Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řecko – kolébka evropské civilizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řecko – kolébka evropské civilizace"— Transkript prezentace:

1 Řecko – kolébka evropské civilizace
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Geografie Řecko – kolébka evropské civilizace Autor: Mgr. Zdeněk Kříž

2 Obsah Řecko Údaje Geografie Ekonomika Přistěhovalectví Kuchyně Z dějin
Otázky a úkoly Použité zdroje

3 Řecko Řecko, oficiálně Helénská republika, je stát nacházející se v jižní Evropě - na jihu Balkánského poloostrova a rozkládající se na ostrovech. Jeho sousedy jsou Albánie, Makedonie, Bulharsko a Turecko. Parthenon v Athénách Řecké pobřeží

4 Údaje Rozloha: 131 940 km² Počet obyvatel: 11,3 mil.
vlajka Rozloha: km² Počet obyvatel: 11,3 mil. Hlavní město: Atény Státní zřízení: parlamentní republika Úřední jazyk: řečtina Měna: euro

5 Geografie Země se skládá z rozsáhlé pevninské části na jižním konci Balkánu, Peloponéského poloostrova. K Řecku patří okolo dvou tisíc ostrovů a ostrůvků, které jsou převážně v Egejském moři. Z větších ostrovů patří k nejznámějším především Kréta ve Středozemním moři. Řecko je členskou zemí Evropské unie (od roku 1981) a NATO (od roku 1952). Okolo 80 % země je tvořeno horami nebo kopci, což Řecko činí jednou z nejhornatějších zemí Evropy. Horská pásma na území Řecka se souhrnně označují Helenidy.  Pohoří Olymp s horou Mytikas o výšce 2917 metrů nad mořem je nejvyšším bodem Řecka. Kréta Vrchol Olympu (Mytikas)

6 Ekonomika Pro Řecko je velmi důležitý cestovní ruch, neboť poskytuje vysokou část HDP a příjmy ze směnárenství. Řecko patří mezi světovou špičku v oblasti lodní přepravy (první v kategorii počtu vlastněných lodí a třetí v počtu lodí registrovaných na vlajku). Řecko je předním příjemcem pomoci Evropské unie (rovnající se 2,4 % jeho HDP). Vývoz vyráběného zboží včetně telefonního vybavení a softwaru, potravin a paliv zodpovídá za velkou část zbytku řeckých příjmů. Aktuálním nejpalčivějším problémem Řecka je řešení pravděpodobně již neufinancovatelného dluhu a rostoucí nezaměstnanost. Pozitivní vývoj HDP na nejbližší roky není prakticky reálný. Zemi zasáhla hospodářská krize.

7 Přistěhovalectví Přistěhovalectví je v Řecku, stejně jako v mnoha jiných zemích Evropské unie, kontroverzní záležitostí. Podle nejnovějších statistických údajů o přistěhovalcích v Řecku se odhaduje, že v Řecku žije 1,15 milionů přistěhovalců, z nichž 60 – 65 % přišlo z Albánie. Průzkumy z roku 2003 zjistily, že Řekové mají negativnější přístup vůči mnohonárodnosti než jacíkoliv jiní lidé ve státech EU a mnohem více než ostatní občané EU také upřednostňují navrácení nezaměstnaných legálních přistěhovalců do vlasti. Přesto Řekové mají mírnější vztah než ostatní členové EU k tomu, zda by měli mít legální přistěhovalci stejnou právní ochranu jako rodilí Řekové a zda by se měli podřídit místním zákonům a konvencím.

8 Kuchyně Řecká kuchyně je typicky středomořská a její gastronomie je světově proslulá (samotné slovo gastronomie je řeckého původu). V jídle nesmí chybět olivový olej, čerstvá zelenina, voňavé bylinky a mořští živočichové. Řecké restaurace se nazývají taverny. Každého určitě překvapí množství předkrmů, které většinou tvoří různé saláty, pomazánky či lehké omáčky.  Velmi oblíbenou místní pochoutkou je gyros.  Mezi nejoblíbenější bezmasá jídla v Řecku patří saganaki, což je smažený plátek sýru feta obalený ve strouhance.  Známým dezertem je tzv. baklava, která se připravuje z listového těsta, jehož pláty jsou polity medem a zasypány oříšky. Salát Sýr Feta Baklava

9 Z dějin… Pobřeží Řecka u Egejského moře bylo místem vzestupu první civilizace v Evropě (jmenovitě Minóané a Mykéňané), poté následovala Temná doba až do roku 800 př. n. l., kdy začala nová éra řeckých městských států (např. Sparta nebo Athény), které získávaly kolonie po celém Středozemí. Po éře impéria Alexandra Velikého přišlo období, kdy se řecká kultura stala základem helénské civilizace. Vojensky poté Řecko sláblo natolik, že se muselo po čase podřídit Římu – stalo se tak v roce 168 př. n. l., přesto v mnoha směrech si spíše řecká kultura podmanila život Římanů. Když se říše rozdělila na Východořímskou, známá později jako Byzanc, a Západořímskou, východní část říše se soustředila okolo Konstantinopole a zůstala v jádru řecká. Od 4. do 15. století Byzantská říše přežila jedenáct století útoků, až se Konstantinopol 29. května 1453 ocitla pod nadvládou Osmanské říše. Zbytek Řecka byl postupně podmaňován Osmany během 15. století století. Řecké království získalo nezávislost na Osmanské říši v roce 1829. Během druhé poloviny 19. století a první poloviny 20. století Řecko postupně připojovalo sousední ostrovy s řecky mluvícím obyvatelstvem.

10 Otázky a úkoly Se kterými zeměmi Řecko sousedí?
Jmenuj alespoň jeden ostrov patřící Řecku. Jak se souhrnně označují horská pásma na území Řecka? Ve kterém pohoří se nachází nejvyšší bod Řecka – hora Mytikas? Jmenuj některá jídla z řecké kuchyně.

11 Použité zdroje Text: Obrázky: cs.wikipedia.org recko.nacesty.net
reckozajezdy.cz cestovani.idnes.cz PLUSKAL Miroslav, Jaromír DEMEK, Lubomír DVOŘÁK, Ivan LEPKA, Jiří MALÝ, Radoslav NOP a Vít VOŽENÍLEK. Geografie - regionální geografie světa pro střední školy 3. Praha: SPN, ISBN x Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Řecko – kolébka evropské civilizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google