Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Politické procesy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Politické procesy."— Transkript prezentace:

1 Politické procesy

2 Otázky a úkoly Vysvětli pojem politické procesy.
Uveď některé oběti politických procesů.

3 Vrcholem nezákonitostí byly politické procesy.
Heliodor Píka Vrcholem nezákonitostí byly politické procesy. K hlavním procesům patřil soud s generálem Heliodorem Píkou, který byl obviněn z velezrady a roku 1949 odsouzen k smrti a popraven.

4

5 Roku 1950 došlo k procesu s poslankyní Miladou Horákovou.
Milada Horáková Roku 1950 došlo k procesu s poslankyní Miladou Horákovou. I ona byla roku 1950 popravena.

6 „ Oni mají moc, já snad pravdu“

7 Otázky a úkoly Jak na tebe působí dopis Milady Horákové?
Kdo to byl Rudolf Slánský a jak dopadl?

8 Poslední hodiny života
Miladě Horákové, jak si přála, bylo umožněno setkání se sestrou, jejím mužem a dcerou Janou. Ke shledání se starým otcem, který se v milované „Miládce“ viděl, nedošlo. V tak vysokém věku ho nechtěla vystavit rozrušení a snad se také bála, že by se před ním nedokázala ovládnout.

9 Poslední večer před popravou se její nejbližší s ní sešli v podzemí, v jakési kotelně pankrácké věznice, kde bylo plno trubek od topení. Řekla jim, že ví, jaká je to zlá chvíle, ale že si myslí, že jednala správně. Snad jen uvažovala jinak než většina lidí. Jednotlivě se obrátila k Janě, Věře a k švagrovi Josefu Tůmovi. Zmínila se v dopisech, které nepsala a ještě o několika drobnostech.

10 Až teprve nyní jí členové rodiny mohli naznačit, že se její muž zachránil a že unikl do exilu. Vědět, co s ním je, jí velmi leželo na srdci. Když jí Jana prozradila, že teta Věra čeká dítě, Milada Horáková ožila. Představa, že za její život nastupuje život jiný, jako by náhle rozjasnila její vědomí, že se svým životem je u konce. Vlastně to nebude nic jiného, než že ze své klesající ruky předá pochodeň životu novému. Věře s nadějí v hlase řekla: „Budu s tebou.“

11 Přála si, aby na rozloučenou mohla políbit Janu, ale důstojník bezpečnosti na ni křikl“ „Ne!“ Proto aspoň řekla: „Jano, já tě stejně objímám, mám tě moc ráda.“ Setkání sama ukončila. Poslední dopis svým nejbližším napsala tři hodiny před svým koncem, v půl třetí ráno 27. června Setkání s nimi jí poskytlo nesmírnou úlevu. Velkou oporou jí bylo, že k ní mohl přijít evangelický farář. Ale zejména jí posílilo vědomí, že její život bude vyměněn za život dítěte, které bude mít Věra. Už se zase nově viděla na světě.

12 Bylo něco před půl pátou ráno 27
Bylo něco před půl pátou ráno 27. června 1950, kdy se ve vnitřním prostranství budovy vězeňské nemocnice na Pankráci, kde při zdích stojí dvě šibenice, objevila skupinka tmavě oděných lidí. Popravčí začal konat svou povinnost ve 4, 40 hod. První byl na řadě Záviš Kalandra, druhý dr. Oldřich Pecl, třetí Jan Buchal. Poslední, protože i tím se dal trest zostřit, přišla na řadu dr. Milada Horáková.

13 Vystoupila na lešení. Pak se ozval její jasný hlas: „Padám, padám
Vystoupila na lešení. Pak se ozval její jasný hlas: „Padám, padám... tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid... budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám... Přeji vám to, přeji vám...“ Už se nikdy nedozvíme, co ještě chtěla říci. Nit jejího života byla přeťata v 5 hodin 38 minut. Lékař její smrt potvrdil v 5, 43 hod.

14 Milada Horáková Milada Horáková ve svém posledním dopise napsala, že se musí umět i prohrát a že to není hanba. „I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj“.

15 Poslední slova „Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to…“

16 Winston Churchill „Plně sdílím zármutek a rozhořčení, které cítíte při krutých soudních vraždách v Československu…“ Winston Churchill, britský premiér.

17 Státní bezpečnost se poté soustředila na hledání nepřítele ve vlastních komunistických řadách.
Roku 1952 proběhl soud s bývalým generálním tajemníkem KSČ Rudolfem Slánským, který byl rovněž popraven.

18 Otázky a úkoly Jak postupovala StB proti katolické církvi?

19 Hlavního protivníka viděla StB v církvi – byly zrušeny církevní kláštery a členové řádu se stávali oběťmi politických procesů.

20 cs.wikipedia.org/wiki/Heliodor_Píka
cs.wikipedia.org/wiki/Milada_Horáková cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Slánský cs.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill


Stáhnout ppt "Politické procesy."

Podobné prezentace


Reklamy Google