Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy výpočetní techniky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy výpočetní techniky"— Transkript prezentace:

1 Základy výpočetní techniky
2 Ing. Jan Popelka, Ph.D. Odborný asistent katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem WWW:

2 Základy výpočetní techniky
Obsah přednášky Vnitřní struktura počítače Periferní zařízení Operační systém

3 Vnitřní struktura počítače
Tři hlavní technické díly počítače jsou: Procesor Operační paměť Disk

4 Vnitřní struktura počítače
Procesor Nejdůležitější prvek počítače – ekvivalent motoru v autě Určuje výkonnost počítače i jeho cenu. Největší výrobci Výkonnost se udává v MHz (dnes AMD 3000 MHz) IBM PC/XT (1983) měl 4,77 MHz IBM PC/AT (1984) měl 6 MHz

5 Vnitřní struktura počítače
Procesor Levné procesory s nízkou výkonností postačují na provoz kancelářských aplikací. Drahé a vysoce výkonné procesory se využívají pro počítačové hry a náročné grafické práce. Procesor bývá vždy zakryt chladičem, protože se při práci zahřívá a bez chladiče by se po chvíli práce spálil.

6 Vnitřní struktura počítače
Operační paměť (RAM) Počítač potřebuje pro svou činnost, pro činnost programů a pro data, se kterými pracuje určité množství paměťového prostoru. Toto množství během práce silně kolísá. Velikost paměti se udává v MB (megabajty tedy 106 bajtů). Po vypnutí počítače se její obsah bez náhrady vymaže.

7 Vnitřní struktura počítače
Operační paměť (RAM) Bajt (B) je základní datovou jednotkou počítače. Zjednodušeně znamená jedno písmeno nebo číslo, tedy jeden znak. kB kilobajt je 103 bajtů MB megabjat je 106 bajtů GB gigabajt je 109 bajtů TB terabajt je 1012 bajtů

8 Vnitřní struktura počítače
Operační paměť (RAM) Na velikosti operační paměti závisí především typ operačního systému a jeho pracovní rychlost Windows 98 minimálně 64MB RAM optimálně 256MB RAM Windows XP minimálně 128MB RAM

9 Vnitřní struktura počítače
Operační paměť (RAM) Ceny pamětí jsou dnes velice nízké a určitě se vyplatí mít operační paměti co nejvíce.

10 Vnitřní struktura počítače
Pevný disk (harddisk) Magnetické záznamové médium, sloužící k ukládání veškerých dat v počítači. Po vypnutí počítače nebo odpojení od proudu data na disku zůstávají. Ukládá se na něj: Operační systém Nastavení operačního systému Programy Data

11 Vnitřní struktura počítače
Pevný disk (harddisk) O vlastnostech pevné disku vypovídá: Kapacita v GB (gigabajty tedy 109 bajtů) nebo TB (terabajty tedy 1012 bajtů) Přenosová rychlost v MB/s

12 Vnitřní struktura počítače
Pevný disk (harddisk) V počítači může být i více pevných disků nebo jeden disk rozdělený na více částí, které pak běžnému uživateli připadají jako samostatné disky. Na rozdíl od operační paměti, nelze jeho kapacitu jednoduše rozšířit. Je nutné koupit celý nový disk. Je poměrně trvanlivý. Výrobci udávají střední dobu mezi dvěma poruchami 5-10let.

13 Vnitřní struktura počítače
Základní deska Deska s chipy, která propojuje všechny součásti počítače. Přímo na ní je procesor a operační paměť a do ní se zasouvají i další karty.

14 Vnitřní struktura počítače
Grafická karta Samostatná část počítače sloužící ke zobrazování. Z ní vede výstup na monitor popř. jiné zobrazovací zařízení. Novější základní desky mají integrovanou grafickou kartu.

15 Vnitřní struktura počítače
Zvuková karta Samostatná část počítače sloužící k reprodukci zvuků a hudby. Z ní vede výstup do reproduktorů. Obsahuje i vstup pro mikrofon. Novější základní desky mají integrovanou zvukovou kartu.

16 Vnitřní struktura počítače
Modem Zařízení pro přístup na internet přes telefonní linku, kabelovou televizi, digitální ISDN linku apod. Často bývá i externí (tedy mimo počítač).

17 Vnitřní struktura počítače
Síťová karta Zařízení pro připojení počítače do sítě.

18 Vnitřní struktura počítače
WiFi karta Zařízení pro bezdrátové připojení počítače do sítě prostřednictvím rádiového přenosu.

19 Vnitřní struktura počítače
TV karta Samostatná část počítače sloužící k příjmu televizního signálu do počítače. Má anténní vstup, S-video vstup, kompozitní vstup, dálkový ovladač. Umožňuje nahrávat TV program na pevný disk.

20 Vnitřní struktura počítače
Disketová mechanika (FDD mechanika) Historicky nejstarší díl dnešních počítačů. Rozměr diskety je 3,5 palce (3,5“) a kapacita pouhých 1,44 MB. Diskety jsou velice náchylné na poškození horkem, prachem, silným magnetickým polem, vodou, jejich životnost je malá. Dnes již jsou překonány, slouží vlastně pouze k přenosu malých souborů a při instalaci počítačů.

21 Vnitřní struktura počítače
CD a DVD mechanika Nejpoužívanější paměťová média současnosti. Jsou odolnější, ale přesto citlivá na deformaci horkem, ohnutí, zlomení, poškrábání i dotek prsty. V současnosti DVD mechaniky čtou obě média. CD má kapacitu 700MB DVD má kapacitu 4.7GB

22 Vnitřní struktura počítače
CD a DVD vypalovačka Mechanika, která kromě čtení CD a DVD je umí i vypalovat. Důležitým ukazatelem kvality je rychlost vypalování, udávající se v násobku rychlosti (16x).

23 Vnitřní struktura počítače
CD a DVD vypalovačka CD-R a DVD-R jsou prázdné disky připravené pro vypálení. Lze na ně ukládat data, hudbu, video atd. CD-RW a DVD-RW jsou tzv. přepisovatelné disky, tzn. že je lze vymazat a znovu vypálit. U doma vypálených CD a DVD se do dvou let objevuje chybovost 1% (Jiří Hlavenka, 2004).

24 Vnitřní struktura počítače
Blu-Ray mechanika Nová paměťová média s kapacitou až 50 GB. Médium je podobné DVD disku.

25 Vnitřní struktura počítače
USB disk Zařízení o velikosti klíče, jednoduše připojitelné k počítači přes USB port s kapacitou 60 MB – 8 GB.

26 Periferní zařízení Další externí paměti ZIP mechaniky (750MB)
Externí harddisky Externí CD a DVD mechaniky Externí Blu-Ray mechaniky

27 Periferní zařízení Ovládací zařízení Myš Klávesnice Trackball

28 Periferní zařízení Ovládací zařízení Joystick (hry) Gamepad (hry)
Tablet (kreslení)

29 Periferní zařízení Monitory Klasické – podobné televizoru
LCD – ploché monitory

30 Periferní zařízení Monitory
Důležitým ukazatel u monitorů je stejně jako u televizí délka úhlopříčky. Udává se v palcích (1 palec = 2,54 cm). Pro domácí a kancelářské použití dostačuje 17“ Pro grafické práce se využívají 19“-21“. Obnovovací frekvence – kolikrát se monitor za vteřinu překreslí. Optimální hodnota je větší než 85 Hz, jinak monitor bliká. Dnešní ideál 100 Hz.

31 Periferní zařízení Jehličkové tiskárny
Mají jehličky a barevné pásky a fungují na principu psacího stroje. Dnes jsou již zastaralé, hlučné a pomalé (300 znaků za vteřinu) a příliš se nehodí pro tisk z Windows.

32 Periferní zařízení Inkoustové tiskárny
Na papír stříká z tiskové hlavy barva v malých kapičkách, která se ihned vsakuje a zasychá. Stránku tiskne postupně. Černobílá má 1 tiskovou hlavu, barevná 4 hlavy (azurová, fialová, žlutá, černá barva) – fototiskárny.

33 Periferní zařízení Velkoformátové tiskárny
Využívají inkoustovou technologii tisku. Domácí a kancelářské mají formát tisku A4, velkoformátové A1. Cena přesahuje ,-

34 Periferní zařízení Laserové tiskárny
Válec tiskárny se v selektivních místech nabije elektrickým nábojem, na který se elektrostaticky přichytí jemný prášek (toner). Tiskne celou stránku naráz, rychleji než inkoustové.

35 Periferní zařízení Další výstupní zařízení Projektory Televize
Plotry – tiskové (tisková hlava má barevná pera) Plotry – vyřezávací (tvorba samolepek) Faxy Digitální kopírky

36 Periferní zařízení Další zařízení Skenery Digitální fotoaparáty
Digitální videokamery Webkamery Digitální diktafony MP3 přehravače Mobilní telefony

37 Periferní zařízení Bezdrátové připojení
Bluetooth (spojení s dalšími zařízeními např. mobilními telefony) WiFi (bezdrátové připojení k netu nebo do budoucna k celé domácnosti – věž, lednice, pračka apod.)

38 Operační systém Je základní ovládací prostředí počítače, bez operačního systému počítač nebude fungovat. Zajišťuje předávání pokynů uživatele počítači. Zajišťuje chod všech součástí počítače a vzájemnou komunikaci mezi nimi. Zajišťuje fungování všech programů.

39 Operační systém Nejpoužívanější operační systémy: Windows
MacOs – počítače firmy Appel UNIX – používá se u sálových počítačů a serverů LINUX – druh UNIXU, je zdarma!

40 Operační systém Windows 2006

41 Operační systém Program
Je soubor nástrojů pro práci uživatele s počítačem. Výstupem programu je soubor (dokument). Pro různé úkoly existují různé programy, lišící se schopnostmi i cenou. Sám program je tvořen jedním nebo skupinou souborů. Aby mohl program správně pracovat, je třeba jej do počítače nainstalovat!

42 Operační systém \ ~ ? * < > „ “ : . Soubor
Všechna data v počítači jsou uložena v souborech. Soubory jsou uloženy na pevném disku nebo jiných paměťových médiích. Jejich tvorbu a úpravy zajišťují programy. Soubor má název a příponu oddělenou tečkou (pokus.doc). Název může mít až 255 znaků. Lze použít české znaky, ale nesmí být použita následující znaménka: \ ~ ? * < > „ “ : .

43 Operační systém Soubor
Přípona souboru určuje typ souboru a také program, ve kterém byl soubor vytvořen a ve kterém jej lze upravit. .exe .txt .doc .rtf .pdf spustitelný program textové dokumenty (.pdf je jen pro čtení)

44 Operační systém Soubor .xls tabulka .jpg .gif .bmp .mp3 .mid
.waw tabulka obrázky, fotografie, grafika hudba, zvuky

45 Operační systém Soubor .avi .mpg .mpeg video .htm .html .php .asp
internetové stránky

46 Operační systém Soubor .zip .rar komprimované (zabalené) soubory
Komprese se používá pro zmenšení velikosti soubor nebo pro spojení více souborů do jednoho, pro zálohování. Praktické využití je při posílání souborů mailem, kdy lze poslat jeden komprimovaný soubor namísto velkého počtu souborů. Prohlížet komprimované soubory lze však až po zpětné dekomprimaci. komprimované (zabalené) soubory

47 Operační systém Složka (adresář)
Slouží ke strukturovanému uspořádání souborů. Některé složky si operační systém vytváří sám (Documents and Settings nebo Program Files). Sám uživatel si může vytvořit vlastní složky.


Stáhnout ppt "Základy výpočetní techniky"

Podobné prezentace


Reklamy Google