Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha"— Transkript prezentace:

1 Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
INTERNET 6. Ročník Co je vlastně internet? Historie internetu (jak vznikl?) Jak funguje internet? Co lze od internetu očekávat a proč má takovou popularitu? Co internet „zatím“ nedokáže? Servery internetu a jejich propojení Současné existující možnosti připojení do internetu Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie

2 Historie internetu – jak vznikl internet?
Co je to internet? (INTER – mezinárodní, NET – síť) Celosvětová síť, která zahrnuje různé služby (můžeme poskytovat data, stahovat informace, prohlížet webové stránky, dorozumívat se s přáteli, obchodovat aj.) Historie internetu – jak vznikl internet? Historie sahá zhruba 30 let zpět do minulosti. Americká armáda zadala společnosti RAND Corporation úkol vymyslet síť, která by umožňovala komunikaci mezi velitelstvími vojsk a přečkala i atomovou válku. Navrhla tedy síť, která neměla žádný centrální uzel a byla navržena tak, aby dokázala odolávat kolizím. Na základě těchto výzkumů vznikla v roce 1969 testovací síť Arpanet, která spojovala především univerzity. Síť se neustále rozrůstala, měnila svoji podobu i účel a hlavně se k ní připojovaly další sítě. Největší rozšíření internetu po roce 1990 – do té doby byli připojeny především školy, úřady, výzkumná pracoviště… dnes už skoro každý V roce 1991 vzniká World Wide Web (WWW) - tedy standart pro přenos hypertextových a grafických informací.

3 Jak funguje internet? Internet propojuje miliony počítačů na světě. Každý uzel (server) je spojen s několika jinými servery. Díky tomu vzniká jakási pavučina spojení, kde žádný počítač není centrální a každý má stejnou důležitost jako jiný počítač připojený k internetu. Výhodou tohoto způsobu propojení je obrovská stabilita celého internetu. Protože neexistuje žádný centrální uzel (server), znamená to, že internet není závislý na jednom centrálním bodě!

4 Co lze od internetu očekávat?
Internet je největší počítačová síť na světě – je to takový „počítačový bůh“ v elektronické podobě. Na všechny otázky nám dokáže odpovědět a je možné se na něj téměř 100 % spolehnout. Ovšem, k tomu, aby nám informace internet poskytl, musíme vyvinout trochu snahy… Jeden moudrý počítačový mudrc jednou řekl: „Jednou bude na internetu úplně všechno, ale bude problém to najít“ Proč má internet takovou popularitu?  1. Internet je fyzická síť, která pokrývá celou zeměkouli 2. V internetu jsou všichni právě připojeni a jsou on-line 3. Po internetu lze přenášet data v textové i digitální podobě (tzn. textové informace, obrázky, zvuk, video, telefonní hovory atd..) 4. Komunikace po internetu je levná 5. Snadno se ovládá 6. Shromažďuje velké množství uživatelů (lide, firmy, instituce atd.. Výhoda – informace)

5 Co ale internet nedokáže 
7. Absolutní svoboda publikování (jakýkoliv člověk může na internetu cokoliv vložit, napsat atd.. Z technického hlediska nemůže nikdo konkrétnímu jedinci zabránit, aby umístil své stránky nebo soubory na internet) ! Pozor, zveřejňované informace musí dodržovat platné zákony ! 8. Pružnost a rychlost - (veškerý tok dat probíhá v elektronické formě, takže nejsou potřeba žádné papíry, přepravní služby a jiné technické prostředky) Co ale internet nedokáže  Přepravit fyzické zboží – (buchty babičce apod..) Rozlišit „dobré“ a „špatné“ informace – (na internetu lze kromě důležitých a pravdivých informací nalézt také spoustu lží, nepravdivých tvrzení, ničivých útočivých virů, nezákonných materiálů aj… ! Je tedy dobré umět správně rozlišit, co je dobré a co je špatné ! Dělat zázraky – (např. nedokáže předpovídat počasí, léčit zákeřné choroby, nedokáže nás varovat ani před povodněmi anebo vydělat balík peněž přes noc i když o této problematice najdeme na internetu spoustu informací…)

6 Servery internetu Jsou nosnými pilíři internetu. Internetový server je schopen plnit následující funkce: Informační a prezentační médium (např. nějaká firma, podnikatel či obchod mají své stránky, na kterých mají všechny veškeré informace o svých službách..) Poštovní uzel – (má za úkol rozpoznat a roztřídit příchozí ové zprávy podle adres a poslat do správného počítače v síti a do správné poštovní přihrádky) Datový zdroj – (server lze využít jako datovou základnu pro soubory a data potřebná pro jiné uživatele či subjekty) Provider server (poskytovatel připojení) – (je ten, kdo poskytuje připojení do internetu dalším uživatelům) Další – (servery v internetu mohou mít spoustu dalších funkcí – existují výkonné servery, průměrné servery, ale také podpůrné servery

7 Propojení serverů v internetu
Všechny servery v internetu jsou mezi sebou určitým způsobem propojeny. Neexistuje však žádný centrální uzel, všechny servery jsou připojeny „chaoticky“ viz. obrázek. Protože žádný server není nadřazen ostatním serverům, získávají všechny servery v internetu rovnocenné postavení. Každý server tvoří jeden uzel (jednu křižovatku), která má stejný význam jako jiný uzel kdekoliv jinde v internetu.

8 Existující možnosti připojení do internetu
Jestli že se rozhodnete investovat do připojení k internetu, je důležité zvážit: Jak často a k jakým účelům budete internet využívat, Jak máte vyřešenou finanční stránku, Telefonní linkou přes modem – (populární, finančně nejdostupnější, rychlost sice menší, ale pro domácí použití dostačuje) ISDN – (kvalitnější telefonní linka, k uživateli jsou připojeny 2 datové kabely – jeden pro hlasovou službu a druhý pro datový přenos s rychlostí 64 kb/s, připojení je vytáčením, je finančně náročnější. ADSL – ještě kvalitnější telefonní připojení než ISDN, lze dosáhnout rychlosti 512 kb/s, výhodou je, že jste připojení On-line, tj. 24. hodin denně. Nevýhodou je nezaručitelnost rychlosti ze strany poskytovatele, protože o jeden ADSL kanál se dělí cca až 50 účastníků.. Pevná linka – (vhodné pro firmy nebo pro ty, kteří potřebují být připojeni kdykoliv a v určité rychlosti. Je speciální kabel zavedený od serveru providera přímo ke spotřebiteli.. Nevýhoda je vysoká finanční náročnost) Rádiovým připojením (tzv. mikrovlnou) – (připojení vzduchem, tzn. poskytovatel i spotřebitel mají anténu. Přístup 24 hod. denně v plném komfortu. Nelze však provézt všude – občasné výpadky skrze počasí, někde nejde nastavit vůbec skrze terénní nerovnosti , stromy, výškové budovy atd…)

9 6. Wi-Fi (Wireless Fidelity) – velmi oblíbené bezdrátové přípojení, podmínkou je, aby v dosahu byl přístupový bod (AP – Acces Point). Např. v restauracích, hotelech, škola aj.. 7. Kabelovou televizí – (nutností je pořízení tzv. kabelového modemu, rychlost je slušná, rozšíření hlavně ve velkých městech. 8. Mobilním telefonem – (spíše taková náhradní metoda, dnes už vlastní skoro každý mobil, nemáte takovou přenosovou rychlost jako u klasického modemu – připojení. 9. Jednosměrným satelitním připojením – (velmi rychlé připojení, až 2 Mb/s, data jsou posílána prostřednictvím satelitu, ale posílána musí být modemem, pevnou linkou apod..) Nevýhoda – velké počáteční náklady tisíc.

10 Připojení k internetu pomocí modemu a telefonní linky

11 Připojení k internetu pevnou linkou a přes Wifi

12 Připojení přes proxy server pevnou linkou

13 Připojení přes mikrovlnný spoj

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha"

Podobné prezentace


Reklamy Google