Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Montáž kotlů Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Montáž kotlů Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Montáž kotlů Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/8 Název DUM Montáž kotlů Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Montáž článkového kotle na tuhá paliva a nástěnného kotle na plyn Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Umístění kotlů, podmínky pro připojení, průměry potrubí, odborní montážní pracovníci, postup montážních prací Datum

3 Montáž kotlů Náplň výuky: Umístění kotlů Montážní práce
Připojení na potrubí Uvedení do provozu Montáž článkového kotle Montáž kotle na plynná paliva

4 Umístění kotlů Kotle musí splnit především všechny požadavky na bezpečnost provozu. Tomu se musí vše přizpůsobit a tedy také jejich umístění. Podmínky pro umístění kotlů: - předepsaná vzdálenost od stavebních konstrukcí (stěn a stropu) - předepsaná vzdálenost od všech hořlavých předmětů - krátká délka kouřovodu pro napojení na komín - dobrý přístup vzduchu k topeništi pro dokonalé spalování paliva - místnost ve které je vpusť nebo možnost vypuštění vody při opravě Vzdálenosti jsou většinou určeny výrobcem každého konkrétního kotle. Mohou být různé v závislosti na tepelném výkonu kotle.

5 Montážní práce Musí se provádět podle platných předpisů. V současné době platí norma ČSN – Montáž kotlů a kotelních zařízení. Montáž je složitá práce, kterou provádějí odborníci specializovaní na určitý druh kotle podle paliva, umístění, výkonu atd. Firmy mají své servisní partnery, kteří kromě montáže kotlů zajišťují nebo sami poskytují čištění a opravy kotlů. Servisní služby znamenají především záruční a pozáruční servis. Firmy poskytující servis mají plný sortiment náhradních dílů a potřebné speciální montážní přípravky a nářadí. Před montáží je třeba mít informace o: - velikosti vytápěného objektu a druhu topného systému (radiátorový, podlahový, konvektorový atd.) - požadavcích na teplou užitkovou vodu (počet odběrných míst) - stavu kouřovodu - požadavcích na regulaci - obsahu topného systému (počet litrů vody)

6 Připojení na potrubí Každý kotel je připojen na několik potrubí. Nejvíc potrubí pro připojení mají plynové kombi kotle. Ve spodní části kotle jsou vývody pro připojení na: topné a vratné potrubí otopné soustavy, potrubí studené vody, potrubí teplé užitkové vody, rozvod plynu. Tyto vývody mají průměry od ½“ do 1“. Dále musí být kotel připojen na potrubí pro odvod spalin (kouřovod do komínu). Průměr kouřovodu závisí na výkonu kotle a na tahu komína (účinné výšce). Pro kotle v RD bývá průměr od 150 mm do 200 mm. Většina kotlů musí být připojena na napětí 220 V, protože je vybavena čerpadlem nebo elektronicky řízenou regulací výkonu. Nesmí se zapomenout na připojení na elektrické napětí ze zásuvky.

7 Uvedení do provozu Uvedení kotle do provozu provádí montážní firma. Musí zaučit provozovatele kotle (obsluhu) a ukázat správný postup při zatápění a provozu kotle. Po zaučení a odborném spuštění kotle do provozu vzniká nárok na záruku, firma potvrzuje záruční list. Záruka na kotel vzniká jen po odborné montáži, uvedení do provozu a oražení záručního listu pracovníkem montážního podniku. Uvedení do provozu odbornou firmou je nutné při provozování kotle na jakékoliv palivo. V současné době je v ČR v provozu nejvíce kotlů na zemní plyn, dále pak kotlů na tuhá paliva a nejméně je elektrokotlů. Řada domů se dnes nevytápí kotlem, ale krbovými kamny s teplovodním výměníkem. Pro montáž, zapojení a uvedení krbových kamen platí stejné zásady jako pro kotel.

8 Montáž článkového kotle na tuhá paliva
Článkový kotel se skládá z jednotlivých litinových článků, tepelně zaizolovaného pláště a příslušenství. Tyto kotle jsou velmi těžké, protože litinové články mají tloušťku stěny až 1 cm. Proto se tyto kotle sestavují a zapojují do otopné soustavy vždy na zemi. Tyto kotle se nazývají stacionární a spalují dřevo, uhlí nebo koks. Postup při montáži: - začištění styčných ploch článků a jejich natření těsnicím tmelem - sestavení jednotlivých článků a jejich stažení do celku - připevnění příslušenství (komínová klapka, tahová klapka, teploměr, tlakoměr) a vyzkoušení jejich funkce - oplášťování kotle s tepelnou izolací - osazení kotle na místo a připojení ke všem potrubím a elektrické síti

9 Obr. 1 Nanesení těsnicí hmoty mezi stykové plochy článků a) Vlevo plochy u zděří b) vpravo žebra článků

10 Obr. 2 Sestavení článků a) vlevo přiložení článků k sobě b) vpravo stažení článků

11 Obr. 3 Montáž článků a) vlevo dotažení článků b) spojení článků montážními tyčemi

12 Obr. 4 Montáž příslušenství a) vlevo kouřová klapka b) vpravo čidlo teploměru

13 Obr. 5 Tepelná izolace pláště kotle
Jednotlivé stěny se vyplní tepelněizolačním materiálem a přiloží k sestavenému kotli

14 Obr. 6 Sestavení kotle Jednotlivé stěny se přišroubují k úchytným bodům na článcích kotle

15 Montáž kotle na plynná paliva
Kotle na plynná paliva spalují zemní plyn nebo propan-butan. Na propan-butan se používají kotle jen tam, kde není zavedeno potrubí se zemním plynem. Hlavním důvodem je velká spotřeba plynu v zimním období a nutnost umístění cisterny na pozemku při dodržení všech bezpečnostních požadavků. Tyto kotle se nazývají nástěnné, protože se připevňují ke stěně. Podle současně platných předpisů by mělo provádět montáž pět odborníků: - zedník; zazdít kotvy a zavěsit kotel na nosnou stěnu - instalatér; zapojí vývody na topný okruh a okruh pro teplou užitkovou vodu a vývod pro napouštění kotle - plynař; připojí kotel na plynové potrubí - kominík; připojí kotel na kouřovod a zkontroluje komín a spalinové cesty - elektrikář; připojí, nastaví a seřídí kotel z hlediska elektřiny

16 Obr. 7 Plynové kotle s krytem a bez krytu a) vlevo kotel Wolf b) vpravo kotel Viadrus

17 Kontrolní otázky: Jaké jsou podmínky pro umístění kotlů?
Jaké informace je třeba mít před montáží ? Jaké jsou průměry potrubí pro připojení běžného kotle v RD ? Jak se postupuje při montáži článkového kotle? Kteří odborníci se podílejí na zapojení plynového kombi kotle?

18 Seznam obrázků: Obr. 1 a, b: vlastní Obr. 2 a, b: vlastní
Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní Obr. 7: vlastní

19 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S.: „Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér“, Praha, Sobotáles, 2003, ISBN

20 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Montáž kotlů Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google