Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky."— Transkript prezentace:

1 Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
Je to nejvyšší stavba v Plzni. Měří přibližně 103 m. Je tedy o 17,4 m vyšší než plzeňský mrakodrap.

2 Vznik Přesné datum vzniku nelze určit, víme jen, že byl postaven někdy po založení Plzně, tedy po roce 1295. Výstavba začala prestybářem, který byl původně menší než je ten dnešní. Kolem roku 1360, byl vystavěn nový, i ten se však jeví kratší. Z plánovaných věží – severní a jižní, nebyla jižní nikdy dokončena.

3 Historie Patron kostela byl původně český král.
Roku 1310 král Jindřich Korutanský udělil patronátní právo Řádu německých rytířů. Ještě onoho roku byl však král z českých zemí vyhnán, a Řád se tak neodvážil svého práva ujmout. Roku 1322 si pak od Jana Lucemburského toto právo konečně vymohl. Následoval spor o faru s kostelem Všech Svatých, který byl ukončen ve prospěch Řádu německých rytířů r Řád německých rytířů zůstal patronem až do roku 1546, kdy tyto pravomoci získalo město Plzeň. Se založením plzeňské diecéze Janem Pavlem II se z farního kostela stala katedrála, sídelní kostel biskupa.

4 Jak vypadá

5 Interiér

6 Andělíček Na malé mříži plzeňské katedrály je několik zlatých hlav andělíčků. Jeden z nich, podle plzeňské pověry, přináší štěstí tomu, kdo se ho dotkne. A tak se lidé tohoto andělíčka dotýkají, až je jeho hlava vyleštěna do stříbřitého lesku. Ostatní hlavy andělíčků jsou zlaté a duté, ale ta stříbrná je plná. Dodnes se neví, proč tomu tak je.

7 Otázky a zdroje Kolik metrů měří kostel? Čím je zvláštní Andělíček?
Wikipedie Google – obrázky Plzeňský deník


Stáhnout ppt "Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google