Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právo je minimem morálky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právo je minimem morálky"— Transkript prezentace:

1 Právo je minimem morálky

2 normy Normy (normální, v pořádku) – podle zákona
Právní normy v dějinách Zvykové právo, předávané z generace na generaci Sepsání zvykového práva (2000 př. n. l.) 1 z nejzámějších zákoníků sumerského krále Chammurapiho (1800 př. n. l.) Dnes příjimání nových zákonů dle potřeby

3 Díky písmu právní normy = vzniká stát
Lidé (obyvatelstvo) se napsanými zákony řídit musí – stát se organizuje - funguje AD. Chování, jednání a právní normy x etické normy

4 Jednání a chování v rozporu
Právních norem ETICKÝCH NOREM Křivé obvinění Poškození cizí věci Krádež Napadení vražda Nadávka Netřídění odpadu Neslušné chování u stolu

5 Právo jako systém Systém = vztahy – souhrn právních vztahů
Právní subjekt: Osoby fyzické (člověk sám za sebe) osoby právnické (firma, občanské sdružení) Právní objekt: Předmět právní vztahu, společný cíl (př. nákup zboží) Obsah práva: práva a povinnosti účastníků (povinnost platby, právo reklamace, atp.)

6 Právní způsobilost Jak přistupujeme k právu?
PRÁVNÍ ZPŮSOBILOST je dvojího druhu - způsobilost k právům a povinnostem je od narození do smrti - způsobilost k právním úkonům je od dosažení plnoletosti (u nás 18 let) Do plnoletosti každého zastupuje právní zástupce (většinou jsou jimi rodiče)

7 Jaké máme PRÁVNÍ OBLASTI?
- soukromé právo (mezi jednotlivými fyzickými a právnickými osobami) - veřejné právo (mezi fyzickými (osoby) a právnickými osobami (firmy, společnosti) a mocenskými orgány (státní instituce, úřady)

8 Jaké jsou PRÁVNÍ ODVĚTVÍ?
- pracovní, obchodní, rodinné, mezinárodní, trestní, ústavní, občanské, finanční, správní, živnostenské

9 Jaké budou KONKRÉTNÍ PŘÍKLADY, kdy potřebujete znát zákony jednotlivých právních odvětví?
(př. Chci si koupit byt, chci založit firmu)

10 Doma se zeptej rodičů, o jaké právní odvětví se u Vás doma nejvíce zajímáte, podle toho, čemu se rodiče, popř. jiní dospělí kolem tebe nejvíce věnují.

11 Co je právní řád? Pyramida dle hierarchie (síly), učebnice s. 57, kde na vrcholu stojí nejvyšší zákon země ÚSTAVA, dále zákony příslušných právních odvětví, to vše jsou tzv. PŘEDPISY ZÁKONNÉ, následují tzv. PŘEDPISY PODZAKONÉ neboli PROVÁDĚCÍ (uskutečňují a usměrňují zákonné jednání). Jsou to VLÁDNÍ NAŘÍZENÍ, VYHLÁŠKY MINISTERSTEV A PŘEDPISY KRAJŮ A OBCÍ.

12 Co je ÚSTAVA ČR? Upravuje nejdůležitější právní vztahy ve státě. Je základním a nejvyšším zákonem ve státě. Obsahuje: tzv. Preambuly – slavnostní peohlášení všech občanů ČR, dále 113 článků uspořádaných do 8 hlav (částí). Pojednává o třech nejdůležitějších právních vztazích ve státě: 1. Uspořádání státu 2. Rozdělení státní moci 3. Základní práva a svobody občanů.

13 Vzpomeň si na základní znaky, podstatu, podmínky demokracie a popiš stručně uspořádání státu a rozdělení moci (k čemu je moc zákonodárná, výkonná a soudní a jaké jsou jejich instituce, úřady)

14 Jaké volby jsou pro náš stát nejdůležitější?
Volby do poslanecké sněmovny parlamentu ČR. Uveď z jakých důvodů, proč?

15 Jak se nazývá horní komora parlamentu ČR a jaká je její funkce?

16 hlasování Ke schválení ústavního zákona je zapotřebí souhlasu 3/5 většiny všech přítomných poslanců a senátorů Neústavní zákon může parlament ČR schválit v přítomnosti min. 1/3 poslanců a nadpoloviční většinou hlasů Projednávání návrhu zákona viz. S. 60 (po konečném schválení musí být zákon podepsán prezidentem)


Stáhnout ppt "Právo je minimem morálky"

Podobné prezentace


Reklamy Google