Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zrakový smyslový orgán

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zrakový smyslový orgán"— Transkript prezentace:

1 Zrakový smyslový orgán

2 Stavba oka cévnatka

3 Bělima Rohovka Cévnatka Řasnaté tělísko Sítnice: tyčinky, čípky Duhovka Oční čočka Sklivec Zrakový nerv Žlutá skvrna Slepá skvrna

4 Slepá skvrna Postup: Slepou skvrnu můžeme dokázat Mariottovým pokusem. Obrázek držíme nataženou paží před očima. Zavřeme levé oko a pravým okem upřeně hledíme na trojúhelník. Obrázek přibližujeme pomalu k oku až na vzdálenost 10 cm a opět ho vzdalujeme. Týž pokus opakujeme s druhým obrázkem.

5 Při přibližování a vzdalování obrázků zmizí pokaždé při vzdálenosti 20 až 25 cm nejdříve kruh a pak čtverec, jinak je vidíme současně. Při stejné vzdálenosti od oka není vidět mezera druhého obrázku (černý proužek se jeví jako nepřerušený). Když je obrázek od oka vzdálen asi 25 cm, padne obrázek právě na místo, kam ústí zrakový nerv do sítnice (slepá skvrna). Totéž platí o čtverci a mezeře druhého obrázku při vzdálenosti asi 20 cm.

6 Zkouška na barvocit Uvádí se, že každý dvacátý člověk trpí některou z forem barvosleposti. Nejčastějším typem je daltonismus, kdy člověk nerozlišuje červenou a zelenou barvu a obě mu splývají jako různé odstíny šedé barvy.

7

8 Člověk nerozlišující červenou a zelenou by viděl jen písmeno N

9 Pokud vidíte "21" nehádejte se s nikým o barvách, pokud vidíte "74" mělo by to být dobré.

10 Pitva vepřového oka

11 Pitva vepřového oka Postup:
Nejprve si prohlédneme oči položené v miskách a pomocí pinzety zjistíme, jak jsou víčka připojena spojivkou k oční kouli. Prohlédneme si také části očních svalů Pozorování očního nervu a bělimy: Odřízneme a odstřihneme zbytky svalů a víčka se spojivkou, aby u oční koule zůstal jen nerv vystupující z oka a pozorujeme

12 Pak oční kouli rozřízneme na přední a zadní polovinu
Pak oční kouli rozřízneme na přední a zadní polovinu. Prořezáváme pevnou bělimu. Pozorování sklivce: Přitlačíme odříznutou zadní polovinu oka. Vytéká čirá, průhledná hmota- sklivec, který je v kapalině dobře vidět.

13 Pozorování cévnatky a spojení sítnice s očním nervem: Vyprázdněnou zadní polovinu oka propíráme ve vodě. Všimneme si, jak se přitom odchlipuje nejvnitřnější blána oka- sítnice, která je na jednom místě spojena se zrakovým nervem. Pod sítnicí pozorujeme cévnatku. Mezi ní a sítnicí je černé barvivo.

14 Pozorování oční čočky: Jemně přitlačíme přední polovinu oka
Pozorování oční čočky: Jemně přitlačíme přední polovinu oka. Vytéká zbytek sklivce a s ním i oční čočka. Oddělíme čočku od sklivce a položíme ji přední stranou na drobný tisk. Když ji na papíře opatrně přitlačíme, zploští se a méně zvětšuje. Nyní přeneseme čočku na Petriho misku. Vidíme, že je pokryta tenkou průhlednou blankou. Propíchneme-li ji, vytéká čirá kapalina. pozorování duhovky: Ve zbylé části přední poloviny oka zjistíme ještě řasnaté těleso a duhovku.

15 Video-ukázka Očištění Zrakový nerv Proříznutí Rozříznuté oko
Slepá skvrna Duhovka

16 Optické klamy Zdají se Vám být tyto čáry rovnoběžné? Ne? Opak je pravdou! Co způsobuje, že se nám zdá, že jsou čáry zakřivené? Je to kontrast dvou barev a vzájemné posunutí jejich čtverců

17 Hermanova mříž - Nazývá se taky kontrastním klamem
 Hermanova mříž - Nazývá se taky kontrastním klamem. Průsečíky bílých mříží mezi černými čtvercovými plochami se jeví jako tmavší. Jestliže předlohu změníme tak, že mříž bude černá a čtverce bílé, pak průsečíky černé mříže se budou jevit jako světlejší.

18 Co vidíš jako první na těchto obrázcích?
Obličej s brýlemi, nebo slovo „Liar“?

19 Co vidíš jako první na těchto obrázcích?
Saxofonistu nebo ženský obličej?

20 Co vidíš jako první na těchto obrázcích?
Dívku, bábu nebo dokonce dědka?

21 Co vidíš jako první na těchto obrázcích?
Dvě tváře dívající se na sebe nebo svícen?

22 Co vidíš jako první na těchto obrázcích?
Kachnu, dívající se doleva, nebo zajíce koukajícího doprava …

23 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zrakový smyslový orgán"

Podobné prezentace


Reklamy Google