Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statistika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statistika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent"— Transkript prezentace:

1 Statistika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent
Katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem WWW:

2 Korelační a Regresní analýza

3 Korelační a Regresní analýza
Závislost dvou číselných proměnných. Korelační analýza - korelační koeficient a Spearmanův korelační koeficient pořadí Základní princip regresní analýzy Odhady regresních koeficientů Alternativní modely Volba vhodného modelu Diagnostická kontrola modelu

4 Závislost dvou číselných proměnných
Grafická analýza závislosti dvou číselných proměnných. Proměnné vyneseme do bodového grafu, každou proměnnou na jednu osu. Graf napomáhá odhalení závislosti i naznačuje sílu závislosti! Je však třeba mít určitou zkušenost při posuzování výsledků, protože závěry mohou být dosti subjektivní. Jedná se o velmi užitečný a přitom jednoduchý nástroj. Každá složitější analýza závislosti dvou číselných proměnných by měla začínat grafickou analýzou! Nevýhodou je, že ji nelze použít, pokud je posuzován vliv více proměnných (graf lze vytvořit maximálně trojrozměrný).

5 Závislost dvou číselných proměnných
Pevná (funkční) závislost. Může jít o závislost lineární, kdy všechny hodnoty leží na přímce.

6 Závislost dvou číselných proměnných
Pevná (funkční) závislost. Může jít o závislost nelineární, kdy všechny hodnoty leží na křivce jiné než přímka (parabola).

7 Závislost dvou číselných proměnných
Volná (stochastická) závislost. Hodnoty neleží přímo na přímce, ale je patrný jejich průběh kolem pomyslné přímky. Čím blíže jsou body pomyslné přímce, tím je závislost těsnější.

8 Závislost dvou číselných proměnných
Volná (stochastická) závislost. Hodnoty neleží na přímce, ale je patrný jejich průběh kolem pomyslné přímky. V porovnání s předchozím grafem jde o slabší závislost, hodnoty jsou více rozptýlené

9 Závislost dvou číselných proměnných
Volná (stochastická) závislost. Hodnoty se pohybují v okolí pomyslné paraboly.

10 Závislost dvou číselných proměnných
Nezávislost. Pomyslná křivka je rovnoběžná s osou x nebo vůbec nelze nalézt pomyslnou křivku procházející množinou bodů. Nezávislost se projevuje také hodnotami v kulovém mračnu.

11 Korelační analýza Korelační koeficienty Stejně jako u analýzy závislosti dvou slovních nebo jedné slovní a jedné číselné proměnné, lze také zde použít určité koeficienty pro výpočet síly závislosti.

12 Korelační analýza Korelační koeficient – nabývá hodnoty <-1;1> Čím blíže je hodnotě +1, tím je závislost silnější, obě hodnoty společně rostou. Čím blíže je hodnotě -1, tím je závislost silnější, rostou-li hodnoty jedné proměnné, hodnoty druhé proměnné klesají. Je-li hodnota blízká nule, nejsou proměnné závislé. MS Excel: = CORREL (první soubor dat;druhý soubor dat) Nástroje – Analýza – Analýza dat – Korelace

13 Korelační analýza Korelační koeficient Měří vzájemnou závislost dvou proměnných. Nerozlišuje tedy mezi příčinnou a důsledkem. Jde o ukazatel oboustranné závislosti: ryx = rxy .

14 Korelační analýza Test lineární závislosti dvou číselných proměnných
H0: mezi proměnnými není lineární závislost HA: mezi proměnnými je lineární závislost Testovací statistika: Kritický obor: W={t: |t| > t1-α/2(n-2)}. Online kalkulátor:

15 Korelační analýza Korelační koeficient ryx = +0,85 ryx = +1

16 Korelační analýza Spearmanův korelační koeficient pořadí
Je obdobou korelačního koeficientu (nabývá hodnot -1 ≤ rs ≤ +1). Počítá se z pořadí jednotlivých měření obou proměnných, takže: Nepopisuje jen lineární závislost, ale jakékoliv monotónní vztahy (obecný růst nebo obecný pokles), je odolný vůči vlivu odlehlých hodnot.

17 Korelační analýza Spearmanův korelační koeficient pořadí
Každé hodnotě se přiřadí pořadí Rx a Ry vzhledem k ostatním hodnotám. Pokud jsou hodnoty ve sloupci stejné, vypočet se pořadí jako průměr. Di je pak rozdíl pořadí pro každou dvojici hodnot Di = Rx - Ry. Online kalkulátory: (včetně testu závislosti)

18 Korelační analýza Test závislosti dvou číselných proměnných pomocí Spearmanova korelačního koeficientu pořadí H0: mezi proměnnými není monotónní závislost HA: mezi proměnnými je monotónní závislost Testovací statistika: samotný koeficient rs Kritický obor: W={rs; rs > r(n;α)} rs statistika nemá standardní rozdělení, proto je nutno hledat v tabulce ( Online kalkulátor:

19 Korelační analýza ! Příklad: Byly sledovány hmotnost a IQ dětí, výsledky jsou v tabulce. Je možné, že by tyto dva číselné ukazatele byly závislé? hmotnost (kg) 25 31 34 38 42 55 IQ 105 115 116 125 128

20 Korelační analýza ! Příklad: Byly sledovány hmotnost a IQ dětí ... Bodový graf a hodnota korelačního koeficientu ryx = 0,9346 Analýza ukázala, že se jedná o velmi silnou závislost!!! S rostoucí hmotností roste IQ.

21 Korelační analýza ! Příklad: Byla sledována hmotnost a IQ dětí ... Tvrzení je samozřejmě nesmyslné!! Jedná se o tzv. zdánlivou korelaci. Existuje totiž další proměnná (věk dítěte), se kterou jsou obě proměnné vysoce korelovány. Korelace mezi hmotností a IQ je způsobena vlivem věku. S rostoucím věkem roste jak hmotnost, tak i IQ. Nelze ale tvrdit, že s rostoucí hmotností roste IQ nebo obráceně. hmotnost (kg) 25 31 34 38 42 55 IQ 105 115 116 125 128 věk (roky) 8 10 11 13 14

22 Korelační analýza ! Příklad: Byla sledována hmotnost a IQ dětí ... Korelační matice – vyjadřuje korelaci všech dvojic proměnných. Hmotnost a věk jsou silně kladně korelovány 0,909. IQ a věk jsou silně kladně korelovány 0,905. MS Excel: Data – Analýza – Analýza dat – Korelace hmotnost IQ věk 1 0,934683 0,909683 0,90569

23 Korelační analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil na stanicích s různou nadmořskou výškou průměrnou roční teplotu půdy. Údaje jsou uvedeny v následující tabulce. Existuje mezi oběma proměnnými nějaká závislost? Nadmořská výška (m n. m.) 158 183 203 225 235 272 400 455 595 Průměrná teplota půdy (0C) 10,4 10,5 9,3 9,2 9,9 8,7 8 8,3 8,1

24 Korelační analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Elementární metody popisu závislosti: korelační koeficient ryx = -0,835 Vzhledem k malému počtu hodnot provedu test lineární závislosti. H0: mezi proměnnými není lineární závislost HA: mezi proměnnými je lineární závislost P-hodnota vypočtená online kalkulátorem ( p-hodnota = 0,0025. Zamítáme Ho. Platí Ha mezi proměnnými je lineární závislost.

25 Korelační analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Elementární metody popisu závislosti: Spearmanův korelační koeficient pořadí rs = -0,8833 Ze všech výše uvedených nástrojů vyplývá závěr: Jedná se o silnou závislost, ne však deterministickou (kromě výšky působí na teplotu i jiné faktory). S rostoucí výškou průměrná teplota půdy klesá.

26 Korelační analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Elementární metody popisu závislosti: bodový graf

27 Regresní analýza Co je to regresní analýza?
Souhrn statistických metod a postupů a slouží k detailnímu pochopení závislosti mezi dvěma nebo více číselnými proměnnými, slouží k odhadu hodnot vysvětlované proměnné pro známé hodnoty vysvětlující proměnné. Aplikace regresní analýzy: analýza závislosti dvou číselných proměnných, analýza závislosti více číselných proměnných, analýza vývoje ukazatele v čase (závislost ukazatele na proměnné čas).

28 Regresní analýza Jednoduchá regresní analýza Popisuje závislost dvou číselných proměnných z nichž jedna je nezávislá (vysvětlující proměnná) a jedna je závislá (vysvětlovaná proměnná). Příklad: závislost koncentrace ozónu na intenzitě slunečního záření. Příklad: závislost koncentrace prachových částic v ovzduší na atmosférickém tlaku. Příklad: závislost výšky sněhové pokrývky na nadmořské výšce.

29 Regresní analýza Vícenásobná regresní analýza Popisuje závislost více číselných proměnných z nichž více je nezávislých (vysvětlující proměnné) a jen jedna je závislá (vysvětlovaná proměnná). Příklad: závislost koncentrace ozónu na intenzitě slunečního záření, délce slunečního záření, intenzitě automobilové dopravy, tlaku. Příklad: závislost koncentrace prachových částic v ovzduší na atmosférickém tlaku, teplotě, vlhkosti, rychlosti větru. Příklad: závislost výšky sněhové pokrývky na nadmořské výšce, délce slunečního záření, typu vegetace, sklonu svahu, směru svahu.

30 Regresní analýza Regresní model Zjednodušené zobrazení reality. Závislost popisuje pomocí rovnice (v grafu křivka). y = η + ε Např. pomocí přímky: y = β0 + β1x + ε (lineární závislost) Deterministická složka Náhodná složka (popisuje vliv vysvětlující (všechny ostatní, proměnné) nepopsané vlivy)

31 Regresní analýza Deterministická složka η Popisuje závislost mezi hlavními (pozorovanými) proměnnými. Je vyjádřena konkrétní matematickou funkcí (přímka, hyperbola, parabola atd.) Náhodná složka ε Popisuje závislost vysvětlované proměnná na neznámých nebo nepozorovaných proměnných a popisuje i vliv náhody. Vyjadřuje se pravděpodobnostní funkcí (normální rozdělení).

32 Regresní analýza Která regresní přímka je vlastně správná? Pokud jsou pouze dva body, je to jejich spojnice. To ovšem není úloha pro statistiku.

33 Regresní analýza Která regresní přímka je vlastně správná? Pokud je více bodů, je to již problém. Spojuje přímka jiné dva body? Spojuje přímka krajní body?

34 Regresní analýza Která regresní přímka je vlastně správná? Pokud je více bodů, je to již problém. Prochází přímka mezi body? Spojuje přímka jiné dva body?

35 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Pokud body proložíme přímkou, hovoříme o tzv. regresní přímce. Pokud by všechny body ležely na přímce, šlo by o model pouze s deterministickou složkou η. Body však leží i mimo – v modelu je deterministická složka η i náhodná složka ε.

36 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Která regresní přímka je ta správná?? Lze vložit přímku jen tak od oka (zelená). Lze protnout krajní body (červená). Lze použít nástroje regresní analýzy a nalézt přímku, která prochází nejblíže všem bodům (černá).

37 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Přímka procházející nejblíže všem bodům je vždy jen jedna! K jejímu nalezení slouží metoda nejmenších čtverců (MNČ). Vybere ze všech možných přímek takovou, pro kterou je součet druhých mocnin (čtverců) odchylek bodů od přímky (ei2) minimální. e2 e5 e1 e3 e4 e6 e7 e8 e9

38 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Přímka označená jako 1 je blíže k bodům, součet čtverců odchylek je menší než u přímky označené jako 2. Přímka 1 je vhodnější. přímka 2 přímka 1

39 Regresní analýza Metoda nejmenších čtverců Nástroj k určení bodových odhadů koeficientů výběrové regresní přímky: ŷ = b0 + b1x Výběrová je proto, že je založena pouze na výběrových datech. Koeficienty b0 , b1 jsou výběrové (empirické) regresní koeficienty. Oproti tomu regresní přímka: η = β0 + β1x , je založena na datech základního souboru (ta většinou nejsou k dispozici), proto je tento model konstruován na základě odhadu.

40 Regresní analýza Metoda nejmenších čtverců Je založena na řešení soustavy normálních rovnic (pro regresní přímku s neznámými b0 a b1): jejichž řešením je:

41 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Pomocí metody nejmenších čtverců byla odhadnuta regresní přímka ve tvaru ŷ = 10,795 – 0,00541 · x , nebo také: průměrná teplota půdy = 10, ,00541·nadmořská výška. Pozn. V grafu z MS Excel je rovnice zapsána jako výstup volby „Přidat spojnici trendu“ – typ: Lineární.

42 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Pomocí metody nejmenších čtverců byla odhadnuta regresní přímka ve tvaru ŷ = 10,795 – 0,00541 · x. Koeficient b0 = 10,795 je průsečík přímky s osou Y. V nadmořské výšce 0 metrů n.m. by podle modelu byla průměrná teplota půdy 10,795 0C.

43 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Pomocí metody nejmenších čtverců byla odhadnuta regresní přímka ve tvaru ŷ = 10,795 – 0,00541 · x. Koeficient b1 = 0,00541 je směrnicí přímky a udává její sklon. Je záporný - přímka klesá. S každým dalším metrem nadmořské výšky klesá průměrná teplota půdy v průměru o 0,005410C.

44 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... MS Excel: Data – Analýza – Analýza Dat – Regrese Do políčka „Vstupní oblast Y“ zadáváme závislou proměnnou. Do políčka „Vstupní oblast X“ zadáváme nezávislou proměnnou. Data byla vložena včetně popisků proto zaškrtneme „Popisky“.

45 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... MS EXCEL: Data – Analýza – Analýza Dat – Regrese Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Dolní 95% Horní 95% Hranice 10,79504 0,446866 24,15722 5,3E-08 9,738368 11,85171 Nadm. výška -0,00541 0,00134 -4,03872 0,004941 -0,00858 -0,00224 Regresní přímka ve tvaru: ŷ = 10,795 – 0,00541 · x.

46 Regresní analýza Pro různý počet pozorování se mohou odhadnuté regresní koeficienty b0 a b1 lišit. Vedle bodových odhadů regresních koeficientů lze provádět i jejich intervalové odhady. V praxi mají význam především oboustranné intervaly spolehlivosti: bi - t1-α/2(n-p) · s(bi) < βi < bi + t1-α/2(n-p) · s(bi) , bi … bodový odhad regresního koeficientu, t1-α/2(n-p) … je kvantil Studentova t rozdělení, p … je počet koeficientů modelu, s(bi) … je směrodatná chyba odhadu koeficientu bi.

47 bi - t1-α/2(n-p) · s(bi) < βi < bi + t1-α/2(n-p) · s(bi)
Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil % interval spolehlivosti pro koeficient b0. Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Dolní 95% Horní 95% Hranice 10,79504 0,446866 24,15722 5,3E-08 9,738368 11,85171 Nadm. výška -0,00541 0,00134 -4,03872 0,004941 -0,00858 -0,00224 bi - t1-α/2(n-p) · s(bi) < βi < bi + t1-α/2(n-p) · s(bi) Interval spolehlivosti lze počítat ručně podle vzorce, nebo jej přímo přečíst z výstupu počítače.

48 Regresní analýza ! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil % interval spolehlivosti pro oba koeficienty. Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Dolní 95% Horní 95% Hranice 10,79504 0,446866 24,15722 5,3E-08 9,738368 11,85171 Nadm. výška -0,00541 0,00134 -4,03872 0,004941 -0,00858 -0,00224 V nadmořské výšce 0 metrů n.m. má s pravděpodobností 95 % průměrná teplota půdy hodnotu v rozmezí 9,74 0C až 11,85 0C. S každým dalším metrem nadmořské výšky klesá s pravděpodobností 95 % průměrná teplota půdy o hodnotu v rozmezí od 0, C do 0, C.

49 Regresní analýza Alternativní modely
Vedle regresní přímky existuje i řada dalších funkcí, jejichž koeficienty lze pomocí metody nejmenších čtverců odhadnout, Nejznámější jsou: parabola, hyperbola, logaritmická funkce, polynom.

50 Regresní analýza Alternativní modely
Regresní parabola η = β0 + β1x + β2x2 Funkční závislost Stochastická závislost

51 Regresní analýza Alternativní modely
Regresní hyperbola η = β0 + β1 (1/x) Funkční závislost Stochastická závislost

52 Regresní analýza Alternativní modely
Logaritmická funkce η = β0 + β1·ln(x) Funkční závislost Stochastická závislost

53 Regresní analýza Alternativní modely
Exponenciální funkce η = β0 eβ1x Funkční závislost Stochastická závislost

54 Regresní analýza Alternativní modely
Polynom stupně n η = β0 + β1x + β2x2+ +β3x βnxn Pozn.: Na obrázku je polynom pátého stupně. Funkční závislost Stochastická závislost

55 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Při volbě nejlepšího modelu lze použít dva postupy: Apriorní volba – model je zvolen na základě praktické nebo teoretické znalosti typu závislosti. Empirická volba – nejvhodnější model se volí posouzením bodového grafu nebo pomocí nástrojů regresní analýzy. Pokud není počet pozorování příliš velký, nemusí tento postup vést k nalezení vhodné funkce pro popis závislosti v základním souboru a popisuje pouze závislost v souboru výběrovém.

56 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Empirická volba Volba na základě grafu nemusí být vždy jednoznačná a je subjektivní. Jde o přímku (černá) nebo logaritmickou funkci (oranžová) nebo snad hyperbolu (červená)?

57 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Empirická volba Statistický software včetně MS Excel nabízí tzv. determinační index I2 (anglicky se značí R2). Vystihuje, jak těsně datové body přiléhají ke křivce. Nabývá hodnot <0; 1>. Čím více se blíží jedné, tím těsněji datové body ke křivce přiléhají. Navíc určuje, jaké procento změn vysvětlované proměnné je vysvětleno odhadnutým modelem. Čím vyšší je jeho hodnota, tím je model vhodnější.

58 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... MS EXCEL: Data – Analýza – Analýza Dat – Regrese Regresní statistika Násobné R 0,83649 Hodnota spolehlivosti R 0,699716 Nastavená hodnota spolehlivosti R 0,656818 Chyba stř. hodnoty 0,560452 Pozorování 9 Hodnota determinačního indexu I2 je 0, 69,97 % změn průměrné teploty půdy je vysvětleno změnami nadmořské výšky. Zbylých 30,03 % je způsobeno jinými vlivy (les x louka, orientace svahu atd.).

59 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Porovnání alternativních modelů pomocí determinačního indexu I2. Model I2 Hyperbola 85,39% Logaritmický 80,01% Přímka 69,97% V porovnání s ostatními modely je regresní přímka nejméně vhodná. Nejlepší se jeví hyperbola. Pomocí hyperboly je vysvětleno 85 % změn průměrné teploty půdy prostřednictvím změn nadmořské výšky.

60 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Empirická volba Při srovnávání modelů s nestejným počtem koeficientů (např. zahrnutí polynomů) je nutno používat upravený determinační index I2upr. (anglicky se značí R2adj). Penalizuje složitější modely s více koeficienty, což samotný I2 nedokáže. Nabývá hodnot <0; 1>. Čím více se blíží jedné, tím těsněji datové body ke křivce přiléhají. Čím vyšší je jeho hodnota, tím je model vhodnější.

61 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Empirická volba - upravený determinační index I2upr. Vztah mezi determinačním indexem I2 a upraveným det. indexem I2upr. I2upr. = I2 - (1 - I2)∙(p - 1)/(n - p - 2) n je počet pozorování a p je počet parametrů regresního modelu.

62 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... MS EXCEL: Data – Analýza – Analýza Dat – Regrese Regresní statistika Násobné R 0,83649 Hodnota spolehlivosti R 0,699716 Nastavená hodnota spolehlivosti R 0,656818 Chyba stř. hodnoty 0,560452 Pozorování 9 Hodnota upraveného determinačního indexu I2upr. je 0, Jeho hodnota bývá nižší než hodnota I2.

63 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Porovnání alternativních modelů pomocí upraveného determinačního indexu I2upr. . Model I2upr. Hyperbola 83,30% Parabola (3 koeficienty) 81,55% Logaritmická fce. 77,15% Přímka 65,68% V porovnání s ostatními modely je regresní přímka nejméně vhodná. Nejlepší se jeví hyperbola.

64 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Odhad koeficientů hyperboly v MS EXCEL: Data – Analýza – Analýza Dat – Regrese Pozn.: v programu sleduje se závislost teploty na proměnné 1/nadm. výška Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Dolní 95% Horní 95% Hranice 6, 0, 18,668578 3,141E-07 6,053665 7, 1/nadm. výška 564, 88, 6, 0, 355,6329 772,79366 Regresní hyperbola má tvar ŷ = 6, ,21/x. Interpretace odhadnutých koeficientů již není tak jednoduchá jako v případě regresní přímky.

65 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Princip jednoduchosti Protože zvolený model je zjednodušením reality, je vhodné volit model co nejjednodušší. Pokud není významný rozdíl mezi determinačními indexy I2 resp. upravenými determinačními indexy I2upr. jednotlivých modelů (± 2%), je vhodné zvolit model jednodušší (menší počet koeficientů, méně složitý matematický zápis funkce). y = b0 + b1x +b2x2 + b3x3 vs. Y = b0 + b1x I2upr.= 87,52% vs. I2upr.= 85,65%

66 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Volba na základě znalosti studované problematiky Některé modely mají svá omezení, která způsobí, že danou závislost nepopíší správně. Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze ... Hyperbola nikdy nedosáhne záporných hodnot, takže nikdy nemůže vyjít průměrná teplota půdy pod 0 0C, podobně to platí pro logaritmickou funkci (záporných hodnot dosáhne až pro hodnoty na m n.m.). Z tohoto pohledu jsou obě funkce nevhodné. Parabola dosáhne minima a pak začne opět stoupat, ve vysokých nadmořských výškách by průměrná teplota půdy paradoxně rostla. Také parabola je nevhodná. Přímku tedy nadále budeme uvažovat jako nejhodnější model. !

67 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Nikdy nezapomínejte na bodový graf!! Ve všech čtyřech zobrazených případech metoda nejmenších čtverců shodně odhadne regresní přímku ve tvaru ŷ = 3 + 0,5x s determinačním indexem I2 = 0,667.

68 Regresní analýza Volba vhodného modelu
Volba modelu na základě testu Test pro zjištění, zda je složitější model (více koeficientů) vhodnější než jednodušší H0: složitější model nepřináší zlepšení HA: složitější model přináší zlepšení Testovací statistika: H0 zamítáme, pokud platí: F > F1- (p2 - p1; n - p2). SR(1) je reziduální součet čtverců jednoduššího modelu, SR(2) reziduální součet čtverců složitějšího modelu, n je počet pozorování, p1 počet koeficientů jednoduššího modelu a p2 počet koeficientů složitějšího modelu.

69 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Porovnáme dva modely: přímku a polynom 4. stupně pomocí testu.

70 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Porovnáme dva modely: přímku a polynom 4. stupně pomocí testu. H0: složitější model nepřináší zlepšení HA: složitější model přináší zlepšení SR(1) = 2,199 (přímka) SR(2) = 0,840 (pol.) p1 = 2 p2 = 4 ANOVA - Přímka Rozdíl SS MS F Významnost F Regrese 1 5,123473 5,12347 16,3112 0,004941 Rezidua 7 2,198748 0,31410 Celkem 8 7,322222 ANOVA – Polynom 4. stupně Rozdíl SS MS F Významnost F Regrese 4 6,482473 1,62061 7,71953 0, Rezidua 0,83975 0,20993 Celkem 8 7,322222

71 Regresní analýza Volba vhodného modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Testovací statistika: H0 zamítáme, pokud platí: F > F1- (p2 - p1; n - p2), kde F0,95(3;4) = 6,591. Protože testovací statistika nepadne do kritického oboru: F < 6,591, nezamítáme Ho, složitější model nepřináší zlepšení.

72 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
Diagnostika modelu Nástroj sloužící k odvození obecného regresního modelu (model popisující závislost zkoumaných ukazatelů) z empirického regresního modelu (model popisující závislost vybraných hodnot zkoumaných ukazatelů). Je třeba zjistit, zda lze obecný model skutečně pro daná data vytvořit a jaké jsou jeho regresní koeficienty. K tomu slouží dva testy: F-test o regresním modelu- zabývá se statistickou významností celého modelu, tedy vytvořitelností obecného regresního modelu. t-testy o regresních koeficientech - zabývají se se statistickou významností jednotlivých regresních koeficientů, tedy jejich hodnotou v obecném regresním modelu.

73 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
F-test o regresním modelu H0: zvolený model není statisticky významný, obecný model nelze vytvořit matematicky: β0 = c; β1 = 0 HA: zvolený model je statisticky významný, obecný model lze vytvořit matematicky : β0 = c; β1 ≠ 0 Testovací statistika: ST je teoretická suma čtverců, SR je reziduální suma čtverců. Kritický obor: W = {F; F1-α(p-1;n-p}

74 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... F-test o regresním modelu v MS EXCEL: Nástroje – Analýza Dat – Regrese ANOVA - Přímka Rozdíl SS MS F Významnost F Regrese 1 5, 5,12347 16,3112 0,004941 Rezidua 7 2, 0,31410 Celkem 8 7, Test vyhodnotíme pomocí p-hodnoty. P-hodnota = 0, < α = 0,05, takže model je statisticky významný a lze jej pro daná data použít.

75 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
F-test o regresním modelu Pro model s více koeficienty mají hypotézy tvar: H0: zvolený model není statisticky významný, obecný model nelze vytvořit matematicky: β0 = c; β1 = 0; β2 = 0; … ; βn = 0 HA: zvolený model je statisticky významný, obecný model lze vytvořit matematicky: β0 = c; alespoň jeden z koeficientů se nule nerovná Příklad: Regresní parabola η = β0 + β1x + β2x2 H0: β0 = c; β1 = 0; β2 = 0 HA: β0 = c; alespoň jeden z koeficientů se nule nerovná !

76 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
T-testy o regresních koeficientech se provádějí pro každý koeficient zvlášť. H0: koeficient není statisticky významný, v obecném modelu se rovná nula; βi = 0 HA: koeficient je statisticky významný, v obecném modelu se nerovná 0; βi ≠ 0 Testovací statistika: bi je bodový odhad koeficientu, s(bi) je směrodatná chyba odhadu regresního koeficientu. Kritický obor: W = {|t|; t1-α/2(n-p)}

77 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... t-test o regresním koeficientu β0 v MS EXCEL: Nástroje – Analýza Dat – Regrese H0: β0 = 0 vs. HA: β0 ≠ 0 Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Dolní 95% Horní 95% Hranice 10,79504 0,446866 24,15722 5,3E-08 9,738368 11,85171 Nadm. výška -0,00541 0,00134 -4,03872 0,004941 -0,00858 -0,00224 P-hodnota = 0, < α = 0,05, takže koeficient β0 je statisticky významný. V obecném modelu bude zapsán hodnotou bodového odhadu 10,79504.

78 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... t-test o regresním koeficientu β1 v MS EXCEL: Nástroje – Analýza Dat – Regrese H0: β1 = 0 vs. HA: β1 ≠ 0 Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Dolní 95% Horní 95% Hranice 10,79504 0,446866 24,15722 5,3E-08 9,738368 11,85171 Nadm. výška -0,00541 0,00134 -4,03872 0,004941 -0,00858 -0,00224 P-hodnota = 0, < α = 0,05, takže i koeficient β1 je statisticky významný. V obecném modelu bude zapsán hodnotou bodového odhadu -0,00541.

79 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... t-testy o regresních koeficientech β0 a β1 v MS EXCEL: Nástroje – Analýza Dat – Regrese Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Dolní 95% Horní 95% Hranice 10,79504 0,446866 24,15722 5,3E-08 9,73836 11,85171 Nadm. výška -0,00541 0,00134 -4,03872 0,004941 -0,00858 -0,00224 Vyhodnocení statistické významnosti koeficientů je možné i podle intervalů spolehlivosti. Padne-li do odpovídajícího intervalu 0, pak je koeficient statisticky nevýznamný. Oba koeficienty jsou statisticky významné, protože ani v jenom z 95 % intervalů spolehlivosti se 0 nenachází.

80 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Diagnostickou kontrolou modelu bylo zjištěno, že obecný regresní model lze odvodit (F-test o regresním modelu). Diagnostickou kontrolou modelu bylo zjištěno, že regresní koeficienty jsou významné, a tedy je do regresního modelu zapíšeme jejich bodovými odhady (t-testy o regresních koeficientech). Obecný model má konečný tvar: η = 10,795 – 0,00541 neboli průměrná teplota půdy = 10, ,00541·nadmořská výška. Pozn. Pokud v t-testu o regresním koeficientu platí Ho, pak se do obecného modelu zapíše hodnota koeficientu 0!

81 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
t-testy je nutno provést pro všechny regresní koeficienty. V mnoha případech vychází koeficient β0 statisticky nevýznamný (β0 = 0). U regresní přímky je to logické! Příklad: Sleduji–li závislost počtu vypitých piv na váze pijáka, tak je jasné, že piják s hmotností 0 kg vypije 0 piv. Příklad: Sleduji-li závislost počtu dětí ve školkách na počtu školek ve městě, tak je jasné, že město, které nemá ani jednu školku, nebude mít žádné dítě ve vlastní školce. V takovém případě lze zlepšit odhad modelu nastavením nulového koeficientu β0: Nástroje – Analýza – Analýza Dat – Regrese zaškrtnout políčko „konstanta je nula“). ! !

82 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
t-testy je nutno provést pro všechny regresní koeficienty. Pokud vyjde u regresní přímky koeficient β1 statisticky nevýznamný znamená to, že proměnné nejsou závislé. V takovém případě vyjde i v F-testu, že model není významný. Jinými slovy: je-li β1 = 0, pak má regresní přímka nulovou směrnici a závislá proměnná y nabývá stále stejné hodnoty bez ohledu na hodnotu nezávislé proměnné x.

83 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Odhad koeficientů polynomu 4. stupně (ŷ = b0 + b1x + b2x2 +b3x3 + b4x4) Model I2upr. Hyperbola 83,30% Parabola 81,55% Logaritm. fce. 77,15% Polynom 4. st. 77,06% Přímka 65,68% Regresní statistika Násobné R 0, Hodnota spolehlivosti R 0, Nastavená hodnota spolehlivosti R 0, Chyba stř. hodnoty 0, Pozorování 9 Hodnota determinačního indexu I2 roste s počtem koeficientů, proto je nutné modely s více koeficienty (zde jich je 5) porovnávat pomocí upraveného determinačního indexu I2upr. = 0,7706.

84 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Odhad koeficientů polynomu 4. stupně Obecně je velmi nevhodné používat polynomy vyšších stupňů. Dobře popisují pouze výběrová data.

85 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil … Odhad koeficientů polynomu 4. stupně: t-testy H0: zvolený model není statisticky významný (β0 = c; β1 = 0; β2 = 0; β3 = 0; β4 = 0) HA: zvolený model je statisticky významný (β0 = c; alespoň jeden z koeficientů se nule nerovná) ANOVA – Polynom 4. stupně Rozdíl SS MS F Významnost F Regrese 4 6,482473 1,620618 7,719531 0, Rezidua 0,83975 0,209937 Celkem 8 7,322222 P-hodnota = 0,03644 < α = 0,05, takže model je statisticky významný a lze jej pro daná data použít.

86 Regresní analýza Diagnostická kontrola modelu
! Příklad: Český hydrometeorologický ústav v Praze měřil ... Odhad koeficientů polynomu 4. stupně: t-testy Koeficienty Chyba stř. hodnoty t stat Hodnota P Hranice 7, 13, 0, 0, nad 0, 0, 0, 0, nad^2 -0, 0, -0, 0, nad^3 9,95695E-07 1,6971E-06 0, 0, nad^4 -7,2728E-10 1,176E-09 -0,618352 0, Na hladině významnosti α = 0,05 jsou dle t-testu všechny koeficienty β0, β1, β2, β3, β4 statisticky nevýznamné. Regresní rovnice by měla tvar ŷ = 0 + 0x + 0x2 + 0x3 + 0x4, tedy ŷ = 0 . Tento jev často nastává u polynomů vyšších stupňů. Doporučením je snížení stupně polynomu (redukce koeficientů).

87 Korelační a Regresní analýza Důležité pojmy – 8. přednáška
Lineární závislost Korelační koeficient a Spearmanův korelační koeficient pořadí Empirický a obecný regresní model Deterministická složka Náhodná složka Regresní koeficienty Metoda nejmenších čtverců Determinační index a upravený det. index Princip jednoduchosti Diagnostická kontrola modelu


Stáhnout ppt "Statistika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent"

Podobné prezentace


Reklamy Google