Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diskuse pořádaná časopisem Marathon

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diskuse pořádaná časopisem Marathon"— Transkript prezentace:

1 Diskuse pořádaná časopisem Marathon
Sebereflexe naší společenské reality Diskuse pořádaná časopisem Marathon Radim Valenčík VŠFS

2 _________________________________________
Filozofie, ekonomie, politologie, sociologie, psychologie, historiografie MARATHON Zvláštní číslo/2010 číslo 99 _________________________________________ Teoretický časopis věnovaný otázkám postavení člověka ve světě, ve společnosti, v současném dění Internet: Vydává: Radim Valenčík jménem Otevřené společnosti příznivců časopisu MARATHON Vychází od listopadu 1996 Registrační značka: MK ČR 7785 ISSN Redigují: Vladimír Prorok Pavel Sirůček Radim Valenčík ( ) Redakce a administrace: Radim Valenčík, Ostrovní 16 Praha 1 tel.:

3 Obsah: 1. ÚVODNÍ POZNÁMKA 2 2. HLAVNÍ MATERIÁL 3 PODMÍNKY A PŘEDPOKLADY, ZA KTERÝCH SE VYPLATÍ SPOLUPRÁCE (PETR WAWROSZ) 3 Několik poznámek k podmínkám a předpokladům, za kterých se vyplatí spolupráce (Radim Valenčík) 14

4 Připomínáme, že se blíží vydání 100. (. ) čísla našeho časopisu
Připomínáme, že se blíží vydání 100. (!) čísla našeho časopisu. Podle propočtu by se mělo současně jednat o první číslo roku 2011, které bude vydáno 15. ledna 2011 a jehož uzávěrka bude měsíc před tím, tj. 15. prosince Jako vhodné téma se nám zdá Sebereflexe naší společenské reality v několika aspektech – z hlediska civilizace (kam jsme došli a co dál), z hlediska smyslu, z hlediska toho, o co jde apod. Uvítáme příspěvky na dané téma, které vždy v úvodní poznámce stručně představíme (formou prezentace hlavní myšlenky) a pak nejlepší z nich do kulatého čísla zařadíme, ostatní, které projdou recenzním řízením) budeme publikovat průběžně v dalších číslech.

5 Otázky: 1. Kam jsme došli a co dál? 2. Jaký je smysl bytí a žití? 3. O co v současné době jde? 4. Na čem založit seberflexi současného dění ve výše uvedených kontextech?

6 Ad 1.: Kam jsme došli a co dál?
Stojíme na prahu konstituování vzdělanostní společnosti, což je změna srovnatelná s průmyslovou revolucí. Problémem je hlavně nutnost zlomu setrvačných trendů, což má i zájmový kontext.

7 Ad 2.: Jaký je smysl bytí a žití?
Smysl jako vztažení k „přesahu“. Co je „přesahem všech přesahů“, tím, co dává všemu smysl? Vize kvalitativně neomezené vývoje, který chápeme vždy jen v rámci setrvačných schémat.

8 Ad 3.: O co v současné době jde?
Poprvé je v dějinách vytvořena možnost toho, aby „svobodný rozvoj každého byl podmínkou rozvoje všech a svobodný rozvoj všech podmínkou rozvoje každého“. Produktivní charakter toho, co člověku přináší uspokojení, pocit štěstí či radosti. Efektivnost nikoli jen úspory v sociální oblasti, ale též zvýšení produktivity sektoru sociálních služeb, tj. jejich zpětného vlivu na ekonomiku.

9 Ad 4. Na čem založit seberflexi současného dění ve výše uvedených kontextech?
Teorie her jako „nastavení zrcadla“ nám samotným: - Jaký hry hrajeme a do jakých her jsme vtahováni. - Jak v těchto hrách obstát. - Jaké role přijímáme, jsou nám vnucovány či necháme si vnutit. (Konfrontace naší člověčí namyšlenosti s exaktním popisem slabostí, kterým můžeme podléhat.)

10 Děkuji za pozornost – výzkum – Teoretický seminář EPS ACTA VŠFS (Marathon)

11


Stáhnout ppt "Diskuse pořádaná časopisem Marathon"

Podobné prezentace


Reklamy Google