Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  11 Číslo DUM 07 Předmět Přestavby budov Tematický okruh Sanace vlhkého zdiva Název materiálu Důsledky vlhkosti ve zdivu Autor Bílek Petr Datum tvorby   Ročník  3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s důsledky působení vlhkosti ve zdivu a cestami, kterými proniká vlhko do zdiva. Metodický pokyn  Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Sanace vlhkého zdiva Obr.1: Poškození zdiva (archiv autora).

3 Velký počet starých budov nemá vodotěsnou izolaci vůbec nebo je jejich izolace ve špatném stavu. Každý materiál podléhá stárnutí. Dříve používané asfaltové izolace (lepenky a nátěry) mají životnost přibližně 50 let. Stárnutí podléhají, díky nepříznivým vlivům, i ostatní materiály (cihly, malta, kámen apod.). Hodně starých budov je krom hydroizolace dobře zachovalých (dík správné údržbě) a nebylo rozumné je zbourat jen proto, že jim chybí vodotěsná izolace. Každý případ je nutné posuzovat zvlášť. Staré, nevyhovující stavby, pokud nemají uměleckou, historickou nebo jinou cenu, je často lepší zbourat než je nákladně izolovat nebo jinak asanovat. Základní podmínkou sanace budovy je správné určení příčiny vlhkosti a její odstranění.

4 Důsledky vlhkosti ve zdivu
nevzhledný povrch– v zóně vypařování se usazují soli rozpuštěné ve vodě během její cesty zeminou a zdivem prosolení zdiva a následná destrukce omítek, zvýšená navlhavost destrukce omítek růstem krystalů solí snížení pevnosti zdiva vedoucí až k úplné destrukci stavby poškození omítek i zdiva vlivem mrazu bio koroze - rozvoj hniloby - růst plísní, řas a lišejníkyů růst dřevokazných hub vyšší spotřeba topiva díky zvýšené tepelné vodivosti vlhkého zdiva

5 Obr.2: Havárie vody (archiv autora).

6 Obr. 3: Plíseň (archiv autora).

7 Obr. 4: Příčina havárie – prasklá plastová
připojovací hadička ke splachovači (archiv autora).

8 Obr. 5: Poškození omítky - chybné napojení omítky na oplechování parapetu (archiv autora).

9 Obr. 5: Poškození lícové vrstvy omítky – cementového postřiku (archiv autora).

10 Obr. 6: Poškození omítky a cihel (archiv autora).

11 Obr. 7: Poškození fasádní omítky působením
vody a mrazu (archiv autora).

12 Obr. 8: Poškození zdiva působením
vody a mrazu (archiv autora).

13 Zdroje a transportní cesty vlhkosti a vody
Obr. 8: Zdroje vlhkosti ve zdivu (archiv autora)

14 Nejčastější příčiny vysoké vlhkosti ve zdivu
1) nefunkční hydroizolační vrstva - špatně provedená dožití izolačního materiálu u starších objektů úplná absence lokální (místní) porucha hydroizolace 2) porucha inženýrských sítí a rozvodů - prasklé potrubí vody, kanalizace, radiátor topení a podobně 3) kondenzace provozní vlhkosti (vaření, sprchování, praní…) na povrchu i uvnitř konstrukce a sorpční vlhkost (vlhkost v konstrukci, která vzniká důsledkem hydroskopických vlastností materiálů) 4) zbytková stavební vlhkost – výrobní vlhkost v materiálech nebo technologická vlhkost 5) srážková voda – hnaná větrem na fasádu odstřikující (odraz deště po dopadu na zem) zatékající (poškozená střešní krytina, ucpaný okapový žlab...)

15 Otázky a úkoly: Co může být příčinou vlhkosti ve zdivu? Vyjmenujte negativní důsledky vlhkosti ve zdivu. Co je to biokoroze?


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google