Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu"— Transkript prezentace:

1 PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení se zásadami správného stolování a přípravou pokrmu Materiál rozvíjí znalosti o stolování, vaření a na fotografiích se stručným komentářem vysvětluje přípravu jednoduchého a dětmi oblíbeného pohoštění - pizzy Je určen pro předmět Pracovní činnosti a 5. ročník

3 Slavnostní tabule

4 Desatero správného stolování
Správné stolování je ukázkou kultury a hygieny každého člověka! při jídle nemá být hluk, spěch, rozruch, nervozita vše potřebné před jídlem čistě a vkusně připravíme, i sebe! první usedá nejváženější člen společnosti nebo oslavenec, po skončení jídla vstaneme až po nejváženější osobě sedíme vzpřímeně, neopíráme se tělem o stůl, ruce máme opřené o stůl v místech nad zápěstím, lokty držíme u těla držíme správně příbor, nůž používáme na krájení, nevkládáme jej do úst lžíci neseme k ústům šikmo, do polévky nefoukáme, nesrkáme, talíř s polévkou nenakláníme nemlaskáme, nemluvíme s plnými ústy, nečteme a nesledujeme televizi, nekouříme, netelefonujeme … pokud si u stolu povídáme, vybíráme téma pro všechny příjemné používáme ubrousek, před napitím a po jídle si otřeme ústa, ubrousek položíme na talíř při jídle a po jídle správně odkládáme příbor na talíř

5 Pravá Neapolská pizza Margherita

6 Pizza a historie Pizza je velký kruhový koláč světlého těsta nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingrediencí. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje se nazývají pizzerie. Středně tuhé těsto vyrobíme z vody, mouky, soli a kvasnic. Na horní vrstvu použijeme rajčata, sýr (nejlépe Mozzarellu) a další suroviny podle druhu pizzy, např. žampiony, cibuli, sardinky, olivy, kukuřici. Pizza se připravuje v různých druzích pecí. Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další suroviny. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.

7 Pečeme pizzu Připravíme si těsto na pizzu – kynuté, linecké, mražené, a vše, co máme na pizze rádi – salám, šunku, sýr, kečup, zeleninu, houby …

8 Zpracování těsta Připravené těsto rozválíme válečkem na těsto na pomoučené podložce nebo válu na požadovanou tloušťku. Aby se nám těsto nelepilo, tak jej také pomoučíme hladkou moukou.

9 Přenesení na plech Rozválené těsto přeneseme opatrně na plech. Podle druhu těsta buď plech vymažeme nebo použijeme pečičí papír. Listové těsto dáváme bez vymazání.

10 První vrstva Připravené těsto na plechu můžeme potřít kečupem, olejem (olivovým), rozmačkaným česnekem, posolíme a posypeme kořením (oregáno, pizza, aj.).

11 Druhá vrstva Ve druhé vrstvě dáme na pizzu vše, co máme rádi. Někdo si dá salám vysočinu, šunku, tvrdý sýr, mozzarelu, žampiony,…

12 Třetí vrstva Zapneme si troubu na 200ºC, aby se nám již předehřála.V poslední vrstvě přidáme zeleninu – cibuli, kukuřici, papriku, rajčata, olivy atd.

13 A šup do pece!

14 Pečení S pečením by nám měla pomoci dospělá osoba. Do rozehřáté trouby vložíme pizzu, pečeme při teplotě 180 – 220ºC, průběžně kontrolujeme, po 15 – 20 minutách, kdy těsto začíná po okrajích růžovět, vyndáme opatrně rukavicí nebo utěrkou z trouby a položíme na prkýnko.

15 Mražená pizza Pokud spěcháme nebo se nám nechce s pizzou tak moc „hrát“, můžeme pizzu různých chutí koupit mraženou, připravenou k upečení, předem nerozmrazujeme, vkládáme do trouby, samozřejmě si přečteme návod k přípravě.

16 A máme upečeno! Mraženou pizzu pečeme podle návodu. Jakmile je pizza upečená, vyndáme ji opatrně z trouby, nakrájíme nožem nebo speciálním nožem na pizzu a servírujeme. Dobrou chuť, milí šikovní kamarádi!

17 Dobrou chuť!

18 Je libo dezert? Jako úplnou tečku za naším „kuchtěním“ si připravíme výborný zmrzlinový pohár s jahodami, se šlehačkou, ozdobený oplatkou, lentilkami, nastrouhanou čokoládou a cukrářskou ozdobou. Nechte si chutnat!

19 Nebo něco zdravějšího?

20 Použité zdroje a citace:
Fotografie vlastní KOCIÁNOVÁ, Ludmila a kol. Praktické činnosti. Praha: Fortuna, 1997, ISBN RAINER ZENZ. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANDREASPRAEFCKE. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JEAN FREDERIC. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Klipart - Microsoft


Stáhnout ppt "PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu"

Podobné prezentace


Reklamy Google