Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tázací dovětky- Question Tags

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tázací dovětky- Question Tags"— Transkript prezentace:

1 Tázací dovětky- Question Tags
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová

2 Anotace: Prezentace určená k výuce tázacích dovětků
Autor: Bc. Kateřina Najmanová(Autor) Datum vytvoření: září 2012 Jazyk: Angličtina Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: cizí jazyk Tematický okruh: produktivní řečové dovednosti Očekávaný výstup: písemně, gramaticky správně tvoří a obměňuje věty Speciální vzdělávací potřeby: -žádné- Klíčová slova: tázací dovětky, kladná věta, záporná věta Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání- druhý stupeň Typická věková skupina: let

3 Co jsou to tázací dovětky?
Tázací dovětky jsou krátké otázky, které se připojují k oznamovacím větám. Používají se buď proto, aby se mluvčí ujistil, že to, co říká, je skutečně pravda, nebo aby přiměl posluchače se nad větou zamyslet. Někdy se jedná o skutečnou otázku, na kterou očekáváme odpověď, jindy jde pouze o otázku řečnickou. I v češtině jsou tázací dovětky běžné. U nás je vše jednodušší, potože si vystačíme s prostým viď?, viďte?, že?, že ano? apod

4 Pokud je oznamovací věta kladná, tázací dovětek je záporný:
+ - He is tall, isn't he? My parents are very rich, aren't they?

5 Je-li oznamovací věta záporná, dovětek je kladný:
tázací dovětek - + He isn't very tall, is he? My parents aren't rich, are they?

6 Důležitá pravidla: 1) Podmět věty je v tázacím dovětku vždy nahrazen zájmenem 2) Pro záporné dovětky vždy používáme stažené tvary (isn't, don't, mustn't) 3) V dovětku používáme to sloveso, které se bežně v daném čase používá pro tvoření otázek (pomocné sloveso).

7 Přelož: She is my friend, isn´t she? He isn´t British, is he? He plays guitar very well, doesn´t he? We don´t play tennis, do we? They visited th United states, didn´t they? His sister was in Prague, wasn´t she?

8 Doplň tázací dovětky I'm smarter than you, ________?
There isn't a bank in your town, ________? She's tired, ________? You don't know where he is, ________? Your friends work in Prague, ________? She had dinner at 7, ________? She's got three brothers, ________?


Stáhnout ppt "Tázací dovětky- Question Tags"

Podobné prezentace


Reklamy Google