Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A"— Transkript prezentace:

1 V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
NAŠE EXKURZE V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A

2 Toto je obrázek planetária

3 Něco o planetáriu Planetárium stojí nedaleko Výstaviště. Planetárium zahájilo pravidelnou činnost 20.listopadu V roce 1979 se Planetárium oddělilo od tehdejšího PKOJF (nyní Výstaviště) a stalo se jedním ze středisek Hvězdárny a planetária hl. města Prahy. Planetárium Praha patří k největším na světě.  

4 Pokračování Hlavní úlohou Planetária je popularizace astronomie, kosmonautiky, geografie a příbuzných věd. Ročně jej navštíví asi 200 tisíc návštěvníků, z toho 3/4 tvoří děti a mládež.

5 Astronomický sál Je to kruhový sál o průměru 23,5 m pro 210 diváků. Kopule sálu tvoří promítací plochu, která napodobuje pomyslnou nebeskou klenbu.

6 Astronomický sál Nabídka zahrnuje všechny věkové kategorie – od pohádek s astronomickou tématikou, přes pořady pro školy, speciální pořady pro vysokoškoláky, až po atraktivní audiovizuální pořady pro dospělé…

7 Promítací přístroj Kosmorama

8 Promítací přístroj Kosmorama
Ve středu sálu stojí velké planetárium Kosmorama. Planetárium je specializovaný projekční přístroj, který astronomické jevy znázorňuje promítáním na kopuli, která nahrazuje nebeskou klenbu.

9 Pořad, který jsme viděli my
Byl to pořad „Pozorujeme noční oblohu“ a trval skoro hodinu. Ukazovali v něm různá souhvězdí a hvězdy.

10 Hubbleův teleskop Teleskop obíhá ve výšce 610 km nad povrchem Země - jeho zorné pole není omezeno neklidnou atmosférou. Hlavní teleskop je reflektorický, jako většina teleskopů umístěných na Zemi. Je schopen pořídit krystalově čistý obraz předmětu z té nejvzdálenější části vesmíru. Hubbleův teleskop je ale tvořen i dalšími teleskopy včetně infračervených kamer.

11 Hubbleův teleskop

12 Co jsou souhvězdí? Už před několika tisíci let lidé v duchu spojovali nejjasnější hvězdy na nebi a vytvářeli z nich různé vzory a obrazy, které nazýváme postavy z literatury, zvířata a předměty. Na obloze se dnes nachází Velká medvědice (jinak zvaná Velký vůz), ale i hrdina Herkules. Na noční obloze se nalézá 88 souhvězdí.

13 Souhvězdí velké medvědice – Velký vůz
Souhvězdí z pořadu Souhvězdí velké medvědice – Velký vůz

14 Souhvězdí z pořadu Souhvězdí malého lva

15 Souhvězdí z pořadu

16 Souhvězdí z pořadu

17 Asi všechna souhvězdí z pořadu – na dalším snímku

18

19 Slunce Slunce umožňuje fotosyntézu
V zimě je blíže k horizontu, v létě dále Slunce má cca 5000°C Je tak velké, že kdyby bylo duté, vešlo by se do něj více jak milion planet velikosti Země.

20 Souhvězdí na doplnění

21 Souhvězdí na doplnění

22 Shrnutí na závěr „ Planetárium je škola, divadlo a film zároveň. Posluchárna pod hvězdnou oblohou, divadlo, kde úlohu herců hrají sama kosmická tělesa.“


Stáhnout ppt "V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A"

Podobné prezentace


Reklamy Google