Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční krize a dopad na zhodnocování finančního majetku měst a obcí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční krize a dopad na zhodnocování finančního majetku měst a obcí"— Transkript prezentace:

1 Finanční krize a dopad na zhodnocování finančního majetku měst a obcí
Ing.Vratislav Svoboda, předseda představenstva 24. listopadu 2008, Praha

2 Finanční krize - shrnutí
Vznik v USA 2007 jako reakce na „bublinu “ v oblasti nemovitostního trhu a nezřízené chování bank a finančních institucí a globální rozšíření nákazy do Evropy a zbytku světa Výsledek ? = Vážné podkopání důvěry v bankovní a finanční systém ve světě = Desítky bank a fin.institucí zkrachovaly nebo musely být převzaty státy či jinými institucemi za pomoci státních financí = Injekce státní pomoci ve světě přesahuje 1500 mld. USD = Arabské země, Rusko a Čína uplatňují svůj vliv prostřednictvím svých peněz geopolitický obraz světa se mění = Působení a vliv nadnárodních institucí bude přehodnocen a dojde k posílení globální regulace finančních trhů Světové hospodářství zpomalí v růstu a v mnoha oblastech světa dojde k recesi ROPA NEBO ZLATO?

3 Krize a vliv na finanční trhy k 31.10.2008
od zač. roku 12 měsíců MĚNY CZK k USD 18.877 -3.7% -1.4% CZK k EUR 24.026 10.5% 12.2% USD k EUR 1.2726 14.6% 13.8% JPY k USD 98.46 13.5% 17.2% DLUHOPISY USA EFFAS US index 4.6% 8.0% Evropa EFFAS EU index 4.1% 4.5% Rozvíjející se trhy -19.3% -19.1% Česká republika EFFAS CZ index* 3.0% 2.2% AKCIE S&P 500 -34.0% -37.5% USA (malé společnosti) Russell2000 -29.8% -35.1% FTSE Eurotop 100 -36.6% -39.8% Japonsko Nikkei -44.0% -48.8% MSCI Em. Market -54.2% -57.3% REALITY Amerika (REITs) FNERTR -30.5% -40.0% Evropa (REITs) RPRA -38.7% -46.9% KOMODITY Ropa Brent -28.4% -25.9% Komoditní index DBYEHTOY -22.1% -17.0% * vládní dluhopisy USD NEBO EURO?

4 Dopad finanční krize v ČR?
Finanční sektor je zdravý – žádná z tuzemských bank netrpí potížemi svých evropských matek i když ke ztrátě důvěry došlo !! Akciový trh PX 50 poklesl o více jak 50% během roku 2008 !!! Trh dluhopisů (i státních) se stal nelikvidním v důsledku poklesu důvěry zahraničních investorů Koruna má tendenci k oslabování Pokles růstu HDP pro rok 2009 zřejmě pod 3% ( z 5-6%) Banky zpřísnily půjčování peněz ČNB reaguje na nebezpečí zpomalení ekonomického růstu poklesem sazeb JISTOTA NEBO MAXIMÁLNÍ VÝNOS?

5 Jak omezit negativní vliv krize na zhodnocování peněz měst a obcí ?
…. aneb , jakých chyb se vyvarovat. Divesifikovat – tzn. rozkládat riziko: - do více investičních instrumentů - instrumenty od více bank a institucí Vyhnout se rizikovým instrumentům jako jsou např.: - deriváty a hedge fondy - instrumenty v cizí měně či měnové spekulaci - s akciemi jen obezřetně - dbát na kreditní riziko u dluhopisů (rating země či emitenta) Vhodný mix investičních instrumentů : - pokladniční poukázky ČNB ( výnos cca. 4,2 % p.a) - státní dluhopisy ČR s proměnlivou sazbou ( 4,8 % p.a) - REPO Operace v omezené míře ale s vysokým zajištěním (4,0% p.a) - kvalitní balancované nebo zajištěné fondy rovněž v omezené míře ( 4-8% p.a) s- depozitní účty u více bank Vybrat si dobrého správce nebo nezávislého kvalifikovaného investičního poradce AKCIE NEBO REALITY?

6 Kdo je ATLANTIK AM investiční společnost
Na českém trhu od roku 1995, majetek ve správě 4,3 mld. Kč 12letá zkušenost se správou municipálních mandátů Přesně známe potřeby a specifika měst a krajů Dříve ABN AMRO Asset Management (1999 – 2005) Jsme výhradní distribuční partner ABN AMRO pro ČR a SR Zkušený tým odborníků S šestiletou praxí správy peněz a fondů pro ABN AMRO. Sledujeme a aktivně využíváme nové trendy ve světových financích Kromě klasických typů investování (akcie, dluhopisy) umíme aktivně zhodnocovat peníze našich klientů i pomocí alternativních typů investic (komodity, nemovitosti, deriváty). Striktně zachováváme diskrétnost a transparentnost majetku Jsme investiční společnost dle regulí EU, jsme regulováni ČNB. AKCIE NEBO REALITY?

7 Reference – 12-letá spolupráce s městy a kraji
Statutární město Olomouc Statutární město Ostrava Statutární město Brno Statutární město Chomutov Jihočeský kraj Město Frenštát pod Radhoštěm Město Orlová Město Jeseník Město Litvínov Město Blansko Město Jablonec nad Nisou a další ... AKCIE NEBO REALITY?

8 Co umíme pro municipality a jiné instituce ...
Krátkodobé zhodnocování peněžních prostředků (v řádu měsíců) Dlouhodobé zhodnocování peněžních prostředků (1 rok a déle) Poradenství v oblasti finančních investic a vhodného způsobu financování JISTOTA NEBO MAXIMÁLNÍ VÝNOS?

9 Jaké výhody municipalitám a institucím přinášíme ?
Vyšší výnos ve srovnání se zhodnocením na bankovních účtech či na termínovaných vkladech Nízké riziko Vysoká likvidita Individuální přístup Partnerský vztah na základě Vašich potřeb Individuální investiční řešení Možnost poradenství v oblasti optimálního financování Partner s již více než 13-letou zkušeností ve zhodnocování peněz měst, krajů a institucí JISTOTA NEBO MAXIMÁLNÍ VÝNOS?

10 Kontakty ATLANTIK AM ATLANTIK Asset Management
Praha Vinohradská 230 PRAHA ATLANTIK Asset Management Investiční společnost, a.s. Vratislav Svoboda, ředitel David Petráček, Client Manager Brno Hilleho 6 BRNO Bratislava Na vŕšku 6 BRATISLAVA JISTOTA NEBO MAXIMÁLNÍ VÝNOS?


Stáhnout ppt "Finanční krize a dopad na zhodnocování finančního majetku měst a obcí"

Podobné prezentace


Reklamy Google