Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Drancování přírodních zdrojů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Drancování přírodních zdrojů"— Transkript prezentace:

1 Drancování přírodních zdrojů
Jan-Pavel Cajzl, Veronika Litterová, Kristýna Růžičková

2 Těžba nerostných surovin
Znečištění, které vzniká při těžbě, výrobě a zpracovávání kovů může mít záporný vliv na mořskou faunu a floru a znehodnotit mořské zdroje pro lidskou spotřebu. Podíl lidské činnosti může být velice významný: množství rtuti, která se do životního prostředí dostává kvůli průmyslovým aktivitám je zhruba čtyřikrát vyšší než množství, které se do prostředí dostává přírodními procesy, jako jsou zvětrávání a eroze.

3 Těžba ropy 1 Průběh: Pro těžbu ropy je zapotřebí vytvořit hustou síť cest, po kterých se k vhodným místům dostanou nejprve vrtné soupravy a po úspěšném otevření ložiska se k místu dostane i těžební technika. K místům těžby je zapotřebí přivést elektrický proud k pohonu strojů (čerpadel) a současně vybudovat síť potrubí, jež odvádí vytěženou ropu do místních zásobníků. Odtud se ropa dostává do sběrných stanic, kde je předběžněočištěna a pak je vháněna do dálkových potrubí – ropovodů, jimiž proudí často až tisíce kilometrů daleko do zpracovatelských závodů petro- chemického průmyslu. Cestou prochází několika čerpacími stanicemi, kde je čerpadly její pohyb urychlován.

4 Těžba ropy 2 Důsledky: Oblast těžby ropy se vyznačuje značným rozkouskováním (fragmentací) původní krajiny, a to ostrůvkovitě jak těžebními místy, tak liniově cestami, elektrovody a potrubími. Zařízení jsou snadno zranitelná přírodními událostmi a haváriemi, při nichž dochází k únikům surové ropy, která tak zamořuje půdy, vody v tocích a jezerech, případně v moři, a na souší na dlouhou dobu také podzemní vody. K podobným událostem dochází i na přepravních trasách podél ropovodů či na námořních cestách tankerů. Ty mají za následek dlouhodobé otrávení pevninského i mořského životního prostředí. Vzhledem k tomu, že ropa se vyskytuje společně se zemním plynem, je tento rovněž sbírán, skladován a postupně odváděn plynovody ke spotřebě opět na ohromné vzdálenosti.

5 Těžba pralesů 1 Jednou z hlavních příčin ničení deštných pralesů je těžba dřeva. Mnoho druhů dřeva používaných při výrobě nábytku, podlah a při stavbách pochází z pralesů z Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Zakoupením určitých dřevěných výrobků se tedy lidé např. ve Spojených Státech Amerických přímo podílejí na ničení deštných pralesů.

6 Těžba pralesů 2 Důsledky: I když těžba dřeva může být prováděna takovým způsobem, aby měla co nejmenší dopad na životní prostředí, většina těžby prováděná v pralesech je velmi destruktivní. Kácí se vzrostlé stromy, které jsou odtaženy z pralesa. Tak vznikají nové přístupové cesty do odlehlých částí pralesa, které používají chudí farmáři pro získání nové půdy. Dřevorubci pracující v afrických pralesech jsou často závislí na lovu divé zvěře pro vlastní obživu. Nejčastějšími úlovky jsou gorily, jeleni a šimpanzi. Výzkumy prokázaly, že počet druhů v pralesech, kde je prováděna těžba, je mnohem nižší než počet druhů v nedotčených primárních pralesech. Spousta živočichů neumí přežít v nových životních podmínkách.

7 Jak můžeme my zabránit drancování přírody?
Tříděním odpadu, je to asi to nejednoduší pomoc přírodě. Např: Hliník, Jeho těžba je ohromnou katastrofou pro přírodu, ale jeho recyklace je poměrně snadná. Dále můžeme pomoci zakoupením výrobků od firem, které zaručují šetrnost při získávání surovin na výrobu těchto výrobků.

8 Navrhněte i vy nějaké řešení

9 Děkujeme za pozornost

10 Zdroje http://www.nunulala.estranky.cz/clanky/Drancovaniprirody.html


Stáhnout ppt "Drancování přírodních zdrojů"

Podobné prezentace


Reklamy Google