Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je vztahová patologie?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je vztahová patologie?"— Transkript prezentace:

1 Co je vztahová patologie?
Pokus o netradiční vymezení tzv. mobbingu a bossingu Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy Tel ,

2 Klasický pohled: Mobbing: Bossing :
Systematické a opakované útoky – psychické násilí a teror (dle H. Leymanna v rozmezí nejméně 1x v týdnu po dobu nejméně 6-ti měsíců) Nevyřešený či nevhodně řešený konflikt (na pracovišti) 45 způsobů chování, které lze označit jako mobbing (menší či větší formy agrese, křik, znevažování osoby i výkonu, pomluvy, izolace od kolektivu, nerovné zacházení, obtěžování…) Bossing : Když se takto (viz výše) k podřízenému či podřízeným chová jejich vedoucí (boss). Bossing je mobbing z šéfovských pater!

3 Nový pohled: Vztahová patologie - mobbing či bossing - je (také) :
Neochota či neschopnost vést dialog (s podřízenými?) Struktura osobnosti (charakteru) Paul Babiak a Robert Hare mluví o „hadech v oblecích“ (snakes in suits) Spiknutí „mocných“ (biologický princip strukturace skupiny?) „Nelegální“ prospěch (bolševismus: my resp. já jsem „více“ a proto si také více zasloužím/e a nadělím/e!)

4 3 otázky a 3 odpovědi: 3 otázky a 3 odpovědi:
Za „klima“ či tzv. „kulturu“ odpovídá především management a za to je i placen. Školy v tomto směru nejspíše nejsou výjimkou! Přerostou-li obtíže se šikanou v problém, vedou stopy ve většině případů právě do ředitelny. Bossing a mobbing jsou smutnou realitou českých škol těchto dnů. Obrana není snadná, ale možností je vždy více, než by se na první pohled mohlo zdát. S tzv. „civilcourage“ – poškozených a zejména jejich kolegů – je mnohé snazší. Dobré vztahy na pracovišti jsou odměnou za dobré (kompetentní) vedení (leadership). V praxi to pak znamená méně politikaření a více průzkumů kvality vztahů a spokojenosti lidí, které vedeme. Méně marketingových triků a manipulací, více skutečného dialogu!


Stáhnout ppt "Co je vztahová patologie?"

Podobné prezentace


Reklamy Google