Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

nejtypičtější – nejznámější

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "nejtypičtější – nejznámější"— Transkript prezentace:

1 nejtypičtější – nejznámější
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9.1 Typy krajin kolem nás Pokuste se popsat svými slovy, o jaké jde krajiny na jednotlivých obrázcích? V čem se liší? nejtypičtější – nejznámější „přírodní krajiny“ Autor: Mgr. Vít Průša

2 Co utváří různý vzhled krajin po celém světě?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 9.2 Co již víme o krajinách Krajinná sféra má své části, ale nezapomeňte, že vše vytváří jeden, navzájem se ovlivňující, systém. Ale to přeci již víme- úplně vše!!!! vnitřní a vnější síly Země Co utváří různý vzhled krajin po celém světě? Nejpodstatnější a nejmarkantnější vliv na utváření rázu současné krajiny má PODNEBÍ a ….. Proč právě zde najdeme unikátní místo na Zemi? Zkuste to zjistit podle videoukázky….ale jednoduché to nebude… :-D to nakonec uvidíte. atmosféra – vzdušný obal Země hydrosféra – vodní obal Země biosféra – veškeré organismy litosféra – kamenný obal Země kryosféra – ledovce pedosféra – půdy humánno-geografická sféra (sociosféra)- člověk a jeho stopy v krajině

3 Jak člověk ovlivňuje krajinu kolem nás? Nakreslete do sešitu obrázek:
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? a ČLOVĚK!!! Jak člověk ovlivňuje krajinu kolem nás? Zkuste říct něco pozitivního a něco negativního…… Antropogenní tvary reliéfu známe, jsou všude kolem nás …. Položíme si otázku: „Existuje na naší planetě místo, které není ovlivněno činností člověka?“ Podiskutujte o tom se svými spolužáky. Nakreslete do sešitu obrázek: krajiny, která je vidět z oken učebny. Popište krajinu, kterou vidíte (hydrosféra, biosféra, ..…)

4 9.4 Co si řekneme ještě nového?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 9.4 Co si řekneme ještě nového? Vliv na utváření krajin má tedy podnebí, ale to je dáno především dvěma faktory: NADMOŘSKOU VÝŠKOU (výšková stupňovitost) ZEMĚPISNOU ŠÍŘKOU (šířková pásmovitost)

5 Nakreslete do sešitu obrázek:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 9.5 Procvičení a příklady Nakreslete do sešitu obrázek: krajiny, která je vidět z oken učebny. Popište krajinu, kterou vidíte (hydrosféra, biosféra, ..…) Příklad:

6 9.6 Něco navíc pro šikovné Maroko Polsko Island
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 9.6 Něco navíc pro šikovné 1. Zvládnete popsat legendu pod mapou vedle? Jsem zvědavý, kdo bude nejblíž správnému řešení. (Pomůže vám i obrázek ve slide č.7) 2. Zkuste doplnit níže uvedenou tabulku. Musíte použít znalosti, které jste získali v předchozích obrázcích. stát světadíl podnebí rostlina zvíře Maroko Polsko Island

7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Geography 9.7 CLIL What are the names of the animals in the pictures? Match the animals with the places of their occurrence.

8 9.8 Test znalostí Výšková stupňovitost …
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9.8 Test znalostí Výšková stupňovitost … a/ je rozlišení zvířat podle výšky b/ měnící se charakter přírodních podmínek s rostoucí nadmořskou výškou c/ zeměpisná charakteristika, která závisí na vzdálenosti od rovníku d/ měnící se počasí podle pohybu vzduchových hmot Oblačnost, tlak vzduchu a déšť patří do? a/ litosféry b/ hydrosféry c/ biosféry d/ atmosféry Subtropický pás patří do? a/ studeného podnebného pásu b/ mírného pásu c/ teplého pásu d/ přechodného pásu V Indonésii se vyskytuje převážně? a/ savana b/ tundra c/ tropický deštný les d/ poušť Test na známku b c d Správné odpovědi:

9 Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 9.9 Použité zdroje, citace slide 1 slide 2 slide 2 slide 2 slide 3 slide 4 slide 4 slide 4 slide 4 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7 slide 7

10 9.10 Anotace Autor Mgr. Vít Průša Období 01 – 06/2013 Ročník 6. ročník
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 9.10 Anotace Autor Mgr. Vít Průša Období 01 – 06/2013 Ročník 6. ročník Klíčová slova Krajina, krajinná sféra Anotace Prezentace se zabývá zákonitostmi rozložení různých typů krajin na Zemi.


Stáhnout ppt "nejtypičtější – nejznámější"

Podobné prezentace


Reklamy Google