Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český ráj Český ráj leží necelých padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český ráj Český ráj leží necelých padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost."— Transkript prezentace:

1 Český ráj Český ráj leží necelých padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost přírodních krás s bohatými historickými památkami – hrady, zámky, lidovou architekturu. A právě proto již v 19. století hosté lázní Sedmihorky začali tuto část země nazývat Český ráj.

2 Turistická nabídka Nádherné, nezapomenutelné scenérie můžete v Českém ráji obdivovat v každém ročním období. Na svých výletech, ať pěších či na kole, budete okouzleni pískovcovými skalami, malebnými údolími či tajemnými rybníky. Naleznete zde místa dalekých rozhledů do kraje a další přírodní zajímavosti Na svých cestách za poznáním, po stopách historie objevíte romantické zříceniny, hrady a zámky opředené legendami a pověstmi, nádhernou architekturu i prvky lidového stavitelství, kapličky, boží muka a sochy lidových kameníků Zámek Hrubý Rohozel

3 Turistický region Český ráj je geograficky ohraničen spojnicí Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Hodkovice nad Mohelkou, vrch Kopanina, Železný Brod, Semily, Nová Paka, Jičín, Kopidlno, Sobotka a Dolní Bousov. Na východě tento malebný region přechází v Podkrkonoší a na severu je ohraničena pásem Jizerských hor a Krkonoš. Nachází se v oblasti měst: Jičín,Turnov a Mnichovo Hradiště. Mimořádná členitost krajiny s charakteristickými skalními městy, rostlinnými a živočišnými společenstvy byla hlavním motivem pro vyhlášení první chráněné krajinné oblasti Z hlediska různorodosti krajiny a výskytu chráněných a ohrožených biologických druhů mají význam nejenom hluboké lesy, ale i systémy rybníků na vodních tocích a přilehlé fragmenty mokřadních ekosystémů. Jedinečnou členitost reliéfu dotvářejí i charakteristické výlevy vyvřelých hornin, jež tvoří krajinné dominanty (Trosky, Kozákov, Mužský, Vyskeř atd.).

4 Příroda a krajina Prachovské skály
O jedinečnosti Českého ráje již bylo napsáno mnohé. Stačí vystoupat na horu Kozákov, Veliš, Zebín, Tábor, Vyskeř či Kopaninu a rozhlédnout se do kraje. Hrady, zámky, lesy, rozmanitá pískovcová skalní města, hluboká údolí střídají rovinaté úseky a rybníky. Český ráj je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí České republiky a je jen potvrzením kouzla krajiny a její různorodosti, a že byl nedávno vyhlášen i prvním geoparkem UNESCO v rámci České republiky. Prachovské skály

5 Hrady a zámky Českého ráje

6 CHKO ČESKÝ RÁJ Český ráj se může pochlubit nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v České republice. CHKO Český ráj byla vyhlášena v roce 1955. 5. prosince 2002 došlo k rozšíření Chráněné krajinné oblasti Český ráj ze stávajících 92 km2 na 181,5 km2.

7 CHKO ČESKÝ RÁJ Chráněná krajinná oblast je tak tvořena třemi oddělenými částmi. "Ráj„ je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku projeví tím, kam nejčastěji chodí a kde již při letmém pohledu do mapy vidíme nejhustší síť turisticky značených cest. Systém turistického značení v České republice je dokonalý a může být vzorem celému světu. Český ráj je v tomto směru výstavním exponátem.

8 Zajímavost………… Český ráj byl v roce 2005 vyhlášen Geoparkem UNESCO. Stalo se tak právě díky mnoha fenoménům krajiny, kde najdete naleziště drahých kamenů a dalších výjimečných nerostů, jsou tu zaniklé sopky a podmanivá zákoutí, kde se snoubí dávná historie s naší současností.

9 Co zde můžeme vidět??? Přírodní síly – vítr, déšť, mráz a žár slunce vytvořily sochařské dílo bizarních pískovcových útvarů, architektura skalních měst má gotickou vznešenost, barokní rozevlátost, v detailu rokokovou ornamentálnost…. Kalich Rotštejn

10 Rybníky Nepřehlédnutelné jsou také některé rybníky, jako například Věžický rybník a Vidlák pod Troskami, nebo Jinolické rybníky, Komárovský a Drhlenský rybník na Branžeži či Žabakor.

11 Přihrazské skály Prachovské skály Suché skály

12 Dnes je tato krajina jedním ze symbolů naší země a zdejší chráněná krajinná oblast patří mezi nejnavštěvovanější. Nádherné, nezapomenutelné scenérie můžete v Českém ráji obdivovat v každém ročním období.

13 Zdroj: www.ceskyraj.info.cz
vlastní a čtenářské fotografie


Stáhnout ppt "Český ráj Český ráj leží necelých padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost."

Podobné prezentace


Reklamy Google