Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liška obecná Vulpes vulpes

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liška obecná Vulpes vulpes"— Transkript prezentace:

1

2 Liška obecná Vulpes vulpes
Organismy mírného pásu Biotop LES

3 Anotace: Šablona : ICT2-2-30 PŘ RP Liška obecná
Anotace: seznámení s liškou obecnou, kulturní souvislosti. Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová Jazyk :Čeština Očekávaný výstup: roztřídí a pojmenuje některé přírodniny podle nápadných určujících znaků. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova : liška obecná, výskyt, život lišky, liška v literatuře Druh učebního materiálu :prezentace ppt Druh interaktivity: Aktivita / Výklad -Kombinace Cílová skupina :Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – první stupeň 2. období Typická věková skupina 9-10 let Celková velikost – 736 kB-soubor ppt

4 Liška obecná je nejrozšířenějším divoce žijícím zástupcem šelem. Oblast jejího přirozeného výskytu zahrnuje Euroasii, Severní Ameriku a severní Afriku. Jako extrémně nebezpečný invazní druh je vedena v Austrálii, kam byla zavlečena v 19. století, a na ostrově Vancouver. Liška je nejrozšířenější středně velkou šelmou České republiky a vlastně i celé severní polokoule. Je lovena pro kožešinu, případně jako sport, na kožešinu se i chová. Lišky mohou být přenašeči různých nemocí, zejména pak zvláště nebezpečné vztekliny. Kromě toho se mohou někteří jedinci (zejména v období, kdy krmí mláďata) specializovat na vykrádání kurníků či králíkáren.

5 Zakroužkuj a pojmenuj na mapě místa výskytu lišky obecné: Euroasii, Severní Ameriku a severní Afriku. Dokážeš pojmenovat některé státy? (použij nástroj tužka nebo fixu na tabuli) Oranžově jsou označena místa s výskytem nejistým a modře místo, kam byla liška zavlečena. Víš, jak se toto místo jmenuje?

6 Chování – rozmnožování a potrava
Hárání (kaňkování-doba páření) přichází zpravidla v lednu a v únoru. V té době se o jednu lišku uchází několik samců a toto soupeření bývá doprovázeno zápasy. Noru si liška buďto vyhrabe nebo osidlí noru po jiné zvěři. Jedna má několik nor: jednu hlavní, kde jsou i mláďata, ostatní jsou rezervní pro případ nebezpečí, aby měla kam mláďata přenést. V době kaňkování se lišky ozývají protáhlým chraptivým štěkotem. Liška je březí 50 až 56 dnů. Mláďata se rodí slepá a pokrytá vlnitou šedočernou srstí. Průměrný počet mláďat je 4 na vrh, byly ale zaznamenány případy až třinácti. Mláďata poprvé otevřou oči za 2 týdny a zhruba první tři týdny jsou závislá na matčině mléce. Masitou potravu začínají přijímat, když se jim zpevní chrup a čelisti. Matka obstarává mláďatům masitou potravu zhruba podobnou, jako je ta, kterou konzumuje sama. Najdeme v ní různá mláďata zajíců, srnek či další zvěře nebo i nějakou uloupenou drůbež. Hlavní podíl ale tvoří většinou myši a hraboši. V chudších časech se může liška živit (resp. přiživovat) i brouky, žížalami a měkkýši. Potravu si občas zpestřuje a doplňuje různými plody. Není striktní lovec, vezme zavděk i zdechlinou. Svůj revír v okruhu 6-8 km/2 si vyznačuje vizitkami, což je trus poznamenaný pachem žláz. Zhruba po měsíci vycházejí liščata před noru a hrají si tam. K výměně chrupu dochází asi ve 4. měsíci věku. I tehdy zůstávají ještě společně s matkou a přespávají většinou v rodinné noře. Dojde-li stará liška k názoru, že nora byla odhalena (např. člověkem), přenese nebo dovede mláďata do jiné nory. Je pochopitelné, že se v její potravě vyskytuje také užitková zvěř, ale po většinu roku nikoliv v takovém množství, aby tato složka potravy převažovala nad ostatními. Liška se dokáže pohybovat rychlostí 40 km/h, tedy asi jako pes.

7 Přemýšlej: Podívej se ve kterých měsících se liška hárá. Odhadni, ve kterých měsících vrhne mladé, když doba březosti trvá….dnů. – liška vrhá mladé v…..nebo…. . Revír lišky je 6-8 km/2. Zkus si představit lišku z okolí tvého bydliště. Kam asi sahá její revír? …… Ze článku si vypiš, čím vším se může živit liška. ……………………………………………………………………………………………………………………………… Poznamenej si věci, které jsi o lišce nevěděl/a, které tě překvapily: Dozvěděl/a jsem se že……………………………………

8 Liška a lidé Liška je oblíbenou postavou různých bajek a bájí, kde často vystupuje v roli chytrých a lstivých vítězících nad hloupějšími siláky. Ve zvířecí symbolice evropských národů ztělesňuje lstivost a vychytralost, jedná se ale o antropomorfismus (polidšťování). zajímavé je, že se tak děje v mnoha kulturách. V eskymáckých mýtech vystupuje hned v mýtu o stvoření světa, kde chce ponechat vládu tmy, v tom jí zabrání zajíc. Pravděpodobně nejstarším literárním dílem, kde vystupuje liška, je sumerský mýtus Enki a Ninchursanga. Již v tomto mýtu je liška považována za chytrou, proto je požádána bohem Enlilem, aby našla a přivedla uraženou bohyni Ninchursangu, což liška provede. V Řecku se v literatuře liška objevuje např. v Ezopových bajkách hned několikrát, ačkoliv zde není vždy ten, kdo někoho přechytračí, ale někdy je i ona přechytračena. V čínské, japonské, vietnamské a korejské mytologii se objevuje liška jako démonická bytost, která na sebe může brát lidskou podobu, nejčastěji krásné mladé dívky. Tato bytost se čínsky nazývá hu li, japonsky kitsune. V novověku liška vystupuje v mnoha pohádkách (např. O chytré kmotře lišce, O ptáku Ohniváku a lišce Ryšce, atp.)

9 Bajky, pohádky a realita v lese
Vyjmenuj některé bajky, pohádky, příběhy, které o liškách znáš. Dokážeš popsat, jak se v nich ukázala liščina lstivost, vychytralost, chytrost? Tyto povahové vlastnosti jsou vlastní lidem. Umíš říct, jaké vlastnosti má asi normální divoce žijící liška?

10 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Liška obecná (šelma) [online]
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Liška obecná (šelma) [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Liška obecná Vulpes vulpes"

Podobné prezentace


Reklamy Google