Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT"— Transkript prezentace:

1

2 ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
ZŠ JUDr. Josefa Mareše a MŠ, Znojmo, Klášterní 2,

3 Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
Ročník: 9. Předmět:Matematika Učitel: Mgr. Jan Padrta Téma: Zvuk Ověřeno ve výuce dne: ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo, Klášterní 2,

4 Metodický popis Výukový materiál je určen k výkladu učiva. 2) Veškeré metodické pokyny k jednotlivým cvičením jsou uvedeny přímo nad cvičeními.

5 Zvuk

6 Něco zvuku Zvuk je  vlnění v látkovém prostředí.Frekvence tohoto vlnění, které je člověk schopen slyšet , jsou leží v intervalu přibližně 16 Hz až 20 000 Hz. Mechanické vlnění mimo tento frekvenční ,,neslyšíme‘‘. Frekvenci nižší než 16 Hz nazýváme infrazvuk, slyší jej např. sloni. Frekvenci vyšší než 20 kHz nazýváme ultrazvuk, který mohou vnímat např. psi, delfíni či netopýři. Děje, které jsou spojeny se vznikem zvuku a jeho šířením a vnímáním, se nazývají akustika a stejný název má i věda, která tyto děje zkoumá.

7 Zdroj zvuku Zdrojem zvuku může být každé chvějící se těleso. Vodič zvuku, obyčejně vzduch (332m/s) a jeho přijímačem bývá nejčastěji praxi ucho, mikrofon nebo snímač. Zvuky se šíří i kapalinami(1460m/s) a pevnými látkami. Vzduchoprázdno, vakuum, je zvukovou izolací.

8 Tón Zvuky můžeme rozdělit . Tón -bývá označován jako zvuky hudební. Tóny vznikají při pravidelném pohybu - kmitání. Při jejich poslechu vzniká zvuk určité výšky, proto se tónů využívá v hudbě. Zdrojem tónů mohou být například lidské hlasivky nebo různé hudební nástroje.

9 Hluk Hluk označujeme jako nepravidelné vlnění vznikající při nepravidelném kmitání těles nebo krátké při nepravidelném rozruchu (srážka dvou těles, výstřel, přeskočení elektrické jiskry apod.). Hluk je využívaný v hudbě, neboť k nim patří i zvuky mnoha hudebních nástrojů, především bicí.

10 Akustika Je to věda zabývající se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením, vnímáním zvuku sluchem a přenosu prostorem.Patří mezi nejstarší obory fyziky. Má více oborů: Fyzikální: zabývá se způsobem, vznikem a  šířením zvuku Hudební:Zabývá se hudbou Fyziologická: se zabývá vznikem zvuku v hlasivkách člověka Stavební: zkoumá dobré a nerušené podmínky při poslouchání hudby a řeči v obytných místnostech a sálech

11 Jakou rychlostí se zvuk šíří ?
Zvuk se šíří v každém skupenství jinou rychlostí. Platí, že čím je hustota prostředí vyšší, tím rychleji se tam zvuk šíří. Příkladem šíření zvuku v pevném skupenství je například ocel ve které se zvuk šíří rychlostí 5000m/s. Příkladem šíření vzduchu v kapalném skupenství je voda, které se zvuk šíří rychlostí 1460 m/s. Ve vzduchu při 20 C se zvuk šíří rychlostí 340m/s. Zatímco při 0 C se zvuk ve vzduchu šíří rychlostí 332 m/s, protože i teplota prostředí má určitý vliv na rychlost zvuku. Se stoupající teplotou rychlost zvuku roste.

12 Kde se zvuk může šířit ? Zvuk se může šířit : v kapalném skupenství
v plynném skupenství v pevném skupenství Kde se nemůže šířit : ve vakuu a také ve vesmíru se , protože potřebuje vždy látkové prostředí. Tvůrci sci-fi filmů z vesmírného prostředí nás klamou když jsou bojové scény vesmírných lodí doprovázeny zvuky.

13 Tabulka rychlostí zvuku

14 Otázky 1. Kde se zvuk může šířit ? 2. Kde se zvuk nemůže šířit ?
3. Doplň : Čím je hustota prostředí vyšší tím….. 4. Jakou rychlostí se zvuk šíří ve vodě a ve rtuti ? 5.Má nějaký vliv na rychlost zvuku teplota ? 6.Jakou rychlostí se zvuk šíří ve vzduchu při 20 C a při 0 C ?

15 ECHOLOKACE Postup, kdy se vysílaný zvuk od předmětu odrazí zpět do místa vysílání, kde je zpětně zachycen Od okamžiku vysílání zvukové vlny, do okamžiku zachycení odražené vlny se dá spočítat vzdálenost předmětu (radar)

16 Echolokace kytovců Žijí v kalných a hlubokých vodách
 Jsou schopni vydávat akustické signály (od 10 kHz do 280 kHz), které po odrazu přijímají díky kůži, tukovým, svalovým i kostním tkáním

17 ECHOLOKACE Echologické signály, tzv. cvakání, každý trvá průměrně 2 tisíciny sekundy, někdy i jen 1 desetitisícinu sekundy Například delfín skákavý dokáže vyslat za sekundu až 800 těchto cvaknutí

18 Netopýři Vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů
Tlamkou nebo nosem vydávají série vysokofrekvenčních výkřiků (ultrazvuk), odraz těchto výkřiků od překážky nebo kořisti pak analyzují pomocí ozvěny a vynikajícího sluchu

19 Bat detektory Detekovat netopýří sonar umožňují speciální přístroje tzv. Bat detektory, které umožňují jinak pro člověka neslyšitelný ultrazvuk převést do slyšitelné podoby

20 Metodika vychází z charakteru materiálu
Software Microsoft Office Power Point 2007 FOTO:


Stáhnout ppt "ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT"

Podobné prezentace


Reklamy Google