Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE"— Transkript prezentace:

1 IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE
Zpracoval: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň

2 IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE
ÚVODEM Collumna vertebralis krku a zad obklopuje a chrání nervy vystupující z míchy. Pokud je mícha přetnuta, svalová funkce a čití dané částí míchy pod přerušením přestanou fungovat. Vždy považujte zraněného, u kterého došlo k pádu nebo úderu do zad za podezřelého z poranění páteře. Pokud zraněný utrpěl závažné poranění hlavy lze u něj taktéž předpokládat poranění krčního úseku páteře.

3 ANATOMIE PÁTEŘE

4 FYZIOLOGIE PÁTEŘE

5 ROZEZNÁNÍ ZNÁMEK A SYMPTOMŮ PORANĚNÍ PÁTEŘE
Bolest nebo napětí v oblasti krku nebo zad. Hlava a záda v nezvyklé poloze. Řezání nebo modřiny v oblasti krku či zad. Neschopnost pohybu částí těla (paralýza), obzvláště dolních končetin. Postrádání čití v určité části těla (dotkněte se zraněného paže a dolní končetiny a zeptejte se jej, zdali cítí vaši ruku). Ztráta kontroly nad močovým měchýřem a trávicím traktem. Slabá respirace.

6 MANIPULACE SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE
Nepohybujte se zraněným při podezření na poranění krční páteře pokud to není nezbytně nutné k záchraně jeho života, jako je odtažení zraněného z hořící budovy nebo pryč od nepřátelské palby či umístění pacienta v bezdeší do polohy potřebné k vykonání resuscitace. Použijte přenosu čtyř zachránců, abyste zraněného přenesli na bezpečné místo (obr.1). Jeden voják (většinou záchranář) poklekne ke zraněného hlavě a umístí své ruce na obě strany hlavy zraněného. Tento nosič udržuje pohyby zraněného hlavy a krku na minimu, pokud je se zraněným pohybováno. Obr.1

7 POHYBOVÁNÍ SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE (pokud je to nezbytné)
Druhý voják poklekne ke zraněného hrudníku a podsune své paže pod zraněného ramena a pas. Třetí voják poklekne vedle druhého vojáka a podsune své paže pod vojákovými kyčlemi a stehenními svaly. Čtvrtý voják poklekne vedle třetího vojáka a podsune své paže pod vojákovými podkoleními jamkami a kotníky.

8 POHYBOVÁNÍ SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE (pokud je to nezbytné)
Na povel „ ZDVIHNOUT“, od vedoucího povstanou všichni vojáci souhlasně na svá kolena, udržujíce zraněného hlavu a páteř v přímém postavení. Pokud je dostupná zádová deska nebo může být použita improvizovaná ze dveří nebo prkna, pacient může být položen na tuto desku a zajištěn na ni. Zraněný poté může být zvednut a odnesen do bezpečného místa. Na povel „OTOČIT“ od vedoucího, vojáci opatrně otočí zraněného směrem k jejich hrudníkům, zatímco vedoucí opatrně otáčí zraněného hlavou, udržujíce páteř v rovině.

9 Zraněný je poté odnesen mimo nebezpečí.
POHYBOVÁNÍ SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE (pokud je to nezbytné) Na povel „ZDVIHNOUT“ od vedoucího skupiny, vojáci souhlasně povstanou, udržujíce přímé postavení hlavy a páteře. Zraněný je poté odnesen mimo nebezpečí. Pokud je dosaženo bezpečné polohy, vojáci opatrně položí zraněného na rovný povrch v obráceném pořadí jako bylo při zdvihání a plně imobilizují zraněného tak, jak je popsáno v následujících bodech.

10 IMOBOLIZACE ZRANĚNÉHO PÁTEŘE
Nepokoušejte se narovnat zraněného krk nebo záda, pokud jsou v abnormální poloze. Povězte zraněnému, aby zůstal v klidu a vyvaroval se nadbytečných pohybů. Pošlete někoho pro lékařskou pomoc. Pokud zraněný leží na břiše, nedopusťte aby se hýbal, dokud nepřijede lékařská pomoc. Pokud zraněný leží na zádech použijte vycpání, které vám pomohou znehybnit jeho záda, krk a hlavu tak, jak bude popsáno níže.

11 IMOBOLIZACE ZRANĚNÉHO PÁTEŘE
Srolujte nebo přeložte přikrývku či podobné materiály k přizpůsobení normálnímu anatomickému tvaru zakřivení zad. Opatrně podsuňte vycpávky pod zakřivení zraněného zad. Podsuňte srolované oblečení pod zraněného krk, což vám pomůže podpořit a znehybnit jeho krční páteř. Umístěte omotané kameny, polena, nebo naplněné boty na obě strany zraněného hlavy, abyste zabránily nežádoucím pohybům.

12 IMOBOLIZACE ZRANĚNÉHO PÁTEŘE
POUŽITÍ POLNÍ OBUVI Odstraňte zraněného obuv. Neodstraňujte zraněného obuv, pokud jste v ohrožení chemického útoku. Naplňte boty téměř až po okraj pískem nebo malými kameny. Umístěte materiál (pruhy oblečení, ponožky, atd.) navrch písku nebo malých kamínků, aby nedošlo k jejich vypadnutí. Utáhněte vrchol každé z bot, abyste zabránily obsahu ve vypadnutí. Umístěte obuv kolem zraněného hlavy tak, aby nedocházelo k otáčení hlavy.

13 IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE
ZÁVĚREM Zraněný, u kterého máme podezření na poranění páteře by měl být evakuován zdravotnickým personálem co nejdříve jak jen to je možné. Pokud jste nuceni pohybovat se zraněným, abyste mu zachránily život, omezte pohyby jeho zad a krční páteře na minimum.

14 OTÁZKY?


Stáhnout ppt "IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE"

Podobné prezentace


Reklamy Google