Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

USA – hospodářský obr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "USA – hospodářský obr."— Transkript prezentace:

1 USA – hospodářský obr

2 Pomocí atlasu zjisti: Jaké přírodní zdroje má USA k dispozici a jaké je jejich rozložení? Které průmyslové odvětví jsou v USA nejvíce zastoupeny? Jaké plodiny se nejvíce pěstují v USA a jaké jsou typické plodiny na jihu a severu USA?

3 USA jsou hospodářsky nejrozvinutější stát světa
USA jsou hospodářsky nejrozvinutější stát světa. Nejvíce obyvatel pracuje ve službách 60%, průmysl, doprava, stavebnictví… USA mají bohaté přírodní zdroje. Americký průmysl zahrnuje všechny tradiční odvětví. V zemědělství jsou USA soběstačné a přebytky vyváží. Vysoce rozvinutá je i doprava a dopravní síť. Největší síla hospodářství je soustředěna do čtyř hlavních průmyslových oblastí.

4 HOSPODÁŘSTVÍ USA USA je nejrozvinutější stát světa (rozvinuté, vyvážené a specializované hospodářství). Největší odvětví – automobilový, elektronika, kosmický, chemický… Hlavní zdroje – ropa, zemní plyn, uhlí, železná a měděná ruda… Zemědělství – soběstačné + vývoz (pšeničný, kukuřičný a bavlníkový pás). Hlavní průmyslové oblasti – SV pás, Appalačský pás, Mexický záliv, pobřeží Tichého oceánu. Zajímavé odkazy: (USA nejen hospodářství)

5 PRŮMYSL Elektronický, strojní, chemický, potravinářský

6 ZEMĚDĚLSTVÍ Pšenice, kukuřice (kukuřičný a pšeničný pas), plantážnictví (bavlníkový pás), chov skotu (prérie), rybolov (Atlantik).

7 DOPRAVA Nejrozšířenější je silniční doprava, využívaná je letecká a levná námořní a říční

8 PRŮMYSLOVÉ OBLASTI SV pás (největší, nejstarší a nejvýznamnější)
Appalačská oblast (těžební oblast) Mexický záliv (zpracování surovin, těžba) Pobřeží Tichého oceánu (technologie hi-tech)


Stáhnout ppt "USA – hospodářský obr."

Podobné prezentace


Reklamy Google