Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to."— Transkript prezentace:

1 Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to dvouletá rostlina, která pochází pravděpodobně z Kypru.

2 Původ brokolice Brokolici znali už naši dávní předkové, ale její až zázračné účinky začaly být objevovány teprve v nedávné době. Pochází z oblasti Středozemního moře, s největší pravděpodobností z Apeninského poloostrova. Nyní se pěstuje a roste i v České republice.

3 Pěstování brokolice Brokolice je velmi vhodná na zahrádku a je málo náročná na péči. Sklízí se dvakrát do roka.

4 Příprava brokolice Nejlepší je brokolice syrová. Brokolici je možné vařit, smažit, zapékat, dusit. Připravujeme z ní polévky, omáčky, saláty. Brokolice se osvědčuje jako výborná příloha k mnoha pokrmům, zejména k masu.

5 Tepelná úprava brokolice
Než začnete brokolici připravovat, měli byste jednotlivé růžičky odkrojit od tuhých stonků. Brokolici můžeme vařit ve vodě ale daleko chutnější je, když ji necháme vařit jen v páře.

6 Vitamíny a důležité látky brokolice
Brokolice obsahuje značné množství vitamínů B a C, a minerály. Dále byl u brokolice odborně prokázána schopnost zastavit rakovinotvorný proces a čistí střeva od škodlivých látek.

7 Proč jíst brokolici? Stres, nervozita – hojný obsah vitamínů B posiluje nervy Vysoký krevní tlak – minerály mírně snižují krevní tlak Úbytek kostí – má významný počet vápníku Nachlazení – velkým obsahem vitamínů obsahem C zajišťuje prevenci proti rýmě

8 Pozor na brokolici ve větším množství
Větší množství brokolice může snížit účinky některých léků, omezit by ji měli ti lidé, kteří berou léky na problémy s krví.

9 Druhy brokolice Už jako u většiny zeleniny má i brokolice více odrůd, které se liší stavbou i chutí. První nejpoužívanější odrůdou brokolice je chřestová a brokolice květáková.

10 Brokolice chřestová Brokolice chřestová je více používanější odrůdou u nás. Od květákové brokolice se liší rozvětvenějším stonkem s více výhonky a zelenou růžicí.

11 Brokolice květáková Méně používanější obdobou brokolice je brokolice květáková, která se podobá květáku nejen názvem ale i bílou až fialovou růžicí.

12 Závěrem Rozhodně je výhodné zařadit tuto zeleninu do svého jídelníčku ať už pro výbornou chuť nebo pro léčivé účinky …


Stáhnout ppt "Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to."

Podobné prezentace


Reklamy Google