Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Matematika 9. ročník Marcela Kubátová
Koule – slovní úlohy Matematika 9. ročník Marcela Kubátová

3 Připomenutí: Objem koule: Povrch koule: Výpočet poloměru z objemu:
Výpočet poloměru z povrchu:

4 Radiolokátor radarové stanice ve Velké Británii je zakrytý kopulí ve tvaru části kulové plochy s průměrem 42 m. Kopule je vytvořena z 1646 panelů, každý panel má obsah 2,8 m2. Kolik % povrchu celé koule tvoří kopule? Povrch celé koule: Povrch radaru: Kopule tvoří asi 83% povrchu celé koule.

5 Vnitřní průměr hlavně vzduchovky je 4,5 mm
Vnitřní průměr hlavně vzduchovky je 4,5 mm. Broky do vzduchovky jsou malé olověné kuličky. Majitel střelnice má v autě v krabici 5000 broků. Vypočítej jejich hmotnost, jestliže hustota olova je kg/m3. Objem 5000 broků převedený na m3: 47, = 47, Hmotnost broků je asi 2,7 kg.

6 Stěna duté čokoládové koule má tloušťku 2 mm, vnější průměr je 58 mm
Stěna duté čokoládové koule má tloušťku 2 mm, vnější průměr je 58 mm. Teta snědla pět koulí. Zjisti, kolik gramů čokolády snědla, hustota čokolády je 1200 kg/m3. Objem jedné duté koule: Objem 5ti koulí: Hmotnost 5ti koulí:

7 Nádoba tvaru válce, která má poloměr 13 mm, je částečně naplněna vodou
Nádoba tvaru válce, která má poloměr 13 mm, je částečně naplněna vodou. Ponořili jsme do vody kouli s poloměrem 11 mm. Voda z nádoby nepřetekla, koule je ponořená celá. O kolik mm stoupla voda? Objem koule: Výška vody ve válci: Voda stoupla o 10,5 mm.

8 Malby vyplňující celý vnitřek zámecké kopule potřebují ošetření
Malby vyplňující celý vnitřek zámecké kopule potřebují ošetření. Vnitřek kopule má tvar polokoule s průměrem 22 m. Kolik čtverečných metrů maleb budou restaurátoři opravovat? Povrch celé koule: Povrch kopule: Restaurátoři budou opravovat 760 m2 maleb.

9 Olověné závaží má tvar kužele zakončeného polokoulí, rozměry jsou v mm
Olověné závaží má tvar kužele zakončeného polokoulí, rozměry jsou v mm. Vypočítej hmotnost závaží, je-li hustota olova kg/m3. Kužel: Polokoule: Objem závaží: Hmotnost závaží:

10 Zdroje: Učebnice Odvárko, Kadleček Pracovní sešit z matematiky Soubor úloh pro 9. ročník základní školy Prometheus, 2001 Obrázky rýsovány v ActivStudiu


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google