Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace"— Transkript prezentace:

1 Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace Vypařování Kapalnění Kapalná látka Plynná látka

2 Jaká podmínka musí být splněna, aby pevná
látka se změnila v kapalnou? Víte to ? Musí být dosaženo teploty tání. Každá látka má jinou teplotu tání. Najdi v tabulce, která látka má nejvyšší teplotu tání. Je to chrom – °C Najdi v tabulce látku s nejnižší teplotou tání. Je to led – taje při 0°C Jak to,že voda má také uvedenou teplotu 0°C ? Protože teplota 0°C je u vody teplotou tuhnutí, kdy se mění v led. Při jaké teplotě tuhne rtuť ? Rtuť tuhne při teplotě – 38,8 °C

3 V tabulce jsou uvedeny teploty tání a varu
při normálním tlaku. Bude mít změna tlaku vliv na teploty tání? Ano Ne správně špatně Které z následujících tvrzení není správné ? A) Teplota varu vody za normálního tlaku je 100°C B) Na horách je teplota varu vody nižší než 100 °C C Nesprávné tvrzení je : C) Teplota varu vody je vždy 100°C O každých m nadmořské výšky se teplota varu vody snižuje o 3 °C Dokázali byste spočítat při jaké teplotě bude vřít voda na nejvyšší hoře světa?

4 Z jakých látek se skládá pájka?
Včera jsme v dílnách vyráběli plechovou krabičku a pak jsme ji pájedlem a pájkou zaletovali. Víte jak vypadá pájedlo a pájka? To je pájedlo To je pájka a trubičkový cín Z jakých látek se skládá pájka? Pájka se skládá z 33% Pb a 67% Sn Je to 240°C Najdete v tabulkách teplotu tání pájky? Hrot pájedla musí mít teplotu tání pájky , abychom mohli letovat.

5 Víte jak vznikne sněhová vločka nebo jinovatka?
Podmínkou vzniku sněhové vločky a nebo jinovatky je, že vzduch musí být nasycen vodními párami . Pokud dojde k náhlému a značnému ochlazení, vodní pára se mění na krystalky ledu. Tomuto ději se říká desublimace.

6 Víte jak vzniká mlha? Ve vzduchu je vždy obsažena vodní pára Když se večer ochladí, stane se vzduch párou nasycen část vodní páry zkapalní. A tak v přízemních vrstvách vzduchu vzniká mlha. Proč se orosí sklenice studeného nápoje?


Stáhnout ppt "Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace"

Podobné prezentace


Reklamy Google