Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝŽIVA A PSYCHIKA aneb závislosti, stres, glukóza, hypoglykemický syndrom ... a my ing. Robert Žižka Společnost Prameny zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝŽIVA A PSYCHIKA aneb závislosti, stres, glukóza, hypoglykemický syndrom ... a my ing. Robert Žižka Společnost Prameny zdraví."— Transkript prezentace:

1 VÝŽIVA A PSYCHIKA aneb závislosti, stres, glukóza, hypoglykemický syndrom a my ing. Robert Žižka Společnost Prameny zdraví

2 Závislosti - základní lidský problém
různé druhy závislého jednání vydělávání peněz, pití kávy, cvičení, workoholismus… kořeny závislostí jednak v dětství, kdy jsme si zvykli něco konzumovat bez ohledu na to, zda je to pro naše zdraví dobré či nikoliv jednak jsou duchovního původu – představují totiž špatně nasměrovaný pokus dosáhnout celistvosti, zažít vnitřní úplnost a spokojenost

3 Závislost na jídle Ti, kdo mají závislost na jídle, nejedí proto, aby dodali živiny tělu. Snaží se naplnit svoji duši, naplnit svoji prázdnotu, dosáhnout pocitu celistvosti.

4 Životní styl, nemoci a psychický stav
Téměř každá nemoc je důsledkem překračování přírodních zákonů v některém životním údobí. S naší životosprávou souvisí ale i náš aktuální psychický stav a emoce, které prožíváme. Působení životosprávy se projevuje jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu, od změny nálady až ke změně povahy člověka.

5 Adaptace na stresující faktory
Sval dokáže snášet napětí jen po určitou dobu, potom odumírá. Ke stejnému jevu dochází i ve složení krve. Když jsou zásobárny prázdné, začínáme se po biochemické stránce hroutit, náš organismus přestává efektivně fungovat.

6 Jaké stresující faktory znáte?
Jsme vystaveni celé řadě stresujících faktorů, některým z nich se můžeme vyhnout, ze svého života je odstranit, jiným ne.

7 Typy stresujících faktorů
fyzické přepracování, nedostatek odpočinku, nedostatek pohybu, hluk, nemoci, zranění… emocionální pocity strachu, nenávisti, nejistoty, nepřátelství, žárlivosti, osamělosti, nedostatku lásky...

8 Typy stresujících faktorů
chemické alkohol, tabák, léky, konzervační činidla, barviva, hormony atd. výživové rafinované uhlohydráty, živočišné bílkoviny, tuky, kofein...

9 Výživové stresory Jíme-li cukr a bílou mouku, systematicky okrádáme své tělo o živiny, které nutně potřebuje. Vytváříme tak chronickou buněčnou podvýživu, místo života živoříme, místo jasného dne tápáme za soumraku.

10 Rafinované sacharidy Džemy, marmelády, limonády, bílý chléb, těstoviny, špagety, bílá rýže, alkohol, pizza, koláče, sušenky, omáčky, dorty, bonbony… Tyto výrobky tvoří obvykle asi čtyřicet procent všeho, co sníme.

11

12 Hladina cukru v krvi Doba po jídle

13 Hladina cukru v krvi Doba po jídle

14 Hladina cukru v krvi Doba po jídle

15 Hladina cukru v krvi Doba po jídle

16 0.6 g 2.2 g

17 4.0 g 0.5 g

18

19 Výsledkem je hypoglykémie
Při cukrovce je v krvi příliš málo využitelného inzulínu, při hypoglykémii příliš mnoho. Přebytek inzulínu v krvi má za následek naléhavou potřebu cukru, pocit velkého hladu a pestrou paletu dalších tělesných i duševních symptomů. Hypoglykémie je opakem cukrovky, je definována jako snížení hladiny glukózy v krvi.

20 Glukóza Je pohonnou hmotou veškerých svalových, nervových, duševních a emocionálních aktivit našeho těla Získáváme ji z toho, co jíme. Aby byly naše životní aktivity pravidelné a bez výkyvů, je třeba, aby hladina glukózy byla stálá. Tento mechanismus se však může porouchat (slinivka, nadledvinky, játra, svaly…)

21 Studie dr. Gylanda 86% pacientů trpělo nekontrolovatelnou touhou po bílém pečivu, těstovinách, sladkostech apod. 84% pacientů pilo dva až dvacet šálků kávy denně 71% pacientů pilo dva až osm šálků čaje denně

22 Další příznaky hypoglykémie
94% trpělo nervozitou 89% vznětlivostí 87% vyčerpáním 86% zažívalo období slabosti a velké únavy 77% trpělo depresemi 71% bolestmi hlavy 69% poruchami trávení 50% nerozhodností 47% nekontrolovanými asociálním chováním 43% alergiemi

23 Tři příznaky pro diagnózu
úzkost pocity strachu či úzkosti bez reálné příčiny potřeba jíst nekontrolovatelná, často i uprostřed noci proměny osobnosti náhlé anebo periodicky se opakující: výkyvy nálad, poruchy chování, sklon k násilnostem, pocity nenávisti a hluboké antipatie...

24 Příznaky hypoglykémie
I obtíže provázející manželské soužití – nedostatek lásky, nevěra, nezájem, vznětlivost, sklon k násilnostem, změny osobnosti - jsou často pouhými příznaky hypoglykémie. Každý manželský pár, který pomýšlí na rozvod, by se měl podrobit testu vyprovokované hypoglykémie.

25 Proč lékaři nerozpoznávají hypoglykemický syndrom
Lékaři si neuvědomují, že se jedná o dalekosáhlou poruchu, která souvisí s životním stylem. Lékaři si neuvědomují, že složení krve lze spojovat s velkými výkyvy v náladě a dokonce i schopnosti mozku přemýšlet. Velmi málo lékařů je seznámeno s důležitostí, jakou mají faktory životního stylu, strava a pohyb, na změny ve funkci inzulínových receptorů.

26 Kde se vyskytuje hypoglykémie?
Hypoglykémie je výsledkem ignorování a nepochopení našich potřeb, hořkou chutí zakázaného ovoce, kterého jsme se nikdy neměli dotknout. Vyskytuje se všude tam, kde lidé konzumují značná množství masa, cukru a tuků.

27 Jak si můžeme s hypoglykémií poradit?
Potíže způsobené zejména nevyváženou stravou nenapravíme nevyváženou dietou, napravíme je jedině radikálním návratem k přirozenému životnímu stylu, zvláště k potravinám, které nám byly dány – k celozrnným obilovinám, zelenině, luštěninám, ořechům, semenům a ovoci.

28 Pokus dr. Sweeneyho Metabolismus cukru byl zcela rozvrácen – nadbytkem tuků ve stravě!

29 Alkoholismus Podle dr. Hoffera je téměř každý alkoholik hypoglykemický. Alkoholismus - nemoc, která byla dlouho považována za duševní problém, se v tomto světle jeví jako důsledek špatných stravovacích návyků, které způsobují vyčerpání nadledvinek a snížení hladiny krevního cukru.

30 Obezita Podle jedné studie je devět z deseti
obézních lidí hypoglykemických.

31 Děti a mladiství delikventi
Již děti bývají neurotické, psychopatické, úzkostlivé, agresivní ap. Podle studie z roku 1941 ze 129 mladistvých delikventů obžalovaných z útoků proti lidem a majetku bylo 116 hypoglykemických.

32 Nemocná společnost… „Neexistuje dnes pravděpodobně žádná jiná nemoc, která způsobuje tolik utrpení, nehod, rozvrácených rodin a sebevražd a takové časové ztráty jako hypoglykémie.“ (Dr. Gyland) „Na hypoglykémii se neumírá. Někdy však v jejím důsledku cítíme, že by nám bylo lépe, kdybychom nežili.“ (Dr. Ross)

33 Hlavní psychické příznaky hypoglykémie
vzteklost - úzkost - bizarní nápady - nutkání - svědomitá, iniciativní osobnost - záchvaty plačtivosti - deprese - zapomnětlivost - chaos - frustrace - neschopnost splnit malé úkoly bez stálého kontrolování - nespavost - vznětlivost - neschopnost se soustředit - problémy v manželství - negativismus - sklon k netýkavosti - tvrdohlavost - fobie - nervozita - psychózy - nepokoj

34 Hlavní neurologické příznaky hypoglykémie
žaludeční křeče - nadýmání a plynatost - nejasné vidění - špatné trávení - studené ruce a nohy - křeče - závratě - zvedání žaludku - přehnaný hlad, vyčerpání, únava - omdlévání - přechodné ztráty vědomí - bolení hlavy - bolesti kloubů - škubání svalů - bolesti zad - místní snížená citlivost - motání se - pocení se - zvonění v uších - zastřený vysoko posazený hlas - třes - slabost

35 Pochopte to dobře… Hypoglykémie je problém, který se nevyřeší operací, léky nebo nějakým zázračným vitamínem. Je to nemoc, která přímo zpochybňuje celý náš životní styl. Na hypoglykémii se neumírá. Hypoglykémie nám pouze zabraňuje šťastně a pokojně žít.

36 Vývoj hypoglykemického syndromu:
změny chuti u kojenců kravské mléko a tuhá strava v jídelníčku zrychlený tělesný i duševní rozvoj bolesti hlavy, únava, alergie vyčerpání při dětech stupňující se nároky nabírání na váze, ztráta na výkonnosti rozvod, změny bydliště, zaměstnání nutkání, nákupy, uklízení… civilizační choroby


Stáhnout ppt "VÝŽIVA A PSYCHIKA aneb závislosti, stres, glukóza, hypoglykemický syndrom ... a my ing. Robert Žižka Společnost Prameny zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google