Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"— Transkript prezentace:

1 Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 34 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

2 Antonín Dvořák

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: USA, Slovanské tance, symfonie – Z nového světa, Rusalka.

4 Antonín Dvořák 8. září 1841 Nelahozeves 1. května 1904 Praha
Jeden z nejvýznamnějších hudebních skladatelů všech dob. Světově nejproslulejší a nejhranější český skladatel vůbec.

5 Antonín Dvořák

6 Dětství a mládí Jeho otec František Dvořák byl řezníkem, hostinským a také hráčem na citeru a violu. Matka Anna, byla dcerou správce lobkovického panství. Otec si plánoval, že se Antonín stane také řezníkem (vyučen). V letech 1853–1856 mladý Antonín pobýval ve Zlonicích, kde se ho ujal místní učitel a varhaník Antonín Liehmann, který odhalil jeho mimořádný hudební talent. Antonín hrál na housle, klavír a varhany. V šestnácti letech věku Dvořák odešel do Prahy studovat varhanickou školu. Zároveň hrál na violu v orchestru Prozatímního divadla pod vedením Bedřicha Smetany. S manželkou měli devět dětí.

7 Skladatelská kariéra 1892–1895 = Pobyt ve Spojených státech amerických, přinesl mu další pocty i světovou proslulost, působil zde jako ředitel newyorské konzervatoře. Byl také profesorem a ředitelem konzervatoře v Praze. Učil např.: Josefa Suka (později zeť) nebo Vítězslava Nováka. Přes všechny pocty a uznání zůstal skromný: „Zůstanu přece jen tím, čím jsem dosud byl – prostým českým muzikantem.“

8 Dílo: Moravské dvojzpěvy Slovanské tance Pohádkové opery: Čert a Káča
Rusalka Nejvíce ceněny jsou Dvořákovy symfonie – nejznámější: Z nového světa

9 Rodný dům v Nelahozevsi

10 Poslech: CD č. 24 Antonín Dvořák – Česká suita, Furiant
(Populární skladba, původní záměr = kompozice české serenády pro malý orchestr.)

11 Opakování: Jakému povolání se Antonín Dvořák vyučil?
Světového významu dosáhl po působení v které zemi? Které dílo z jeho tvorby je nejvíce ceněno? Jak se jmenují jeho opery?

12 Řešení: Vyučil se řezníkem, jako jeho otec.
Pobýval v USA, byl ředitelem newyorské konzervatoře. Nejvíce ceněny = Symfonie: Z nového světa Opery: Čert a Káča, Rusalka

13 Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN KUNA, Milan. Osobnosti české hudby. 2. vyd. Ilustrace Míla Preslová, Lubomír Anlauf. Praha: Fragment, 2011, 64 s. Odkaz (Fragment). ISBN KUNA, Milan. Skladatelé světové hudby. 1. vyd. Praha: Fragment, 1993, 63 s. ISBN

14 Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.
Použity obrázky z klipartu.


Stáhnout ppt "Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"

Podobné prezentace


Reklamy Google