Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Požární ochrana Tematická oblast: Zdravotnická příprava Téma: Kostra dolní končetiny Ročník: 2. Datum vytvoření: červenec 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ZDP Anotace: Kostra dolní končetiny, pletenec pánevní, kosti volné dolní končetiny, klouby dolní končetiny. Metodický pokyn: Materiál je primárně určen pro přípravu žáků oboru Požární ochrana. Jeho názornost a využití interaktivních prvků prezentace usnadňují porozumění a povzbuzují zájem žáků. Ke zvýšení interaktivity lze k opakování využít interaktivní tabuli. Struktury Smart Artu můžeme v tištěné podobě využít i k písemnému zkoušení. Prezentace je určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, projektor, popř. interaktivní tabule.

2 DOLNÍ KONČETINA

3 CHARAKTERISTIKA DOLNÍ KONČETINY
nese veškerou váhu těla ke kostře trupu je připojena pletencem pánevním má stejné základní články jako horní končetina, ale má robustnější kostru a mohutnější svaly Obrázek 1

4 PLETENEC PÁNEVNÍ pomocí něho jsou dolní končetiny připojeny k páteři
opěrná kostěná schránka pro část břišních a pohlavních orgánů váha horní časti těla je přenášena přes pletenec pánevní na dolní končetiny

5 KOSTI DOLNÍ KONČETINY Obrázek 2

6 KOSTRA CHODIDLA Velmi důležité je dobře se starat o nohy, jelikož nesou tělo celý život. Při špatném výběru obuvi hrozí zborcení klenby (ploché nohy)

7 KLOUBY DOLNÍ KONČETINY
Obrázek 2

8 OTÁZKY K PROCVIČENÍ 1) Čím je charakteristická dolní končetina?
Připojena ke kostře trupu pletencem pánevním, končetina nese celou váhu těla. 2) Vyjmenujte kosti DK? Kost stehenní, holenní, lýtková, kůstky zánártní, nártní, články prstů, hlezenní a patní . 3) Která kost je v těle nejmohutnější? Kost stehenní. 4) O které kosti se říká, že má trojboké tělo? Kost holenní.

9 OTÁZKY K PROCVIČENÍ 5) Která z kostí DK směřuje k malíčku ?
Lýtková kost. 6) Která kost DK není spojena s druhou kostí kloubem? Čéška. 7) Vyjmenuj klouby DK. Kloub kyčelní, kolenní, hlezenní, klouby mezi články prstů. 8) Víte, který z kloubů je největším kloubem v těle? Kolenní kloub.

10 Použité zdroje: DYLEVSKÝ, Ivan. Somatologie. Olomouc: Epava, 2000 ISBN Obrázek 1: ZBYTEK, Ondřej. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 2: JECOWA. nabla.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Klipart – dostupný pod licencí Microsoft Office 2003 na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google