Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohyby rostlin Schopnost rostlin reagovat pohybem na vnější fyzikální nebo chemický podnět se označuje dráždivost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohyby rostlin Schopnost rostlin reagovat pohybem na vnější fyzikální nebo chemický podnět se označuje dráždivost."— Transkript prezentace:

1 Pohyby rostlin Schopnost rostlin reagovat pohybem na vnější fyzikální nebo chemický podnět se označuje dráždivost.

2 Pohyby rostlin AKTIVNÍ PASIVNÍ

3 Pasivní pohyby Činností vnějších faktorů
-vítr,voda,živočichové,gravitace Přiklad přizpůsobení rostlin přenosu: -vzdušné vaky pylových zrn -okřídlená semena a plody -háčky na plodech rozšiřovaných živočichy

4 Pohyby rostlin AKTIVNÍ PASIVNÍ FYZIKÁLNÍ VITÁLNÍ

5 Fyzikální pohyby Vykonávají je nejen živé, ale i odumřelé části rostlin bez spotřeby energie
HYGROSKOPICKÉ Jsou umožněny bobtnavou schopností buněčné stěny rozdílné bobtnání pletiva na vnitřní a na vnější straně KOHEZNÍ koheze=přilnavost,soudržnost Založeny na kohezi molekul vody k vnitřní straně buněčné stěny Př.otvírání výtrusnic kapradin

6 Náměty k zamyšlení ? Jaký význam má pro borovici otevírání šišek při jejím vysychání ? ? Jaký význam má pro bobovité rostliny šroubovité stáčení lusků při vysychání?

7 Náměty k zamyšlení ? Jaký význam má pro borovici otevírání šišek při jejím vysychání ? ( Ze šišky jsou uvolňována a rozšiřována do okolí okřídlená semena.) ? Jaký význam má pro bobovité rostliny šroubovité stáčení lusků při vysychání? ( Po rozpuknutí lusků dochází stočením k uvolnění semen.)

8 Vitální pohyby mohou je vykonávat pouze živé rostliny
OHYBOVÉ beze změny místa zakřivování orgánů a změna jejich postavení LOKOMOČNÍ-TAXE z místa na místo Př.pohyb krásnoočka ke zdroji světla VYVOLANÉ SAMOVOLNÉ TROPISMY NASTIE

9 Lokomoční pohyby (taxe)
Rozmístění chloroplastů v buňkách okřehku (Lemna) ve tmě (a), při nízké (b) a vysoké ozářenosti (c). Chloroplasty se vitálním pohybem, taxí, přemisťují tokem cytoplazmy v rámci buňky na podnět z určitého směru. V buňkách rostlin osvícených přímým světlem se chloroplasty soustředily převážně podél buněčných stěn rovnoběžných s dopadajícím zářením, aby se před nadměrným zářením chránily. V buňkách rostlin z misky rozptýleného světla se chloroplasty soustředily podél stěn kolmých k dopadajícímu záření, aby ho co nejvíce zachytily. Chloroplasty v rostlinách umístěných ve tmě, byly rozmístěné podél všech buněčných stěn. (Pavlová, L., 2005)

10 Princip pohybu V noci, nebo při nízké světelné ozářenosti se chloroplasty v buňce staví tak, aby co nejefektivněji využily dopadající světlo. Naopak při příliš vysokém, pro rostlinu škodlivém, ozáření se chloroplasty pohybují do míst s nižším ozářením (záporná fototaxe), tak, že se vzájemně stíní, aby došlo k co nejmenšímu poškození.

11 Námět k zamyšlení ? Jakým způsobem může pohyblivý organismus využít schopnost chemotaxe ?

12 Námět k zamyšlení ? Jakým způsobem může pohyblivý organismus využít schopnost chemotaxe ? ( Pohyb ve směru vyšší koncentrace živin nebo pohyb směrem od jedovatých látek.)

13 Ohybové pohyby

14 SAMOVOLNÉ POHYBY kývavé pohyby klíčících rostlin
pohyby ovíjivých stonků

15 VYVOLANÉ POHYBY

16 Tropismy ORIENTOVANÉ pohyby vyvolané jednostranně působícími faktory prostředí Pozitivní, negativní fototropismus geotropismus hydrotropismus termotropismus tigmotropismus chemotropismus aerotropismus

17 FOTOTROPISMUS

18 Nastie NEORIENTOVANÉ pohyby Např.změnou teploty, otřesy, atd.
termonastie fotonastie tigmonastie chemonastie seismonastie nyktinastie

19 NYKTINASTIE-spánkové
pohyby -šťavel kyselý -svěšování listů

20 Teoretický princip pohybu
Seismonastie jsou pohyby vyvolané otřesem, nebo dotykem. V případě rostliny mucholapka podivná (Dionaea muscipula) je tento pohyb v přírodě vyvolaný hmyzem, který několikanásobně podráždí citlivé trichomy uvnitř „pasti“ – přeměněného listu a rostlina past sklapne a hmyz je tak polapen. mucholapka podivná (Dionaea muscipula)

21 Seismonastie

22 SEISMONASTIE -reaguje na otřesy -Citlivka-svěšování listů listů

23 TERMONASTIE Pohyby okvětních lístků Sněženky podsněžníku CHLAD TEPLO

24 FOTONASTIE-květenství pampelišky
NEDOSTATEK SVĚTLA NA SVĚTLE

25 FOTONASTIE-leknín bílý

26 Pohyby rostlin PASIVNÍ AKTIVNÍ VITÁLNÍ FYZIKÁLNÍ OHYBOVÉ HYGROSKOPICKÉ
KOHEZNÍ LOKOMOČNÍ-TAXE VYVOLANÉ SAMOVOLNÉ TROPISMY NASTIE


Stáhnout ppt "Pohyby rostlin Schopnost rostlin reagovat pohybem na vnější fyzikální nebo chemický podnět se označuje dráždivost."

Podobné prezentace


Reklamy Google