Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol"— Transkript prezentace:

1 Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jedná se o hieroglyfické písmo.
První písmové soustavy se vyvinuly nezávisle na sobě. Vytvořili je obyvatelé Babylonu, Egypta a Číny. Sousední národy od nich přijaly písmo již hotové a během času je přizpůsobily vlastním potřebám. Nejstarší písmo vzniklo v Egyptě jako písmo obrázkové, které bylo postupně výtvarně zdokonalováno a zjednodušováno. Jedná se o hieroglyfické písmo. - začalo se používat kolem r př. n. l.

3 Hieroglyfické písmo a jeho verze
Hieratické písmo Démotické písmo Hieratické i démotické písmo bylo vytvořeno, aby zjednodušilo složité zapisování hieroglyfických znaků.

4 Hieroglyfické písmo (název odvozen z řeckého ἱερὰ γλυφή hiera glyfé „posvátný znak, symbol“) Bylo určeno pro monumentální nápisy a náboženskou sféru. Používalo se zejména při rytí nápisů do stěn paláců, chrámů a hrobek faraónů. Egypťané ho považovali za „písmo bohů“, mysleli si, že jej vynalezl a předal lidem bůh Thovt. Systém písma byl velmi komplikovaný, používal více než 700 znaků. Psalo se zleva doprava, zprava doleva i shora dolů. Nejprve každý znak označoval jeden předmět nebo jednu činnost. Byly to tzv. piktogramy. Egypťané v písmu nepoužívali samohlásky a neměli pro ně ani žádný znak.

5 Znaky dělíme do tří skupin:
Ideogramy – Jeden znak vyjadřoval jeden předmět nebo činnost. Některé znaky vyjadřovaly více věcí, např. obrázek ptáka znamená jak samotné zvíře, tak sloveso „létat“. Fonogramy – Jsou to znaky, které vyjadřují některé hlásky nebo slabiky. Jedno slovo se skládá z více fonogramů. Determinativy – Tyto znaky se nečetly, ale měly vliv na celé slovo. Když se dvě slova psala stejně, sloužily k rozpoznání jejich významu.

6 Hieratické písmo („kněžské písmo“)
(název odvozen z řeckého γράμματα ἱερατικά grammata hieratika – „kněžské písmo“) Foto č. 1 Ukázka hieratického písma Vycházelo z hieroglyfického písma. Bylo podstatně jednodušší. Na rozdíl od písma hieroglyfického mělo jenom 600 znaků. Psalo se ním např. na kamenech a na papyrových svitcích. Použití tohoto písma bylo velmi široké. Psaly se jim i nenáboženské texty, proto bývá v literatuře uváděno i pod názvem „světské“.

7 (též démotika, název odvozen od řeckého demotika „lidové“)
Démotické písmo („lidové“) (též démotika, název odvozen od řeckého demotika „lidové“) Využívalo se v praktickém životě. Byly nalezeny obchodní smlouvy, dlužní úpisy, nařízení, vyhlášky. Bylo přizpůsobeno k psaní na papyru. Jednotlivé znaky se s postupem času změnily ve znaky písmenové. Písmo se používalo více než tisíc let a prošlo během tohoto období mnoha vývojovými změnami. Rané démotické písmo ( před n. l.) Střední démotické písmo ( před n. l.) Pozdější démotické písmo (30 před n. l n. l.)

8 Rosettská deska Foto č. 2 K rozluštění těchto písem pomohla tzv. Rosettská deska, která byla nalezena za napoleonské výpravy do Egypta (1799). Je to 760 kg vážící kámen o rozměrech 144 x 71 cm. Nyní se deska nachází v londýnském muzeu ve Velké Británii. Foto č. 3 Bitva pod pyramidami – jedna z vítězných francouzských bitev.

9 Čím je vlastně Rosettská deska pro nás tak důležitá?
Foto č. 4 Ukázka démotického písma na Rosettské desce Text, který je na ní vytesán, je ve dvou jazycích (egyptština a řečtina) a ve třech písmech (hieroglyfické, démotické a řecké). Celých deset let ji luštil Jean-François Champollion. Nejprve bylo rozluštěno písmo démotické a posléze i hieroglyfické.

10 Test Jak se jmenuje nejstarší písmo? Hieroglyfické písmo
Jak se nazývaly znaky, které vyjadřovaly jeden předmět nebo činnost? Ideogramy Kterému písmu se říkalo lidové? Démotickému písmu Co pomohlo k rozluštění hieroglyfů? Rosettská deska Kdo rozluštil Rosettskou desku? Jean-François Champollion

11 Zdroje: Foto č. 1 – Herotické písmo [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licence na WWW: < Foto č. 2 – Rosettská deska [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Foto č. 3 – Bitva pod pyramidami [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licence na WWW: < Foto č Démotické písmo na Rosettské desce [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Autorem je Chris 73. Autorem ostatních obrázků je Tomasz Nogol. Autor obrázků souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol"

Podobné prezentace


Reklamy Google