Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_16_FINANCE Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_16_FINANCE Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor"— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_16_FINANCE Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_16_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk Novák Tematický celek Finanční gramotnost – finanční matematika Ročník 1. až 4. ročník, gymnaziální vzdělávání Datum tvorby Březen 2012 Anotace V Prezentaci jsou uvedeny definice směnky. Úlohy zaměřené na praktickou aplikaci finanční matematiky i s informacemi pomáhajícími při jejich řešení Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Eskont směnky Směnka – je cenný papír obsahující zákonem přesně vymezené náležitosti, zejména bezpodmínečný závazek nebo příkaz toho, kdo směnku vystavil, zaplatit stanovenou finanční částku v určitou dobu, na určitém místě a zabezpečující jejímu právoplatnému majiteli právo vyžadovat toto plnění od toho, kdo se na směnce podepsal. Eskont směnky – je odkup směnky bankou před dnem její splatnosti. Banka si přitom sráží diskont za dobu od eskontu do splatnosti směnky a provizi z eskontu směnky.

3 Směnečník je ten, kdo má zaplatit cizí směnku
Domicil je místo stálého pobytu Obr. 1

4 příklad Banka odkoupila dne od textilní firmy ABRA směnku na částku Kč, splatnou dne 8.5. téhož roku. Banka ji eskontuje s diskontní mírou 9,5%, eskontní provize je 0,15% z její hodnoty. Kolik korun banka firmě ABRA vyplatila?

5 řešení Vypočítáme nejprve počet dní ode dne eskontování směnky do dne její splatnosti – den splatnosti přitom započítáme, den eskontování nikoli: Hodnota směnky se sníží o diskont za 83 dní a o provizi z eskontu směnky. Pro diskont D platí vzorec: Provize z eskontu směnky je: Vypočítáme částku k výplatě: Banka firmě ABRA vyplatila Kč. Obr. 2

6 Kolik korun banka klientovi vyplatí?
příklad Banka eskontuje klientovi směnku o hodnotě Kč, započítává 42 dní do dne její splatnosti. Diskontní míra je 11%, eskontní provize činí 0,05% z hodnoty směnky. Kolik korun banka klientovi vyplatí?

7 řešení Pro diskont platí vzorec: Provize z eskontu směnky je:
Vypočítáme částku k výplatě: Banka vyplatí klientovi částku Kč.

8 příklad Pan Valoušek chce prodat směnku na Kč, a to 36 dní před dnem splatnosti. Získal informaci, že banka by ji eskontovala s diskontní mírou 10%, provize z eskontu směnky by činila 0,1%. Vypočítejte zpaměti, kolik korun by pan Valoušek za směnku obdržel.

9 řešení Pro diskont platí vzorec: Provize z eskontu směnky je:
Vypočítáme částku k výplatě:

10 Kolik korun banka firmě DELTA vyplatí?
příklad Firma ALFA nezaplatila dodavatelské firmě DELTA za zboží hotově, ale vystavila jí směnku na Kč na půl roku, se dnem splatnosti Po dvou měsících tuto směnku firma DELTA prodala bance. Banka ji eskontuje s diskontní mírou 9,7%, eskontní provize činí 0,08% z hodnoty směnky. Kolik korun banka firmě DELTA vyplatí?

11 řešení Pro diskont platí vzorec: Provize z eskontu směnky je:
Vypočítáme částku k výplatě: Banka vyplatí klientovi částku Kč.

12 Banka eskontovala dne 23.1. od majitele tři směnky:
příklad Banka eskontovala dne od majitele tři směnky: Směnku na Kč se dnem splatnosti 28.2., při diskontní míře 9,5%; Směnku na Kč se dnem splatnosti 10.4., při diskontní míře 10,2%; Směnku na Kč se dnem splatnosti 16.5., při diskontní míře 9,8%. Ve všech případech účtuje banka eskontní provizi 0,2% z hodnoty směnky. Kolik korun majitel směnek od banky obdržel?

13 řešení 1.směnka 2.směnka 3.směnka

14 Literatura Zdroj obrázků
ODVÁRKO, O., Úlohy z finanční matematiky pro střední školy. 1. vydání. Praha : Prometheus, ISBN Zdroj obrázků Obr.1: Obr.2: ODVÁRKO, O., Úlohy z finanční matematiky pro střední školy. 1. vydání. Praha : Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_16_FINANCE Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor"

Podobné prezentace


Reklamy Google