Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce 1748. Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce 1748. Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte."— Transkript prezentace:

1 SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte moc peněz. Jste, ale ovlivnění osvícenskými myšlenkami. Jaké byste podnikli reformy, které by vylepšily stav státu ?

2 HABSBURSKÁ MONARCHIE

3 REFORMY MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Marie Terezie (vládla ) – vylepšovala situaci v habsburské monarchii dvěma způsoby: 1.centralizovala říši – přesunula hlavní úřady do Vídně (dvorské úřady) 2.snažila se reformovat říši a podporovat obchod

4 REFORMY Zavedení školní docházky – cílem: vzdělání nových úředníků a poněmčování obyvatelstva Podpora obchodu – zavedení cla na výrobky z jiných zemí, stavby nových silnic, zavedení jednotných měr a vah, podpora manufakturního podnikání

5

6 JOSEF II. A JEHO REFORMY Vládl v letech 1780-1790.
Toleranční patent – povolil luteránství (protestanství) a pravoslaví. Vydal ho roku 1781. Zrušení nevolnictví – poddaní byli zbaveni osobní závislosti na vrchnosti (šlechtě). Mohli se stěhovat, ženit a vdávat bez povolení vrchnosti.l

7 HABSBURSKÁ MONARCHIE A METTERNICHOVSKÝ ABSOLUTISMUS
V období napoleonských válek byl rakouským císařem František I. Měl nadále absolutní moc. Vydal občanský zákoník, zmírnil centralizaci státní správy a germanizaci školství.

8 Místo jeho nástupce Ferdinanda I. Fakticky vládl kancléř Metternich.
Podrobil svobodně smýšlející politiky a umělce státnímu dohledu.

9 NÁRODNÍ VĚDOMÍ Francouzská revoluce probudila touhu po svobodné a rovnoprávné společnosti a také lásku k vlasti a svému národu. V Českých zemích se zviditelňuje český národ a hlásí se o svá práva. Snaha o obnovu češtiny a české literatury.

10 OTÁZKY 1.Co se událo v Řecku, Polsku a Rusku ve 20.letech 19.století ?
2.Čím si byla podobná povstání v Řecku a Polsku ? 3.Které z těchto povstání bylo úspěšnější ? 4.Jaké velmoci pomohli Řekům v bitvě za svobodu ? 5.Jaké následky mělo neúspěšné povstání v Polsku ? 6.Co vedlo k povstání děkabristů 1825 ? 7.Která část obyvatelstva povstala a jak povstání dopadlo ? 8.Jaký známý spisovatel psal o životě v tehdejším Rusku ? 9.Jak se jmenovali dva císaři, kteří vládli v Habsburské monarchii od Nap.válek až do r.1848 ? 10.Za kterého z nich byl zpřísněn policejní dozor proti českým vlastencům ? 11.Jak se říkalo císaři Ferdinandu I. ? 12.Mezi české obrozence nepatří – Šafařík, Komenský, Palacký 13.Jaké české nakladatelství vydávalo české knihy pro obyčejný lid ? 14.


Stáhnout ppt "SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce 1748. Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte."

Podobné prezentace


Reklamy Google