Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Rým a jeho druhy Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Rým a jeho druhy Rým = zvuková shoda jedné nebo více slabik na konci veršů. Pokud se poslední 1-2 slabiky (čím více,tím lépe) posledních slov na koncích řádků (veršů) hodně podobají nebo shodují,pak se jedná o rým. Slova se tzv. „rýmují“,pokud znějí stejně (hodně podobně). Verš = základní jednotka poezie,v textu mu většinou odpovídá jeden řádek.

3 Rým a jeho druhy Verš je menší jednotkou než rým,dva verše tvoří většinou jeden rým. Sloka= spojení veršů. Halí,belí,halí,belí, já mám slona pod postelí, =verš je to slůně kapesní, ale zato hodně sní = rým (Jiří Žáček)

4 Rým a jeho druhy Rýmy se používají v poezii v básních a v písních.
Veršovaná literární tvorba působí na lidskou psychiku podobně jako hudba nebo humor. Zarývá se do paměti,povzbuzuje představivost, rozvíjí fantazii,vyvolává emoce. Často si některé rýmy zapamatujeme a bezmyšlenkovitě je opakujeme.

5 Rým a jeho druhy Základní druhy rýmu: 1. Sdružený rým
-rýmují se dva po sobě jdoucí verše - tomuto rýmu odpovídá vzorec aabb Už to žito na souvrati, (a) vlní se a v slunci zlatí; (a) vlň se, vlň se, žitko, zlaté, (b) čekali jsme dlouho na tě. (b) (Josef Václav Sládek: Selské písně a české znělky)

6 Rým a jeho druhy 2. Střídavý rým -rým tvoří 1. verš se 3. veršem a 2. verš se 4. veršem -tomuto rýmu odpovídá vzorec abab Někdo se bojí vlastní ženy (a) A někdo třeba upíra (b) Někdo je v přítmí vyděšený (a) Ve tmě už téměř umírá (b) (Jan Burian: Zubař)

7 Rým a jeho druhy 3. Obkročný rým -rýmuje se 1. verš se 4. veršem a 2. verš se 3. veršem -vzorec pro tento rým je abba Král Karel s Buškem z Vilhartic (a) teď zasedli si k dubovému stolu - (b) ti dva už pili mnohou číši spolu (b) a zapěli si z plných plic. (a) (Jan Neruda: Balady a romance)

8 Rým a jeho druhy 4. Přerývaný rým -rýmují se pouze 2. verš se 4. veršem, 1. a 3. verš jsou bez rýmu -vzorec pro tento rým je abcb Beruško, (a) půjč mi jednu tečku! (b) Třeba tu, (c) co máš na zadečku. (b) (Jiří Žáček: Říkanka pro berušku)

9 Rým a jeho druhy 5.Postupný rým -rýmují se postupně 1.verš se 4.veršem,2.verš s 5. veršem a 3.verš s 6.veršem -vzorec pro tento rým je abcabc V poklidu, zapředeném (a) v svit tmy, plující splavem, (b) vše sněží a vše splývá. (c) Proč na vás zapomenem (a) sny naše, v jitru plavém, (b) jež do oken se dívá? (c) (Josef Hora: Zapomenutí)

10 Rým a jeho druhy Otázky: 1.Co je to rým? 2.Co je to verš?
3.Co je to sloka? 4.Jaké máme druhy rýmů? Úkol pro chytré hlavičky: Podívej se na básně v čítance Nová škola na strany: 9,60,66 a urči,o jaký druh rýmu se jedná.

11 Rým a jeho druhy Zápis: -rým = zvuková shoda jedné nebo více slabik na konci veršů -slova se rýmují,pokud znějí stejně(podobně) -druhy rýmů: 1.sdružený rým-aabb 2.střídavý rým-abab 3. obkročný rým-abba 4.přerývaný rým-abcb 5.postupný rým-abcabc

12 Rým a jeho druhy Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%BDm
Vše platné k

13 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google