Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky"— Transkript prezentace:

1 STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_155, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu kapitoly „Tělesa a látky“. Prezentace je doplněna obrázky k tématu, úkoly a otázkami k zopakování učiva. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák uvede konkrétní příklady těles a látek, zná vlastnosti látek a jejich skupenství. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

2 STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Všechny věci kolem nás ve fyzice nazýváme tělesa.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Tělesa se liší: barvou, tvarem, velikostí, povrchem, ...
povrch: lesklý, matný, hladký, drsný, Tělesa jsou z různých látek. Mohou být z látek pevných, kapalných nebo plynných. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Látky jsou ve skupenství pevném, kapalném nebo plynném. Látky:
Pevné - kámen, železo, papír kapalné (kapaliny) – voda, mléko, olej plynné (plyny) – vzduch, zemní plyn,   některé látky – pevné, plynné i kapalné (voda) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Tělesa a látky Tělesa Látky Pevná Plynná kapalná Pevné Plynné kapalné
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Podtrhni co nepatří do řady
Voda, dřevo, talíř, hlína, Židle, tabule, papír, tužka Voda v láhvi, vzduch v míči, mrak, voda, Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Vlastnosti pevných látek
Pevné látky – jsou různě tvrdé, mohou být křehké, pružné nebo tvárné. Nemění snadno svůj tvar. Např. Křída – křehká Guma – pružná Porcelán – křehký Plastelína – tvárná Diamant – nejtvrdší látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Vlastnosti kapalných látek
Kapaliny – jsou tekuté, snadno mění svůj tvar. V klidu je hladina kapaliny v nádobě vždy vodorovná. Dají se přelévat. Kapaliny nelze stlačit. vodováha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Vlastnosti plynných látek
Plyny jsou tekuté, snadno stlačitelné a rozpínavé. Některé plyny jsou hořlavé, mohou být i výbušné. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

11 Z uvedených pojmů vyber tělesa a látky
Z uvedených pojmů vyber tělesa a látky. Tělesa podtrhni a látky zakroužkuj. časopis hrnek čaje hliník mléko míč hélium pravítko sklo hlína tabule lyže vosk mrak sněhová vločka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

12 Z jaké látky jsou tělesa v prvním sloupci? Vyplň druhý sloupec.
pravítko talíř svíčka lokomotiva tričko kniha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

13 Použité zdroje OCAL. clker.com [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky"

Podobné prezentace


Reklamy Google