum jelikož v noře nemůže spoléhat na svého pána, proto potřebuje důslednější výchovu. Jeto také vynikající hlídač. 

4 Původ jezevčíka Jezevčík je starobylé plemeno, které bylo po staletí chované jako „jamník” neboli „norník”, což znamená pes určený k vyhánění zvěře z nor. Již ve starověkém Egyptě byl znám jezevčík nebo alespoň nízkonohý pes jezevčíkovi podobný.Jezevčíci jsou nejstaršími německými loveckými psy.U nás byl ještě ve 30. letech 20. století jezevčík jakousi vzácností. Hladkosrstí jezevčíci vznikli ve 14. století křížením francouzských basetů a pinčů. Dlouhosrstí jezevčíci, kteří vznikli křížením hladkosrstých jezevčíků se španěly, se objevili až v 16. století. Drsnosrstí jezevčíci vznikli na přelomu 17. a 18. století, křížením hladkosrstých jezevčíků s kníračem.

5 Popis jezevčíka Menší nízkonohý pes s dlouhým hřbetem. Hlava protáhlá, bez stopu se zužující směrem k nosu. Čenich dlouhý a úzký. Oči středně velké, oválné, uložené po stranách hlavy. Uši vysoko, ale ne příliš vepředu nasazené, přiměřeně velké, předním okrajem přiléhající k lícím. Končetiny krátké, svalnaté a silné, hrudní mírně vbočené, pánevní rovné. Tělo s dlouhým rovným hřbetem, výrazným kohoutkem, oválným hrudníkem a mírně vtaženým břichem. Ocas poměrně silný, cm dlouhý, nesený na úrovni hřbetu, mírně zakřivený. Standartní jezevčík váží 7-9 kg.

6 Popis jezevčíka pokračování
Zbarvení:  rozlišujeme tři typy zbarvení: jednobarevné - nejlépe červené, též červenožluté, žluté dvoubarevné - černé, vzácněji i hnědé, šedé nebo bílé s pálením skvrnité - tygrovité, žíhané, tj. světlá, nahnědlá, šedá až bílá základní barva s nepravidelnými tmavými skvrnami 

7 Popis jezevčíka pokračování
Srst: dlouhosrsté : dlouhá, měkká, hladká, lesklá srst krátkosrsté : krátká, hustá, lesklá, hladce přiléhající srst drsnosrsté : hustá, drsná srst

8 Povaha jezevčíka Jezevčík je ideální pes do rodiny. Je sice paličatý a kolikrát i neposlušný, ale pokud jej důsledně vycvičíme, získáme opravdu skvělého společníka. Jezevčík je přátelský, milující, učenlivý, milý, hravý, skvělý hlídač a také lovec. Moc rád noruje, mezi další jeho záliby pak patří i plavání, aport (i do vody), vyhřívání na sluníčku (zvláště hladkosrstí), miluje procházky v přírodě a samozřejmě má rád různé hry s páníčky. Někteří jezevčíci jsou spíš samotáři, že milují jen svoji „smečku“, což se hodí aby byli dobrými hlídači, jiní jsou zase přátelští ke všem. Podle povahy je nejmírnější a nejhodnější dlouhosrstý a hladkosrstý; drsnosrtý je drsnější a ostřejší. Ale jak už to bývá, zaleží na povaze jednotlivého jedince.

9 Rozdělení jezevčíků Skupina jezevčíků se dělí podle velikosti a podle délky srsti.  1. Dělení dle velikostí:    a) Standartní    b) Trpasličí    c) Králičí 2. Dělení dle srsti: a) Hladkosrstý   b) Drsnosrstý   c) Krákosrstý

10 Rozdělení jezevčíku pokračování
Všechny druhy jezevčíků:  Jezevčík drsnosrstý standardní Jezevčík hladkosrstý standardní Jezevčík dlouhosrstý standardní Jezevčík drsnosrstý trpasličí Jezevčík dlouhosrstý trpasličí Jezevčík krátkosrstý trplasličí

11 Rozdělení jezevčíku pokračování
Jezevčík drsnosrstý králičí Jezevčík hladkosrstá králičí Jezevčík dlouhosrstý králičí

12 Pro koho se hodí a nehodí?
Rozhodně se nehodí jako hračka pro děti či hlídač lidského obydlí, uvázaný k boudě. S dětmi vychází výborně, pokud jej netýrají. Odkázaný na řetěz či malý kotec, působí obvykle svému majiteli problémy pokaždé, když se mu podaří osvobodit se - utíká, toulá se, dáví drůbež a nezřídka je i kousavý. I ten, kdo si pořídí jezevčíka jako kamaráda do města, musí počí-tat s jeho loveckými vlohami, které někdy působí potíže ve vztahu ke kočkám, drobným domácím zvířatům a projevují se i tím, že jezevčík přikaždé příležitosti v lese prchá. Zvláště pak tehdy, pokud je mu volnost vzácná. Sháníte-li tedy jezevčíka "neloveckého" požádejte chovatele, aby pro vás vybral štěně, které se jeví klidnější a usedlejší.    

13 Strava Strava jezevčíků, se jako u ostatních plemen dělí podle stáří psa a to na stravu pro : štěňata, mladé psy, dospělé psy a staré psy Strava by měla být pestrá a hlavně pravidelná. Nejlepší je naku- povat krmení pro vašeho psího miláčka ve zverimexech. Já pro svého jezevčíka kupuji speciální granule pro dlouhosrsté jezevčíky, které se postarají o její správné trávení a lesklou srst.

14 Venčení Jezevčík je sice malý, ale rozhodně ne pokojový psík. Každý pes má určitou potřebu pohybu, ale jezevčík se určitě nespokojí s venčením na novinách či na balkóně a případnou občasnou procházkou na vypouštěcím vodítku či na zahradě u chalupy. Na rozdíl od některých ryze společenských plemen, má jezevčík i potřebu zaměstnání. Leckteří (především hladkosrstí) jezevčíci se dostatečně vydovádí při neustálém aportování míčku, ale je to spíš náhradní program. Jezevčík byl vyšlechtěn k loveckým účelům a přestože se z něj za dlouhou dobu stal prakticky dokonalý společník člověka, málokterý je ochoten na své „původní povolání“ zapomenout. Pokud je to jen trochu možné, dovolte svému jezevčíkovi, aby své lovecké vlohy rozvinul a využil. 

15 Péče o srst Hladkosrstí jezevčíci mají lesklou srst přiléhající k tělu, dlouhou 1 – 2 cm. Péče o srst hladkosrstého jezevčíka není nijak obtížná. Srst je potřeba česat speciální rukavicí určenou právě k česání srsti psů. Srst dlouhosrstého jezevčíka je také pěkně lesklá, rovná.Aby srst byla rovná a zdravá, stříhá se na hřbetu, bocích psa a ze shora ocasu. Na bříšku, uších, krku, zadní části noh a spodní části ocasu se srst nechává delší.Dlouhosrstého jezevčíka je třeba česat kartáčem nebo hřebenem, dvakrát až třikrát týdně.

16 Péče o srst pokračování
Drsnosrstý jezevčík je rovnoměrně pokrytý hustou srstí připomínající štětiny, má hustou podstatu. Tento druh srsti se nestříhá, ale škube prsty nebo speciálním trimovacím nožem. Tato úprava (trimování hrubosrstého jezevčíka) se provádí 2 – 3 krát za rok. Delší chlupy se nechávají na bradě a nad obočím.

17 Onemocnění U jezevčíků, nejvíce hrozí onemocnění páteře. Je to pochopitelné, protože jejich páteř je vzhledem k celkové stavbě těla vystavena daleko větší zátěži. V dnešní době jsou trochu jiné možnosti léčby, než tomu bylo před deseti či dvaceti lety. Veterinární medicína umí problém řešit i chirurgicky a psi, kteří dříve končili utracením, se vracejí velmi často do normálního života bez viditelnějších následků.

18 Onemocnění pokračování
Tomuto onemocnění se dá ovšem předejít. Větší možnost tohoto onemocnění se objevuje u jezevčíků kteří trpí obezitou, mají slabou fyzickou kondici. Také by jsme neměli jezevčíka nechávat dlouho venku při nízkých teplotách, hrozí mu prochlazení a následné potíže s páteří.

19 Fotogalerie

20

21

22

23

24

25 Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Hedvika Vonásková, 4.B Jezevčík"

Podobné prezentace


Reklamy Google