Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PERITONEÁLNÍ DIALÝZA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PERITONEÁLNÍ DIALÝZA."— Transkript prezentace:

1 PERITONEÁLNÍ DIALÝZA

2 Peritoneální dialýza – co to je ?
Odstraňování odpadních látek a přebytečné vody probíhá v dutině břišní, tzv. břišní dialýza. Pobřišnice - peritoneum slouží jako filtr, přes který odpadní látky procházejí.

3 Řez pobřišnicí - peritoneem

4 Peritoneum jako „cedník“

5 Přístup pro peritoneální dialýzu
Měkká plastová hadička - peritoneální katetr . Do dutiny břišní ji během menší operace zavádí chirurg. Je to trvalý přístup. Vyústění katetru je pod pupíkem a trochu stranou ( u praváku doleva), snadno se schová pod oblečení

6 Vyústění katetru a koncovka

7 Koncovka katetru pod oblečením

8 Jak probíhá peritoneální dialýza?
Do dutiny břišní se napustí pomocí peritoneálního katetru dialyzační roztok. Roztok prodlévá v břiše několik hodin - probíhá dialýza. „Použitý“ roztok s odpadními látkami a vodou se vypouští pomocí stejného katetru z těla ven a odstraňuje se .

9

10 Kdo se může léčit peritoneální dialýzou ?
Většina pacientů se selháním ledvin. Problém někdy představují předchozí rozsáhlé břišní operace. Pacient musí být schopen si provádět výměny.

11 Zahájení peritoneální dialýzy
Založení peritoneálního katetru. Pooperační období - přihojování katetru - nelze provádět peritoneální dialýzu asi tři týdny. Výuka peritoneální dialýzy, která trvá několik dní. Dále již probíhá domácí peritoneální dialýza. Nemocný pravidelně chodí na ambulantní kontroly na středisku jednou za týdnů.

12 Typy peritoneální dialýzy
CAPD APD

13 Co je CAPD ? CAPD - pacient si provádí výměny ručně
Zkratka je z angličtiny a česky to znamená stále probíhající ambulantní peritoneální dialýza CAPD - pacient si provádí výměny ručně Kontinuální - probíhá 24 hodin denně Ambulantní - pacient není připoután k přístroji, může se pohybovat Peritoneální - peritoneum funguje jako filtr Dialýza - očišťování krve

14 Provádění CAPD Nemocný si provádí výměny 4 x denně 7 dní v týdnu.
Jedna výměna zabere asi 20 min. Výměnu lze provést kdekoli v čistém prostředí. Není nutný přesný časový rozvrh. Pacienti mohou pracovat, cestovat, chalupařit…Vaky s dialyzačním roztokem lze dodat na místo, které si nemocný vybere.

15 Výměna CAPD

16 Pacientka na CAPD

17 Co je APD APD – pacient provádí výměny za pomoci přístroje
Zkratka je opět z angličtiny a česky to znamená peritoneální dialýza prováděná pomocí přístroje. APD – pacient provádí výměny za pomoci přístroje Automatizovaná - vše si řídí přístroj, který se nazývá cycler [sajkler] Peritoneální - peritoneum funguje jako filtr Dialýza - očištění krve Výměny probíhají v noci , v době pacientova spánku.

18 Cycler pro APD

19 Provádění APD Pacient se večer připojí k přístroji, ráno se odpojí. Délka dialýzy je 8 – 10 hodin. Přístroj sám hlídá průběh dialýzy. Jeho obsluha je snadná. Je přenosný, velký jako kufřík, lze jej použít všude kde je elektřina. Nemocní s ním mohou cestovat, nebo pobývat na chalupě.

20 Pacientka na APD

21 Výhody peritoneální dialýzy
Soběstačnost, větší volnost, není nutno dojíždět 3 x týdně na dialyzační středisko. Ambulantní kontroly jsou jednou za 4 – 6 týdnů. Možnost pracovat, cestovat, pobývat mimo domov. Není nutno napichovat jehly.

22 Nevýhody peritoneální dialýzy
Větší zodpovědnost . Každodenní dialýza. Katetr v břiše. Nebezpečí infekce. Nutné doma skladovat vaky s dialyzačním roztokem.

23 Ambulantní kontrola

24 Pacientka na APD na cestách


Stáhnout ppt "PERITONEÁLNÍ DIALÝZA."

Podobné prezentace


Reklamy Google