Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Korejská válka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Korejská válka."— Transkript prezentace:

1 Korejská válka

2 Otázky a úkoly V kterých letech probíhala Korejská válka?
Do následující mapky vyznač 38. rovnoběžku a státy, které tato rovnoběžka rozdělovala. Jak skončila Korejská válka? Můžeš vidět nějaké stopy války v současnosti?

3 demokratická republika
Korea byla po druhé světové válce rozdělena 38. rovnoběžkou na Korejskou lidově demokratickou republiku a Jižní Koreu. Korejská lidově demokratická republika Jižní Korea

4 Roku 1950 překročila severokorejská armáda 38
Roku 1950 překročila severokorejská armáda 38. rovnoběžku, což znamenalo vstup jednotek OSN do války a počátek tzv. Korejské války.

5 Pouliční boje v Soulu

6 Váleční uprchlíci, v pozadí tank M – 46 Patton

7 Americké síly ničí vlaky nedaleko přístavu Wonsan v Severní Koreji

8 B – 29 při bombardování cíle kdesi v Koreji

9 Tank M 4 - Sherman podporující pěchotu

10 Poté dochází ke stabilizaci fronty, boje pokračují se střídavými úspěchy a nakonec je roku 1953 podepsáno příměří. Příměří znamenalo, že Korejský poloostrov byl rozdělen 38. rovnoběžkou na dva státy, které jsou až do současnosti ve válečném stavu.

11

12 Karibská krize

13 Otázky a úkoly Kdo stojí v čele „castrovců“?
S kým Fidel Castro uzavírá smlouvu? Kde se vylodila americká CIA a jak toto vylodění dopadlo? Jak na toto vylodění reagoval SSSR?

14 Koncem 50. let se Kuba dostává do rukou castrovců.
Fidel Castro Koncem 50. let se Kuba dostává do rukou castrovců. V čele stojí Fidel Castro, který se přihlásil k marxismu a podepsal smlouvu se SSSR.

15 USA proto připravily vojenskou akci – roku 1961 došlo k vylodění v Zátoce sviní na Kubě. Útok by neúspěšný a vyvolal protesty SSSR. SSSR vzal Kubu oficiálně pod ochranu a rozmístil zde jaderné hlavice – tím se vytvořily předpoklady pro vznik Karibské krize roku 1962. Zátoka sviní

16 Letecký pohled na kubánskou raketovou základnu

17 Otázky a úkoly Jak na rozmístění jaderných hlavic reagovaly USA?
Jak nakonec Karibská krize končí?

18 Nakonec dochází k politické dohodě –
John Kennedy Americký prezident John Kennedy požadoval stažení jaderných hlavic s Kuby a zaslal SSSR ultimátum. Nakonec dochází k politické dohodě – SSSR musel souhlasit s demontáží raket. USA slíbily, že se nepokusí o invazi na Kubu.

19 John F. Kennedy s generálním tajemníkem ÚV KSS Nikitou Chruščovem

20 paintballbrezova.cz dmd-ucebnipomucky.cz serialy-zdarma.cz lopuch.cz mikesplace.com quizilla.teennick.com cs.wikipedia.org/wiki/Korejská_válka cs.wikipedia.org/wiki/Karibská_krize cs.wikipedia.org/wiki/Zátoka_Sviní s.wikipedia.org/wiki/John_Fitzgerald_Kennedy


Stáhnout ppt "Korejská válka."

Podobné prezentace


Reklamy Google